Кои са 10-те основни стъпки при закупуване на жилище?

Препоръчително е да имате изготвен списък с въпроси, които ви интересуват
27 юли 2020 19:21, Снежана Стойчева
53
Кои са 10-те основни стъпки при закупуване на жилище?
Снимка: Pixabay
Ако сте на пазара за недвижими имоти, информираността ви за това какво да очаквате, прави процеса за закупуване на имот по-лесен.
 
Ето всичко важно, което трябва да знаете, когато пристъпвате към купуване на жилище в 10 основни стъпки:
 
1. Намерете и наемете брокер на недвижими имоти.
Намирането на добър брокер на недвижими имоти е и трудно, и лесно. Такъв експерт ще ви спести време и средства, а твърде е възможно и да ви предпази от проблеми. Чрез компетентен брокер на недвижими имоти ще имате професионално ноу-хау през целия процес. Добрият брокер ще ви изслуша, ще разбере вашите предпочитания и възможности, след което ще ви предложи най-близкото до това, което търсите. Той няма да ви натрапва своите изисквания и предпочитания, а ще отговори на вашите. Експертизата на брокера на недвижими имоти ще разберете, когато ви запознава с конкретния пазар на имоти в конкретния регион.
 
imoti.net може да ви помогне в откриването на коректна агенция за недвижими имоти и доверен брокер. Разгледайте секцията Препоръчани фирми за имоти.
 
Когато се свържете с избрания брокер на недвижими имоти, подгответе си списък и задайте открито своите въпроси, преди да наемете точно този брокер.
 
2. Посетете кредитен посредник и се запознайте с условията на различните ипотеки. Вземете предварително ипотечно одобрение. Предварителното одобрение ви прави по-силен кандидат за закупуване на дом - този, който е готов да сключи бързо сделка, което продавачите предпочитат.
 
3. Направете два списъка: един на неотложните нужди и друг - на предпочитаните желания.
Броят спални, сервизните помещения, наличието на тераса, близостта до метростанция или друг транспорт, наличието на гараж или паркомясто и т.н. - това са неотложни нужди. От значение е близостта до парк, до магазини за хранителни стоки, аптека, до училища или детски градини, разстояние до рабтоното място и т.н. са важни, но могат да бъдат поставени на второ място.
Вашият брокер на недвижими имоти може да ви помогне да решите кои ваши желания не трябва да пренебрегвате и трябва да стоят в първия списък, за да се чувствате удовлетворени от избора на жилище.
 
4. Прегледайте онлайн обявите за жилища - апартаменти или къщи.
На базата на основните си желания започнете да оглеждате какво е на разположение. Използвайте филтрите на imoti.net, за да намерите бързо резултатите от своето търсене.
Целта при онлайн сърфирането не е само да намерите веднага точното жилище според вашите желания, но и да се уверите какво искате, какво е на разположение в платформите за имоти и какво вие можете да си позволите. Ако това, което търсите е твърде скъпо, може да се наложи да коригирате своите желания и нужди.
 
5. Започнете да правите огледи на жилища. В imoti.net можете да направите виртуални турове или видео огледи. А там, където няма такива, помолете вашия брокер да ви покаже избрани от вас имоти. Колкото повече жилища видите и колкото повече сравнения направите, толкова повече опит придобивате за пазара, но и за вашите възможности.
 
6. Подгответе се за преговори. Ако има жилище, което в голяма степен отговаря на вашите желания, направете оферта т.е. не приемайте напълно и веднага обявената цена. Консултирайте се с вашия брокер на недвижими имоти, но задължително преговаряйте за цената. И ако успеете да стигнете до цена, която удовлетворява и двете страни, поискайте да ви бъде предоставен предварителен договор.
 
7.  Завършете ипотечното кредитиране. Заявете пред кредитния посредник, че сте намерили жилище и се пригответе да попълвате доста документи.
 
8. Изчакайте оценката на банката. Ако се окаже, че тя е по-висока от цената на сделката, това ще е по-добре за вас. Но ако се окаже, че е по-ниска, тогава ще трябва самоучастието ви да е по-висок процент и може да размислите дали ще е по възможностите ви тази сделка.
 
9. Наемете домашен майстор, който да инспектира жилището и да направи списък на неотложните ремонти, ако има нужда от такива. Тази преценка ще ви струва някакви пари, но може да ви спести много големи проблеми, ако жилището има скрити дефекти.
 
10. Вече имате ключ и нотариален акт за вашето жилище. Собственик сте и можете да си отдъхнете. Запомнете колко време ви отне, за да знаете следващия път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
Имоти.нет преди 3 години
Брокер съм от 12 години. Имоти.нет беше най-хубавият сайт до преди няколко години. После нещо го развалиха чисто технически. Например като трябва да избереш квартали по картата за търсене е мъка. Географ съм по образование - толкова объркана карта не съм виждал. Преди всичко си беше наред на сайта. Оттогава не рекламираме там! Дано го оправят.
45
0
 
4
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Първото,което ще ме интересува е-има ли коне над мен!Защото съм на ръба да сменям жилище,заради непоносими скъседи отгоре.Невъзпитани,несъобразяващи се колко е часът и вдигат ли шум,от къде се довлякоха не знам,но са собственици и имали право!Това е!
44
0
 
