Бъдещето на пенсионната система - неблагоприятно

Експерт: Мерките на правителството са политически
81
Бъдещето на пенсионната система - неблагоприятно
Снимка: Dnes.bg

Една пенсионна система трябва да дава на хората онова, което те имат като принос в социалното осигуряване и в частност с пенсионното осигуряване. Това коментира проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител на НОИ, пред БНР.

По думите му даването на пари на калпак води до това близо половината от пенсионерите да получават една и съща пенсия, което демотивира хората да се осигуряват върху истинските си доходи и да получат едно справедливо възнаграждение за осигурителните си вноски.

Още по темата

Проф. Христосков определи социално-икономическите мерки на правителството, обявени по-рано днес, като политически, направени по принуда.

Според него пред пенсионната система стои неблагоприятно бъдеще.

"Тя непрекъснато натрупва дълг в резултат на това, че приходите, които ще постъпват в следващите година, са много по-малко и трябва да се търси решение на този дълг. Едно от решенията е поддържане на "Сребърния фонд". Създаването на стабилен фонд, който да гарантира бъдещите плащания в пенсионната система, е сериозна политика, с която да се занимава правителството, а не да раздава пари на калпак“.

Като друг сериозен проблем той посочи този в т.нар. "капиталово осигуряване".

Всички държави в Европейския съюз, особен в западната част, насърчават капиталовото осигуряване, тоест, хората сами да спестяват за бъдещата си пенсия заради лошата демографска картина. България наказва участието във „втория стълб“ с това, че намалява с около 25% пенсията от публичната солидарна система… Нямаме решения дори какви видове пенсии ще се плащат от универсалните пенсионни фондове", изтъкна специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как Жан Виденов да е занулил пенсионните фондове, защото такива няма в България. В България пенсионната система винаги е била е приходно-разходна! За съжаление невежеството е сила, която битува дори и чрез намахани журналисти в една свинска телевизия. А пенсиите и социалната държава са в шкафчето на Борисов и сие мафиоти! Мафията вън!
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При разглеждане на бюджета в Народното събрание Жан Виденов отсича:На Джордж Сорос няма да се дават никакви пари от бюджета и фондациите му ще работят съгласно законите на страната.Сорос иска среща с Виденов, но той му отказва.Жан Виденов е единственият човек в света отказал да приеме Сорос
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Жан Виденов минаха вече 30 години, какво постигна демокрацията и американското васалство за 30 години за да напълни пенсионните фондове?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18 от 16. Има начин да се справи правителството с тези два милиона, ама трябват доста сметки и да се вземат решения. Не им се занимава просто.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Да те направим тебе премиер, ти да ги направиш тези работи, а?
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Докога г-н Борисов?Ако няма таван на пенсиите, догодина г-н Васил Божков и подобни трябва да се пенсионира с 50х лв пенсия.Съгласен ли си?
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафия. Ей, и месата си ще изядат, майцепродавците! Хванете и осъдете крадците и престъпниците, накарайте работодателите да спазват законите и да осигуряват работниците си на реалните им заплати, и да им плащат достойно труда. Прочухме се в света като държавата, която примамва инвеститорите с най-евтина работна ръка. Най-бедната държава в Европа, с африкански доходи, с най-бързо изчезващото население... Мафията вън! Огън да ги изгори!
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Словения нямаха Жан Виденов, който да им занули пенсионните фондове.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП,РАДЕВ И ЧЕРЕПА ЩЕ ОПРАВЯТ И ПЕНСИИТЕ ВИЕ САМО ГИ ИЗБЕРЕТЕ...
26
6
 
9
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 3 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
25
2
 
11
 
! Отговори
Допълнителното преди 3 години
задължително осигуряване е наследството оставено ни от Румен Овч. и компания, както и приватизацията със специална опция за студен резерв на ТЕЦ Варна, за която днес е модерно да се реве. Така че крадеца вика дръжте крадеца.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете чао на системата - парите ги откраднаха управниците (всички след 89та)
23
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да е добро бъдещето на пенсионната система като лентяите вместо да работят ходят по протести....?Всеки да се спасява както може.
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми що бе, нали 31 годони демокрация такова и евроатлантическо партньорств, какво става? Или 45 години комунизъм пречат на демокрацията и евроатлантическото партньорство, и Путин разбра са, да не забравяма Путин.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА!!!Само шайката да подаде оставка.После заплатите и пенсиите ще се оправят.Ние само трябва да чакаме светлия комунизъм.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проблемът не е броят на населението . в 2.1 млн. Словения минималната пенсия е 500 еврака , как става този номер да обяснят "експертите" .
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бачкайте на запад. Пенсиите не са големи, но в сравнение с бегето са лукс.
18
1
 
10
 
! Отговори
Az преди 3 години
Нали трябва да мушкат по някой бонус за пенсионерите, да им вдигат непропорционално на МРЗ пенсиите , за да гласуват за тях. Обаче те ще живеят малко по-дълго от сегашните пенсионери, какво ще става след това боли ги фара!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 10 години пенсии няма да има.така, че всеки да се подсигурява както намери за добре.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Така щеше да е най-добре ако сега почвахме.Ама текущо има едни 2 милиона пенсионери, които нямат собствена сметка.Те са проблемът.Тях кажи какво да ги правим?