Минималната заплата без данъци! Поискано от КТ "Подкрепа"

Недофинансирането в много сектори е факт
38
Минималната заплата без данъци! Поискано от КТ "Подкрепа"
Снимка: БГНЕС

Лидерът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов смята, че върху най-ниския доход от работна заплата не трябва да има данък.

"Като един истински либертарианец, аз искам да бъде премахнат един данък - данъкът върху минималната работна заплата", каза той пред БНТ.

Още по темата

"Когато започна да се говори за социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19, ние - всички социални партньори, бяхме силно притеснени, защото често се случва такива средства да се разходват по не най-добрия начин. Но бяхме поканени да дадем мнение и на двете срещи успяхме да убедим министър-председателя и неговия екип, че с тези пари трябва да се свършат някои неща, които ще свършат работа на момента и ще работят и за в бъдеще“, коментира синдикалистът.

Той даде и пример с "увеличението на средствата за заплати с няколко системи, в които от години чувствително изостават".

"Работещите в Агенцията за социално подпомагане получават по-малки заплати от помощите, които раздават. По същия начин изостава заплащането в Агенцията по заетостта, особено с хората, които работят на първа линия, където заетостта е 40% от необходимата. Изостава и Главна инспекция по труда, има проблеми в домовете за възрастни хора, в домовете за болни хора, в Агенцията за хора с увреждания", обясни Манолов и добави, че това са само част от критичните точки, страдащи от хронично недофинансиране.

Според него от много време виси и проблемът се недостатъчното заплащане на медицинските специалисти, в частност - на медицинските сестри.

"Това не е само в болниците. Имаме много тежък проблем в детското и училищно здравеопазване. Разбрахме се да се увеличи разходният, което да позволи по-високото заплащане", поясни президентът на КТ "Подкрепа".
Димитър Манолов направи уговорката, че докато не види разписани в нормативен акт декларираните от правителството нови социално-икономически мерки, ще продължи да има резерви.

"Хубавото беше това, че се допитаха до нас - синдикати и работодатели", отбеляза синдикалистът.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
5
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Младите нямат хляб да ядат, безработица ги клати, живеят до 35 с мама и тате щото двустаен апартамент на 3ч и половина от Центъра на софия е половин милиард евро. Ама софийска община на младо семейство си му взима данък 2.5% от пазарната цена на апартамент при покупка. После младите бягали от българия. Ми то с 600лв заплата как да купиш гарсониера дето струва колкото АМАЗОН! Иначе да махайде данъка на мин заплатата, ама не спирайте там. Хората ходят гладни!
36
1
 
5
 
! Отговори
Лев Толстой преди 5 месеца
Очевидно е, че насилието при събирането на данъци – и на глава, и косвени, и поземлени, заплащани на правителството и на неговите помощници, земевладелците, в пари, заставя работника да бъде в робство на тези, които вземат парите.
35
2
 
2
 
! Отговори
ааа преди 5 месеца
Какво се прави Манолов, сякаш не е ясно на всички, че супер много хора работят на минимална заплата и вземат другото под масата. Един познат работи по трудов договор на 4-ри часа и заплата от двеста и нещо, а реално получава над 1000лв.
В държавния сектор е различно, там наистина получават колкото се води че получават, но там решението е просто да намалят ненужния персонал и да увеличат драстично заплатите на другите.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Минималната заплата без данък, означава, че за сумата над минималната заплата, данъка трябва да е 4 пъти по-висок, за са остане общата сума горе-долу същата. Сега половината хора в България са със заплата под 820 лева. Колко пари още получават без да ги декларират, само те си знаят.
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Точно обратното трябва да се направи - двоен или троен данък за сумата до минималната заплата, заради масовото укриване на доходи.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Дебел депутат

проблема е, че масово всички ще минат на тази мин.раб.заплата. Другото ще е на ръка, още толкова да речем и какво 50/50 светла/сива икономика, това е неработещо, за мен.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
е то тогава всички ще ни направят на мин.раб.зап., и сивото пак ще започне да расте
30
0
 
11
 
! Отговори
65 преди 5 месеца
За ,но само който е на държавна работа. Знаете колко мнооого хора се подписват за мин.раб.заплата ,а вземат на ръка поне още толкова, че и повече.Нещо да кажете?
29
2
 
6
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 5 месеца
Поредните гърчове на Слугите на Мутрата! А милиардите заеми ще ги плащат цветните правнуци. На върба!
28
1
 
6
 
! Отговори
дивотии преди 5 месеца
и как ще мотивирате другите да работят качествено , като след като им удържат осигуровките ще взимат колкото неквалифицираните. популистки дивотии
27
0
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 5 месеца
До Програмист

Вие и сега сте на принципа на сивия сектор и без да сте в него. Има таван на заплатите, над който не плащате никакви данъци и осигуровки. А във вашия бранш взимате заплатите са над този таван, който в момента е 3000 лв. Реално вие правите абсолютно същото, като тези които се водят на минимална заплата, а взимат два пъти по толкова. Разликата е единствено в това, че при вас това е законно.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Синдикати хрантутници. Седят на герберската софра и " мислят" за хората! Ако бяха истински синдикати, първото нещо, което трябваше да направят още преди 10г , беше да се борят докрай за премахването на плоския данък, въведен от съсела, мадридския крадец и дръндарския хидролог. Този данък оказа огромна услуга на държавата да се превърне в бананова република- шепа свръх богати и все повече бедни.
25
4
 
5
 
! Отговори
малоумни предложения преди 5 месеца
пак комунистически уравнивиловки. Ега ти синдикатите
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 20
Не е така. В белите европейски страни има необлагаем минимум. Само в африканска България е див капитализъм. Във фирмата където работя има хора на минимална заплата от 610 лв.,от която след данъците хората взимат към 450. Ако 610 мин.работба заплата и е необлагаема колко ще вземат хората, и кое ще е по-добре за тях?!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Синдикати?! Ха-ха-хааа... Такова нещо в България отдавна няма. Това са някакви казионни придатъци на властта и олигархията.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И държавните служители да почнат да си плащат осигуровките, и трайно-безработните социално-слаби многодетни самотни майки също. И да спрем с къщите за гости на тъщите по европроект и така до безкрй
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Слуги на мафията ДПС-ГЕРБ.
20
3
 
10
 
! Отговори
На пазар преди 5 месеца
Тъпи искания -- отчитане на дейност
Проблема е в ниските заплати с които се смазва населението. Да се махне данъка е най-тъпото предложение и служи за отвличане на вниманието от административното налагане на ниски заплати в България. Така държавата ще се лиши от приходи а хората няма да почувстват почти нищо. Ниските заплати са основа за купуване на избори и затова не искат да ги вдигат а вкарват хората в безмислени дебати.
19
5
 
21
 
! Отговори
Програмист преди 5 месеца
НЕ! Значи едни се осигуряват на минимална и укриват доходи, а другите дето си декларираме всичко редовно ще бъдем наказани.
Ако това стане минавам в сивият сектор!
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моля те, шефе, не ми повишаваш заплатата, че ще трябва да плащам данъци!