Бъдещето на пенсионната система - неблагоприятно

Експерт: Мерките на правителството са политически
81
Бъдещето на пенсионната система - неблагоприятно
Снимка: Dnes.bg

Една пенсионна система трябва да дава на хората онова, което те имат като принос в социалното осигуряване и в частност с пенсионното осигуряване. Това коментира проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител на НОИ, пред БНР.

По думите му даването на пари на калпак води до това близо половината от пенсионерите да получават една и съща пенсия, което демотивира хората да се осигуряват върху истинските си доходи и да получат едно справедливо възнаграждение за осигурителните си вноски.

Още по темата

Проф. Христосков определи социално-икономическите мерки на правителството, обявени по-рано днес, като политически, направени по принуда.

Според него пред пенсионната система стои неблагоприятно бъдеще.

"Тя непрекъснато натрупва дълг в резултат на това, че приходите, които ще постъпват в следващите година, са много по-малко и трябва да се търси решение на този дълг. Едно от решенията е поддържане на "Сребърния фонд". Създаването на стабилен фонд, който да гарантира бъдещите плащания в пенсионната система, е сериозна политика, с която да се занимава правителството, а не да раздава пари на калпак“.

Като друг сериозен проблем той посочи този в т.нар. "капиталово осигуряване".

Всички държави в Европейския съюз, особен в западната част, насърчават капиталовото осигуряване, тоест, хората сами да спестяват за бъдещата си пенсия заради лошата демографска картина. България наказва участието във „втория стълб“ с това, че намалява с около 25% пенсията от публичната солидарна система… Нямаме решения дори какви видове пенсии ще се плащат от универсалните пенсионни фондове", изтъкна специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно.Другарят Радев ще оправи И пенсиите.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е лесно за смятане. 45 години бачкаш като луд и внасяш в пенсионни фондове. 10 години пенсионер( може и по-малко). За това собствена сметка. Възможно е да не е точно така, но е най- лесно.
13
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво бъдеще искаме за пенсионната система, като 90% от големите "патриоти", окичили се с флага и тропкащи хорца по магистрали, театри и Рилски езера, взимат заплатите си в плик? Гордо се хвалят как взимали 2000лв. в склада и как метнали лошата държава (барабар себе си и всичките си роднини пенсионери), ама се осигурявали на 610лв.. Ежедневно милиони крадат, взимайкли заплати под масата, ама сочат с пръст, че политиците крадяли. Абе, смешна картинка.
12
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Е там нищо не се губи.Само се надгражда.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е политическо,това е ясно.Но кой ще работи за пенсиите на следващите поколения,като младите и кадърни хора ги изгониха от страната заради ниските доходи,а тук останаха предимно пенсионери и роми.Е,кой да работи?
10
2
 
16
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
А бъдещето на шкафчето с Евро лагоприятно ли е
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте сега, ако от протеста нещо като данъци влиза в хазната и НОИ,да го ударим на митинги,манифестации, хепънинги и всякакви други ползотворни дейности. Хем ще си почиваме,хем ще печелим,хем и властта ще се съобразява.
8
2
 
15
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Правителство на милиционерски , които са били млади членове на партията през '89, абсолютно нищо не може да направи, освен да ограби готовите пари, наливани от ЕС и след това да ни продаде на Кремъл. Антируската риторика, с която Боко и Гешев се прикриват, е само камуфлаж. Един ден ще осъмнете със зелени човечета във Варна, а наши джандари ще козируват на някой Моторола от смесен брак.
7
3
 
22
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
че само тези пенсионери, които са си изкарали стажа и пенсионирали на запад са добре у к004ината. Останалите карат на бурканче кисело мляко е къшей хляб на ден в очакване на края, и то само ако са що-годе добре физически.
6
14
 
8
 
! Отговори
х преди 3 години
Благодаря на премиера за 50-те лева, сериозно. Взимам само 316 лева пенсия и 50 лв отгоре ми идват добре. Вярно, за три месеца само, но по-добре от нищо.
5
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека върнем "благоприятните" времена на Луканов и Виденов! Нека и тези 3 х 50 лв ни задавят,понеже сме много горди..
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ и Горанов още преди години туриха ръка на сребърния фонд.
3
2
 
26
 
! Отговори
Направиха си преди 3 години
едни хранилки за роднини с този втори стълб и никой не разбра какво "после". Много се възмутих и дори не си подадох документи за да ме насочат служебно и после ако фонда фалира да ги съдя. Защото това ще стане. Тези фондове 20 годни си раздават заплати 50 процента от вноските, но когато стане време да плащат ще се окаже че нямат пари. То даже се и оказа, обаче ни залъгват, че не били напрупали. Какво ще натрупат като смучат 50 процента от вноската, а капитализацията им е 2-3 процента.
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионната система няма никакво бъдеще! Тя и в момента се намира в технически фалит тъй като постъпленията от работещите не покриват разходите за пенсии. Разликата се компенсира от общия бюджет. А не се ли замисляте какво ще стане след още 10 или 20 години когато демографската криза ще стане още по сериозна? Младите ще има все по малко деца и все малко ще имат фобре платена работа. Икономиките ще се свият драстично тъй като много от сегашните сектори ще бъдат ликвидирани по еколозите.
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни и същи либертариански муцуни като този, Нейков, Ники Василев Мауса ни обясняват, че е хубаво да даваме милиарди на бизнеса и е лошо да даваме на хората.Нека бизнесът чрез пазара да вземе парите. Ще ги вземе най-кадърния "бизнесмен".