Не се очаква нов пик на COVID-19 до есента, смята проф. Витанов

Има 4 сценария за развитието на вируса до края на лятото, смята експертът
27 юли 2020 16:10, Красимир Ангелов
58
Не се очаква нов пик на COVID-19 до есента, смята проф. Витанов
Снимка: Pixabay

Все още сме в първата вълна от пандемията от коронавирус и се насочваме се към спокоен период до есента. Това обяви в интервю за Радио "Фокус" математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му има четири сценария за развитие на пандемията, но те зависят изцяло от спазването на мерките.

Ако българинът масово реши да спазва противоепидемичните мерки, което е малко вероятно, то броят на заразени ще намалее, смята Витанов.

Още по темата
"По-реалистичен е вариантът, в който известна част от неспазващите мерките, ще започнат да ги спазват. В този случай в края на месец август ще имаме около 14 хиляди случая, а в края на септември поне 20 хиляди. До колкото познаваме българското население това не е реалистично", посочи математикът.

Той посочи, че следващият сценарий е, ако хората, които спазват мерките, продължат да го правят, а тези, които не ги спазват продължат да не ги спазват. Тогава в края на август се очакват около 16 000 заразени, а в края на септември около 25 000.

Лошият вариант пък е, ако хората, които сега спазват мерките, престанат да го правят и по този начин броя на неспазващите мерките стане над милион и половина. При този вариант здравната система може да започне да отказва, посочи професор Витанов.

Според него здравната система у нас може да издържи на около 350 - 400 болни на ден, но много зависи как точно са разпределени те в страната, защото не навсякъде има такава готовност.

По думите на Витанов надали правителството ще наложи по-строги мерки, защото хората вече не са склонни да ги спазват. "Трябва да се грижим за личната си хигиена, за да се избегне най-лошият сценарий", подчерта експертът.

Той обясни, че процентът на заразените не е показатален за нивото на разпространение като цяло в страната, защото тестовете не са подчинени на принципа за представителна извадка на населението.

Ако общият брой на заразените се умножи по броя на направените тестове излиза число около 4%. Ако всеки ден се смята по този начин, можем да видим дали ситуацията се влошава или се подобрява, каза още проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нумерологът Витанов надмина всички врачки и хороскопаджии по фалшиви предсказания.
11
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрият вариант е само извънредно или военно положение с Радев и служебно до юни 2021 г. докато се намери лекарство.
10
8
 
10
 
! Отговори
Радев преди 3 години
При бърза оставка на Борисов страната ще се подготви бързо за есента и ще се спаси.
9
4
 
8
 
! Отговори
Фъндъкова преди 3 години
В центъра вали дъжд - ВАДЕТЕ КАНУТАТА.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека преброим кой как и колко е в първия учебен ден, после пак си запяваме песничката "Отваряме-затваряме".Дооооо следващите лястовички и щъркели. Поне. А около Палатките пред Мин. съвет ще пекат кестени, хем и да се греят през зимата. Да заложат и казани за чай и топла чорба. Откога си му беше времето за заведение на открито там. В час коронката. О, темпора !
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е въпрос на престиж всеки професор и доцент да изкаже мнение за ковид. Прави впечатление че всички изводи се правят с ниво на математика 3-5 клас - т.е. тези неща са очевидни за всяко по-умно хлапе :)
6
6
 
3
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
До Анонименне съм казал, не е изчезнал, но виж, по-интересен е вашият тулупокретен, Бойко Тикшата и тръбата му;)))
5
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази нагла карикатура витанофф не е математик, не е биолог, медик или да е експерт по математически модели... механик е..голяма излагация от страна на ревалски
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иван Козарев-Балкан"Стига с тоя Ковид, г-да!"E това е - Иван Козарев рече и ковида изчезна :D
3
12
 
11
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Стига с тоя Ковид, г-да! Пишете, какво става с тръбата на Бойко;))) това ни интересува, ковидът е ясен!;))) Ние не сме яарани, не сме гербави бабета!
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професор Витанов не е предвидил още един вариант - тези, които досега са спазвали мерките, да спрат да го правят, а тези, които не са ги спазвали - да почнат. Какво ще се случи тогава?
1
10
 
17
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
А след есента Чумата герберастка, как ще я трепем?