Не се очаква нов пик на COVID-19 до есента, смята проф. Витанов

Има 4 сценария за развитието на вируса до края на лятото, смята експертът
27 юли 2020 16:10, Красимир Ангелов
58
Не се очаква нов пик на COVID-19 до есента, смята проф. Витанов
Снимка: Pixabay

Все още сме в първата вълна от пандемията от коронавирус и се насочваме се към спокоен период до есента. Това обяви в интервю за Радио "Фокус" математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му има четири сценария за развитие на пандемията, но те зависят изцяло от спазването на мерките.

Ако българинът масово реши да спазва противоепидемичните мерки, което е малко вероятно, то броят на заразени ще намалее, смята Витанов.

Още по темата
"По-реалистичен е вариантът, в който известна част от неспазващите мерките, ще започнат да ги спазват. В този случай в края на месец август ще имаме около 14 хиляди случая, а в края на септември поне 20 хиляди. До колкото познаваме българското население това не е реалистично", посочи математикът.

Той посочи, че следващият сценарий е, ако хората, които спазват мерките, продължат да го правят, а тези, които не ги спазват продължат да не ги спазват. Тогава в края на август се очакват около 16 000 заразени, а в края на септември около 25 000.

Лошият вариант пък е, ако хората, които сега спазват мерките, престанат да го правят и по този начин броя на неспазващите мерките стане над милион и половина. При този вариант здравната система може да започне да отказва, посочи професор Витанов.

Според него здравната система у нас може да издържи на около 350 - 400 болни на ден, но много зависи как точно са разпределени те в страната, защото не навсякъде има такава готовност.

По думите на Витанов надали правителството ще наложи по-строги мерки, защото хората вече не са склонни да ги спазват. "Трябва да се грижим за личната си хигиена, за да се избегне най-лошият сценарий", подчерта експертът.

Той обясни, че процентът на заразените не е показатален за нивото на разпространение като цяло в страната, защото тестовете не са подчинени на принципа за представителна извадка на населението.

Ако общият брой на заразените се умножи по броя на направените тестове излиза число около 4%. Ако всеки ден се смята по този начин, можем да видим дали ситуацията се влошава или се подобрява, каза още проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
той г*а като си бърше не си мие ръцете дори.Много си прав, ама не смееш да напишеш, че ръцете трябва да се мият и преди да ползваш тоалетната.
31
4
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Оказва се ,че не е въпрос на политическа принадлежност, а дали управникът е национално отговорен.В момента всеки, който не разбира ,че здравето е национален ресурс, се нарежда в редиците на губещите.Как може да помъкнеш хората като стадо на паша за някакъв ,,стаден имунитет,, , да виждаш че ни изолират, да твърдиш, че помагаш с това на икономиката.За пореден път БСП и Ко ни влачат към дъното.
30
5
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
тази работа до 1-2 г. ще е в историята. Няма да се мре яко, колкото и на пляскач-балконаджиите да им се иска. Въпроса е да се издържи дотогава. Ама се иска дисциплина, а *** е човек -индивидуалист. Той е изключителен и правилата не са за него. Затова и мре по пътищата в ПТП-та, щото законите на физиката са единствените, които няма как да избегне наказанието им.
29
5
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
просто е -> носене на маски навсякъде и повсяко време. Гадно е, неприятно е, но дава някаква защита, макар и не 100%. Другото е хигиена. А *** Ганеца не обича маски, той е дървен философ, той знае всичко, а за хигиената да не говорим - той г*а като си бърше не си мие ръцете дори. Толкова е просто с маските. В момента се разработват 157 ваксини, по официални данни в рамките на 1 г. поне една ще бъде работеща. Това не е СПИН, ше бъде първия коронавирус в историята, ако не може ваксина да се намери
28
2
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
с Радев и служебно до юни 2021 г. докато се намери лекарствоАко се Радев ни поведе ,,към светлите му бъднини,,, докато излезе лекарство, няма да има на кого да го приложим.Едните ще са преживели, другите ще са - знаем къде.
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми щом раздадоха парите, короната ще изчезне до септември
26
5
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 22Покрай другото човека вероятно заработва и от интервюта! А и както сподели ЛЛ физиономията му става една такава специфично мазна!Сега му е звездния миг! Без коронавируса кога щяхме да узнаем за него - НИКОГА!
25
1
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
,,мерките му не вършат работа,,,Този професор не предлага меркиТой прави оценка на ефективността им.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Тоя професор е платен от ГЕРП,,Въпроси:1.Защо пишеш България с ,,П,,?Ти резидент ли си?2. Интелектуалците без заплащане ли трябва да работят?3. При управление, одобрявано от теб , кои професори ще оценяват полезността на мерките.Отговари на въпросите, ако имаш завършен пети клас( редовно обучение, не задочно)?
23
5
 
4
 
! Отговори
професор годжи преди 3 години
До Анонимен 22Според досегашната практика, за да има 4000 положителни теста на ден, трябва да правят по 100 хиляди теста дневно - обикновено положителните са 3-4%. Ама така пък щабните мършояди ще ни приключат за 2 месеца и ше трябва да хлопват кепенци, няма да им остане кого да тестват
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според него здравната система у нас може да издържи на около 350 - 400 болни на ден"-----------------За да има около 350-400 БОЛНИ на ден, трябва да има около 3500-4000 положителни теста на ден!Ако пък този експерт ?! не прави разлика между болен и вирусоносител, какви прогнози и оценки изобщо прави? Кой му ги възлага, кой му плаща и на експрертното мнение на такива ли "капацитети" се основават решенията за нашето здраве и живот?...
21
9
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Как да има пик на нещо, дето го няма ?! По същата логика може да каже: няма да има пик на бубонна чума.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааааре бе, верно? То от есента си почва грипния сеэон!!! Колко удобно
19
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя професор е платен от ГЕРП и мерките му не вършат работа, защото хортата не може да стоят затворени. Трябва да се изсели София по селата и да гледат овце и земеделия за храна както преди 1989 г., защото сега са повече IT и се тъпчат в моловете и заразяват.
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** няма ли да си го вземат накрая в лудницата? Тука каквато държавата, такъв и щаба - навсякъде по нормалните държави вадят професори вирусолози, гении математици и отчаяни секси докторки на първа линия да страхуват населението, а тука - плешив и *** коремен хирург, гъбичен доктор алкохолик, математик с купена диплома де не може да брои, а докторката де ръкопляскаше то първа линия прилича на мис крокодил. Е как да стане да уплашиш хората? *** си е ***, ама чак толкова не е ***
17
6
 
9
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
Тоя Витанов като говори за негативния сценарий един лукав вид приема. Нещо не е в ред.
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спасението е военен бюджет както в 1946 г. с национализация на земята и фирмите и парите в банките, защото държавата е фалирала и няма пари. Премахване на еврото и долара, защото в противен случай страната ще задлъжнее. Но затова трябва да се промени конституцията и да се върне държавната или военна икономика, за да оцелее страната.
15
7
 
5
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Кви мерки? Маски? смяххххх
14
13
 
10
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТ преди 3 години
Какъв нов пик бе??? Ние още първия пик не сме стигнали! Бройките се увеличават стремглаво нагоре и няма тенденция за забавяне. До октомври ще имаме поне 70-80 хиляди болни. Преди месец бяхме на 2000 болни сега сме на над 10 000. Да почват масово производство на ковчези...
13
4
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Не се очаква пик през лятото, но есента и зимата д-то да ни е яко, а :):):)Ами освен Бог да ни пожали, друго не може да се направи, ваксина не могат да измислят и всички ще го прекараме този вирус до една година най-много ...