2
 
! Отговори
Не Подвеждайте преди 3 години
В Упътването се говори за Ипотека.А в т.10-Собственик сте-това е подвеждащо-Собственик е Банката до момента на изплащане на ипотеката от купувача.Хубаво,че не съм ползвал такава банкова "помощ",а само правилото-платил-купил,така че нямам опит с това,но де юре трябва да се знае...
43
0
 
8
 
! Отговори
:D преди 3 години
Точка 10 ме срази:"Вече имате ключ и нотариален акт за вашето жилище. Собственик сте и можете да си отдъхнете. Запомнете колко време ви отне, за да знаете следващия път."Както се казва, аз всяка седмица си купувам по един недвижим имот, така че ще знам "колко време ще ми отнеме следващият път".... :D :D :D :D
42
2
 
3
 
! Отговори
една овца преди 3 години
До Ехаа каква глупостДруго си е да си на "активи"- 15-20 години под наем 300-400 лв. Накрая гол, бос и на улицата. "Учебническото" мислене не помага винаги, пич
41
0
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"Кои са 10-те основни стъпки при закупуване на жилище?"===Няма такива филми. Има само ЕДНА! Пари в брой и на цялата стойност на имота. Кой то дава гаранция, че ще си жив 20 години, за да го изплащаш? Я рак, я кола те отнесе. Баламурници
40
4
 
24
 
! Отговори
Ехаа каква глупост преди 3 години
Не мога да повярвам, че се пишат такива глупости. Първо, агенцията е гаранция за доста по-скъп от реалността имот. Даже абсурдно по-скъп. След това,... спрете да взимате кредит за глупости, като да си купите апартамент в големия град, за да си задоволите селският комплекс за малоценност. Разберете, че кредит се взима за сигурна инвестиция, а не да се закупуват пасиви, прости овце такива.
39
0
 
17
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Най-важната точка от всичко е да имаш кеш.Ако имаш кеш си силен.После да збаеш колко трябва да платиш ,а не да слушаш някой как ти обяснява за надути цени.И много важно никога не се връзвайте на " тук ще се изгради това или онува за да се облагороди" ,когато го изградят тогава ще говорим пак,до тогава няма сделка.Трябва да се научат ,че без улици и облагородява е няма сделки.
38
0
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Точка 11. И не забравяйте: ако не обслужвате навреме банковия си кредит, банката безмилостно ще Ви изгони от Вашата "собственост". И никога не забравяйте: назаем брашно тъпкано се връща.
37
0
 
2
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
До До СатираВ по малките и обезлюдени села - Да. Затова найстина е добре, добре да избираш къде да се устройваш. И в Западна Европа съм бил, там който може да си позволи си прави къща до големия град 15-20 км. и това са предимно местни хора със добри възможности. Но за жалост нашите села не са като техните. :(Ние тук нали сме винаги по назад, всеки гледа да се навре в големия град къде от Его, къде от комплекси да го не помислят за селянин. Затова и градовете се напълниха с пишман граждани
36
2
 
22
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Охх брокерчета гладниииии ахиахиаиааихихиахаиа.Гладна кокошка просо сънува.С кризата която се задава само си мисля как да си купя апартамент в "престижен квартал". :))))
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...и аз след първа точка се разколебах. Хвърлих диагонален поглед над изложението и се убедих, че написаното са пълни глyпocти. Брокерите на недвижимости в Бг са тpaш! Който не ги е пробвал, само той може да не знае тази древна истина. Следващите точки също са съвети ала: ела вълчо, изяж ме!
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетох 1 и 2 и поприключих с четенето...
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо вярно в тези десет точки. Нито една от точките не става.
32
1
 
34
 
! Отговори
Цецка Цачева преди 3 години
Пропуснали сте една от най- важните стъпки преди покупка на жилище,а именно ИЗКОПА И ОСНОВИТЕ НА БЛОКА!! Аз така както си вървях пеша в кв.Изток зърнах чуден изкоп- свързах се и с фирмичката АРТЕКС и всички колебания паднаха,за 600? на кв.м.с мъжа ми веднага се спазарихме..:)) Но наш Боко ме натири.." апартаментгейт" било..Направи ме за резил в цялата страна:(( Но има Господ- виж какви снимки му извадиха- същински *** с пачките в шкафчето и пищака до главата..А на колежката Караянчева викал Пу
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Влади под наем живееше.
30
1
 
21
 
! Отговори
GG1989 преди 3 години
След стъпка 1 спрях да чета!Най-важното е да си намерите район, който да ви харесва и да ви отговаря на бюджета. Локация, локация, локация.Втората стъпка е всичко да е ОК документално. Тук вече бих дал пари за адвокат, който да движи всичко до завършване на сделката (500 до 1000 лв.).Това е! Не да изсипеш 4000 евро на брокер!
29
0
 
5
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Ааа то пък родната "градска" действителност е на мнооого високо равнище. Сигурността е на ниво, въобще няма наркотици, убийства и грабежи. Редът също е на високо равнище, особено шофьорите по вечно натоварените булеварди. За образованието и здравеопазването съм съгласен, за това е добре да ти е малко по наблизо :) ;)
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стъпка едно е да имаш пари за да го купиш.Всичко останало е бошлаф работа.
27
0
 
29
 
! Отговори
Цецо преди 3 години
Първо завършвате помощно училище.Второ си намирате тъща с пари.Трето си избирате псалм от библията и модел асансьорПосле нещата сами се нареждат. Честно!