Не се очаква нов пик на COVID-19 до есента, смята проф. Витанов

Има 4 сценария за развитието на вируса до края на лятото, смята експертът
27 юли 2020 16:10, Красимир Ангелов
58
Не се очаква нов пик на COVID-19 до есента, смята проф. Витанов
Снимка: Pixabay

Все още сме в първата вълна от пандемията от коронавирус и се насочваме се към спокоен период до есента. Това обяви в интервю за Радио "Фокус" математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му има четири сценария за развитие на пандемията, но те зависят изцяло от спазването на мерките.

Ако българинът масово реши да спазва противоепидемичните мерки, което е малко вероятно, то броят на заразени ще намалее, смята Витанов.

Още по темата
"По-реалистичен е вариантът, в който известна част от неспазващите мерките, ще започнат да ги спазват. В този случай в края на месец август ще имаме около 14 хиляди случая, а в края на септември поне 20 хиляди. До колкото познаваме българското население това не е реалистично", посочи математикът.

Той посочи, че следващият сценарий е, ако хората, които спазват мерките, продължат да го правят, а тези, които не ги спазват продължат да не ги спазват. Тогава в края на август се очакват около 16 000 заразени, а в края на септември около 25 000.

Лошият вариант пък е, ако хората, които сега спазват мерките, престанат да го правят и по този начин броя на неспазващите мерките стане над милион и половина. При този вариант здравната система може да започне да отказва, посочи професор Витанов.

Според него здравната система у нас може да издържи на около 350 - 400 болни на ден, но много зависи как точно са разпределени те в страната, защото не навсякъде има такава готовност.

По думите на Витанов надали правителството ще наложи по-строги мерки, защото хората вече не са склонни да ги спазват. "Трябва да се грижим за личната си хигиена, за да се избегне най-лошият сценарий", подчерта експертът.

Той обясни, че процентът на заразените не е показатален за нивото на разпространение като цяло в страната, защото тестовете не са подчинени на принципа за представителна извадка на населението.

Ако общият брой на заразените се умножи по броя на направените тестове излиза число около 4%. Ако всеки ден се смята по този начин, можем да видим дали ситуацията се влошава или се подобрява, каза още проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
До49 преди 3 години
Градска бичкиьо,ако ти се изкашлям в суратЯ,как е по добре за теб:Да си с маска? Да си без маска?
51
1
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До 35"Ти счетоводството ли му водишОстава ДДС да му изчислиш.Да не си бил в ДСТи не си комунист, не.Разсъждаваш като сталинист.Ми то сега интелектуалците не ги пращат в ГУЛАГ по доноси."Ти да не си спал на мокри вестници под моста на Перловска!
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49какво ще пазиш с маски направени по труд и техника, които може да си купиш от лакфката и кварталния магазин, ейййй Столичанин
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47Тъпан, маските се носят за да пазиш другите а не себе си бе мамут!!Егати простите прУвинциалистИ стИ !!!Селски бичкии...
48
3
 
5
 
! Отговори
Този неслучайно преди 3 години
е наричан Мориарти. Отдавна ви е сметнал поведението и сега си шлайфа математически модели. С тоя опит цената му става много голяма. Не виждате ли че никой не може да му излезе насреща. Защото Витанов е ученик на самия тартор на тези анализи и с години е учил занаята. Отдавна беше известно, че той може да прави тези анализи. Радвайте се на късмета си, че още не ви е теглил една... Каква му е ползата от жалки несретнице с дебели кратуни - вероятно сте опитни мишки за тестване на моделите му.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак да припомним "ПЛАНА" - отпускане и затягане с период 2 седмици, и така до края на 2021. Носете марки и се страхувайте. Мерси.
46
2
 
3
 
! Отговори
fF преди 3 години
Имало е масова сеч над немски бебенца в ефир, Бастиан Щвайнщайгер ги изклал, а той е Калоян Парев - гербът на страната ни! Калоян Парев от Силистра.
45
2
 
2
 
! Отговори
fF преди 3 години
А немските бебенца къде са? Бастиан Швайнщайгер ги изклал, защото той гербът на страната ни.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.......
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31Всъщност стадният имунитет е ЕДИНСТВЕНИЯТ изход и няма да има друг!!!И не БСП а световно доказани лекари го казаха още март месец.Същото го каза по това време и Меркел но няма кой да чете.Няма да има ваксина или лекарство !!!това си го набийте в *** зелки.А имунитета се гради с преболедуване.Два пъти се заразих.Първият беше гадно и дълго (около 45 дни) но вторият беше като муслулна треска за два дни.Това е положението.
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според него здравната система у нас може да издържи на около 350 - 400 болни на ден"Ами сега колко са на ден бе Мунчооо?!?!Не гледай събота и неделя а през седмицата.Тази седмица ще има поне е дин ден с 400+.Всичко било спокойно?!?!?Тоя луд ли е!?
41
4
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 33"Разработени са сценарии, които включват и реакцията на населението. Сметнати сте уважаеми манипулатори, и хаос няма да има."С други думиГолеми маси от хора в глобалния свят стават излишни.В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират.
40
9
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Няма нищо, но дълго ще имитират, че има нещо.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И по телевизора водещи с хиоерпретенции кашлят от гнусно по-гнусно. Да им се даде б отпуска до оздравяване.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се промени нищо в спазването на елементарните правила (мерки няма), към 20 август ще имаме над 20000 заразени, а в края на септември ще са 70-80 хиляди. Основният източник на заразата са идващите от чужбина, но в края на август и през септември може и да останат на второ място.
37
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маски задължителнинавсякъзе за 30 години напред. Доксти простакът соре да се дави в гнусна кашлица и да си бърже носа в маската.ВНареф с билети, в ъранспорта да се продават задължителни пакетщета със салфетни за нос !!!И моля, дезинфекцирайте транспорта през четири часа. Сега всичко е зарязано. Контрол нула.
36
3
 
2
 
! Отговори
fF преди 3 години
Така смята професора, но за всичко на света питайте Калоян Парев от Силистра, той е гербът на България и българският Иисус и Нео от Матрицата, той е прероденият едноок от филма 300 който накрая на филма възкръснал, за всичко на света питайте Калоян Парев от Силистра!
35
3
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Ти счетоводството ли му водишОстава ДДС да му изчислиш.Да не си бил в ДСТи не си комунист, не. Разсъждаваш като сталинист.Ми то сега интелектуалците не ги пращат в ГУЛАГ по доноси.
34
3
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Стига с тия пари.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука пишат не умни но с претенции.Нищо не сте разбрали от това което казва.Разработени са сценарии, които включват и реакцията на населението. Сметнати сте уважаеми манипулатори, и хаос няма да има. Пишат скачат ама се пазят, и себе си и близките. Ето това постигна информационната кампания на НОЩ, докато *** и манипулатори се опитваха да рушат авторитета на отговорните. И вече няма да има крайни варианти, щото механизма е запуснат и работи. А сега се напъвайте да обяснявате как няма вирус