Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
6
 
! Отговори
Борисов С К преди 3 години
Нали старите хора (ПЕНСИОНЕРИТЕ) са рискова група ? ХОРА , моля Ви , пазете се от коронавируса и от бившия финансов министър Николай Василев - ( НДСВ ) !!!
236
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пари са внесли пенсионерите в хазната, толкова няма да внесат бизнесмени те в следващите 200 години
235
1
 
30
 
! Отговори
енерго преди 3 години
-Този продаде българската енергетика на цена равна на печалбата на Електроразпределение за една година. От тогава чез, евиан и т.н. дерат по 10 кожи...Сега иска да "оправи" и пенсионерите. Проклет да е!
234
1
 
23
 
! Отговори
Т Т преди 3 години
И тоя бил министър ? Язък,язък... От такива сме на това дередже
233
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До прокуратуратаЕй, ти не разбра ли че този газопровод е правен 1978 година? Кого да разследват? Бай Тошо ли? Мразиш да четеш, нали, ти си писател.. Пишеш щуротии.
232
1
 
23
 
! Отговори
ВИЖ СЕГА . . . преди 3 години
Уважаема поразяваща уста . . . ! Помним когато изравни цените на дърва въглища петрол и елетричество . Целта ти беше да спечелиш максимално от повишаването на цените на евтините енергоносители . За да заставиш пенсионерите и останалите хора да плащат повече за същото отпление за което сън не те хващаше . И тогава и сега целта ти е срещу пенсионерите ! Кога са давани пари първо за пенсионерите - НИКОГА ! А за такъв вид бизнес на когото робуваме ние а печелите вие юпитата не даваме пари !
231
1
 
21
 
! Отговори
WTF ?????? преди 3 години
КАТО НЯМА ПОТРЕБЛЕНИЕ..... КЪВ БИЗНЕС БЕЕЕ ??????
230
1
 
17
 
! Отговори
Храна за размисъл преди 3 години
За да си в бизнеса и да печелиш сериозни пари е нужно да си плащаш и това не е от вчера. Един спонсор шоп на царя преди години дойде в малък град от провинцията и си взе за ортак местен тарикат за да няма проблем с местните държавни институции и служители.Всички са като лешояди,за това вече се стигна до това с Божков и той им показа кирливите ризи.
229
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязвате ли как се изредиха всички минали през властта довела българина до тук да ръсят мозък?На какво ли не се наслушахме и видяхме,но някаква полза и промяна има ли от приказки ?
228
28
 
0
 
! Отговори
Гуеъ преди 3 години
*** и ако няма бизнес няма и пенсий за така наречените най често от родолюбците дъртите тоест родителите ви в тикви те ви найстина има само битон
227
3
 
8
 
! Отговори
"Богат" пе преди 3 години
До Някой - И ти ли мислиш като него ? Да не си му някакъв ,частен секретар ? Продължавайте да мислите ! Полезно е за мозъка !
226
1
 
23
 
! Отговори
ДИАМАНТ преди 3 години
НА трезво ли говорите?Бизнесът достатъчно дръпнаха ,като се заемат с бизнес да се оправят.Който не може да плува да не се съблича.Сигурно и ВИЕ сте пишман бизнесмен и плачете за държавна хранилка.Ограбихте ни пенсионните фондове и отговорност никаква.Вникоя сфера реформа.Само се дават едни пари"ГРЕШНИ" за политически комфорт.СТАНДАРТЪТ ни е като в третия свят за пенсионерите.Окрадохте ни парите,надеждите и още да ви гушем ли искате СМРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ?
225
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дори господин Постна пица каза, че трябва да се отпуснат помощи на всички пострадали от кризата, защото това ще повиши потреблението, а държавата печели от ддс-то, което всички плащаме. Никой няма да си сложи на влог парите, а ще напазарува, за да нахрани семейството си и парите ще са в обръщение
224
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бат Ники , ама за ограбените пенсионни фондове мълчиш тактично на..га..ж..да чо , от началото на прехода , измисленият български бизнес,щото той ,ако е нормален ,нямаше дае на такова дередже държавицата ни, е Обслужван по всички линии от ***..фи..о..т..с.ки..те правителства от 1990г та до сега ,част от които беше и ти и много добре знаеш с чии джобове отидоха пенсионните фондове,че и парите за здравни осигуровки
223
1
 
22
 
! Отговори
"Богат" пе преди 3 години
Тънеше в забрава ,но вече не ... Много цветущи псувни изяде май ? Ще му загорят ушите .Спомняйте си още за него !
222
2
 
28
 
! Отговори
джо преди 3 години
От акъла на подобни индивиди сме на този хал. Това "наше" момче , освен цифри и статистика нищо не вижда. В главата му само пари и бръмбари. Помните ли , че беше от кликата на един "голям" патриот, дето ни оправи за 800 дни а сега плаче само за гори и резиденции. Жалко, че му е дадена трибуна да се изказва. Този просто трябва да мълчи и да мишкува някъде в чужбинско. Видяхме го колко струва. Иначе жалко и за пенсионерите, щото това си е *** Пи Ар ход.
221
1
 
42
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Василев , ти натрупа милиони докато се въртеше около царя и сега раздаваш акъл за парите на пенсионерите ! Вий, др ебен, я си трай , че да не влезеш в полезрението на Гешев . Кога завидя на българския пенсионер със 125 евро пенсия бе, непрокопсано ***. царско ???
220
1
 
23
 
! Отговори
кратун преди 3 години
злобно човече,му забия един по дребната тик-ваааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
219
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе Николайчо, какъв е този бизнес мамин, дето призванието му е да прави пари, а пък все плаче за подаяния от държавата!
218
18
 
6
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Мисля, че иска да каже да се дадат пари на бизнеса, а след това съответно бизнеса ще се развие и ще може да си плащат работещите осигуровки и данъци.Оттам и на пенсионерите ще им се увеличават пенсиите.