Бъдещето на пенсионната система - неблагоприятно

Експерт: Мерките на правителството са политически
81
Бъдещето на пенсионната система - неблагоприятно
Снимка: Dnes.bg

Една пенсионна система трябва да дава на хората онова, което те имат като принос в социалното осигуряване и в частност с пенсионното осигуряване. Това коментира проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител на НОИ, пред БНР.

По думите му даването на пари на калпак води до това близо половината от пенсионерите да получават една и съща пенсия, което демотивира хората да се осигуряват върху истинските си доходи и да получат едно справедливо възнаграждение за осигурителните си вноски.

Още по темата

Проф. Христосков определи социално-икономическите мерки на правителството, обявени по-рано днес, като политически, направени по принуда.

Според него пред пенсионната система стои неблагоприятно бъдеще.

"Тя непрекъснато натрупва дълг в резултат на това, че приходите, които ще постъпват в следващите година, са много по-малко и трябва да се търси решение на този дълг. Едно от решенията е поддържане на "Сребърния фонд". Създаването на стабилен фонд, който да гарантира бъдещите плащания в пенсионната система, е сериозна политика, с която да се занимава правителството, а не да раздава пари на калпак“.

Като друг сериозен проблем той посочи този в т.нар. "капиталово осигуряване".

Всички държави в Европейския съюз, особен в западната част, насърчават капиталовото осигуряване, тоест, хората сами да спестяват за бъдещата си пенсия заради лошата демографска картина. България наказва участието във „втория стълб“ с това, че намалява с около 25% пенсията от публичната солидарна система… Нямаме решения дори какви видове пенсии ще се плащат от универсалните пенсионни фондове", изтъкна специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
До Работник с 45г.стажТи нямаш думата, пролетарий. Имаш правото само да мълчиш и да бачкаш, мисловната дейност е за нас, мениджърите!
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
явно ще се наложи бсп да върне "сребърния фонд" , който откраднаха в началото на "прехода"! със съответните лихви, разбира се!
53
2
 
8
 
! Отговори
Работник с 45г.стаж преди 3 години
Този "професор",когато беше чиновник на държавната хранилка говореше ОПТИМИСТИЧНО за пенсионната система!! Сега,като пенсионер?,ръси ПЕСИМИСТИЧНИ анализи и прогнози!! Ха ха ха ха!!
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в системата на МВР и МО има около 3000служители които получават заплата и пенсия едновременно,а тези места може да се заемат от млади момчета,но на кой му пука!!!!
51
3
 
17
 
! Отговори
До # 50 преди 3 години
А милиарди за летящите ковчези F-16-може??!! Хайде скрий се!!
50
0
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Аз съм запознат добре с тази Система в България - НОИ е Прекалено Социален - Инвалидни и Социални Пенсии нямат място в НОИ - Задължителните Частните Пенсионни Фондове Удържат 5% от всяка Месечна Вноска на Бедния работник +1 % годишно за Управление - Това е Комфорт на Мафията и Мутрите - това Обезмисля Втора Пенсия - ще се окаже че Дължите Пари на Мафията .Доброволните Пенсионни Фондове също Прибират по 5% меечно .Мафията си е Оплела Кошницата Добре .
49
0
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Този Христосков ми прилича на Христосков от " Шоуто на Слави"!!! Не знае ли,че който от властниците посегне на пенсионерите,незабавно ще бъде ИЗМЕТЕН от властта?? Щото парите за пенсии са налични, изработени от самите заслужили отдих граждани!! Наричам ги така, защото единствено в България думата пенсионер е " ***" дума!!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 43Що не казваш, че тези 1200 паунда в Лондон са на 10 години стаж, а шмекер?
47
2
 
9
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Разни папкаджии се пенсионират на 50, заедно с тези, които наистина работят при тежки условия...Отделно 1 милион са на инвалидна пенсия - е как да се върже математиката?
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се въведе немския почин с лична осигурителна сметка. Всеки си има право на лична осигурителна сметка, и получаваш пенсия колкото си внесъл, ако живееш по дълго и парите не стигат от личната сметка - оправяй се сам, да те хранят близките. Само така работи системата, номера в личната осигурителна сметка, аз това отдавна съм го казал значи, по немския почин с личната осигурителна сметка.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
умираш другият път, основният разход в Лондон е наемът, ако си изплатил моргидж - живуркаш добре, ако не си изплатил моргидж държавата ти изплаща т.н. хаузинг бенефит, който ти покрива наемът или те настанява в общинско жилище. Умират неуки и употити като тебе!!!
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионната система бъдеще няма. Никакво.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионната система бъдеще няма. Никакво.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сребърен фонд! Та те оглозгаха златния. Къде изчезна?
41
1
 
2
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
До Анонименаз ти казвам за държавната пенсия. а има си и около 6000 други видове професионални пенсии. само че не са безплатни, а трябва да плаяаш 35 години всеки месец.с 1200 паунда в лондон пак умираш прав
40
1
 
8
 
! Отговори
нено преди 3 години
Когато осигуряващият се започне да работи за себе си и осигурителната сметка е негово инеприкосновено право,тогава системата работи!Пенсионерите след 1959 година,ще получат от държавата най-дългият ...отпуск!Честито!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето това е социалната пенсия, сега принуждават всеки да има втора пенсия към пенсионен фонд, което ти прави пенсията около 1200-1500 паунда. Освен това се очаква до пенсия всеки да си е изплатил къщата така че разходите са са минимални. Има и много помощи за пенсионери като безплатни лекарства, помощи за сметките за ток и газ през зимата и др.
38
4
 
6
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
До Анонименза твое сведение средната пенсия в англия е 700 паунда. с тези пари в лондон умираш прав на улицата.в япония пенсии няма.в канада средната пенсия е 900 долара. умираш прав с тези пари
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се формира една пенсия трябва поне трима работещи да внасят във фонда, а сега пенсионерите са повече от работещите. В същото време 3 милиона българи слугуват на Запад и понеже сме в ЕС и мият улиците легално, голяма част от заплатата им отива за пенсионно осигуряване с което осигуряват поне 1 милиона пенсионера на Запад.
36
4
 
16
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Е нали има милиарди за нови модерни 50 годишни американски самолети.