Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баба виГа беше тос царвулин, н а бааа ми ништу ни и дади!
196
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо бизнесите да фалират, за да има справедливост. Защото тия "бизнеси" се пръкнаха от айдуклъка с куфарчетата. Крали каквото крали и вече точка. Натрупали са за ърийсет живота напред. Да ядат готовото и дтига да се драли, че нямало дигурност. За ненаситни айдуци няма и няма да има.
195
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионната система в България е по немския модел на Бисмарк - пенсиите се изплащат от пенсионните осигуровки на работещите, но в България към пенсионните плащания са прикачени много други социални и други плащания и затова пенсиите са ниски, въпреки че държавата от кумова срама внася някакви пари в бюджета на НОИ.
194
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, как така ще давате 25 евро на пенсионерите? Вие сте луди! Това са много пари! Колко шкафчета ще напълните с тях! Това човече дойде с плъха от Испания да "оправят държавата за 800 дни! Помните ли? Преди това беше господин никой.
193
2
 
24
 
! Отговори
ДИАМАНТ преди 3 години
Да се преустановят всякакви държавни подкрепи за олигарсите.Да теглят кредити,но с нормални лихви,не ниски ,защото са от "наште".Като не могат да управляват фирмите си и банките си да фалират.НЕ БОКО и ВЛАДИ да им подаряват нашите пари без да питат.Какви сте ВИЕ?Трябва да отговаряте за действията си.Да ОТГОВАРЯТЕ за подаръците с наши пари.НО ВИЕ НЯМАТЕ МОРАЛ.Е ТОВА е МУТРЕНСКО управление.
192
1
 
15
 
! Отговори
прокуратурата преди 3 години
да се самосезира и разследва аварията с газопровода незабавно - да се спре строежа докато материалите се анализират и установи има ли престъпление по служба защото има голяма вероятност да възникват чести аварии по трасето от некачествено изпълнение на проекта, който трябва да е БЕЗОПАСЕН и НАДЕЖДЕН и за хората живущи в близост
191
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионерите - поне тези, които са си изработили пенсиите и имат принос към осигурителната система /в това число не слагам военни, полицаи, съдии, прокурори и всякакви с привилегии/ имат пълното право да претендират за увеличение.
190
6
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ПроСоТоСлед запетая поставяй интервал :) Пред твоето перо бледнее дори и Дикенс, не се съмнявам :)))
189
12
 
16
 
! Отговори
Баба ви преди 3 години
Човекът много ясно го каза, че не е нужно да има епидемия, за да се подпомагат пенсионерите, но тук е пълно с хора,които четат по диагонала...Ясно заяви, че всяка година могат да отпускат пари на пенсионерите. Ако всяка година увеличаваха пенсиите, сега пенсионерите щяха да живеят много по-добре.Пенсиите се изплащат от събраните данъци от фирмите година за година, а не от онези пари, които през соца са ви удържали от заплатите. Те още преди 30 г. са окрадени...
188
22
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Подкрепям мнението за криещите доходи пенсионери. Непрекъснато плюят по-младите за какво ли не, кисели, та по-кисели, абсолютно ограничени в голямата си част и зат.ъпели. Освен това по-старото поколение постоянно дава акъл от сорта - то, ако не си откраднеш, не може, то големците е нормално да си вземат, срещу ръжен не се рита ипр. бисери. Не заслужават пари!
187
4
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До пияница мистик-Нито съм пенсионер,нито съм селянин!..Макар че ако бях,това никак не би било обидно за мен!!!"зер","сабайле" и другите изрази,употребявани в българския разговорен език ги използвам с удоволствие,защото познавам ОГРОМНОТО БОГАТСТВО на нашия език!!В това число и чуждици,и регионални наречия,и жаргонни изрази.....с няколко думи:-Владея перото и на Алеко,но и речника на Гочоолу и Дочоолу...кои изрази ще използвам зависи от настроението ми.анадъму?
186
27
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Всички пенсионери около мен героично криеха доходи. Не заслужават и това, което им дават. Пари за бизнеса и за деца, но на последните в учебници и др. пособия. и последно - аз самият съм пенсионер, много съм видял....
185
4
 
20
 
! Отговори
до пияница мистик преди 3 години
Умозаключението ви задава въпрос...Нашите пенсионери са "некъпани" и що така бе п* ***?! НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ СА НЕ САМО НЕКЪПАНИ... ТЕ СА НЕДОХРАНЕНИ, НЕОБЛЯКАНИ, НЕЛЕКУВАНИ, УМИРАЩИ КАТО САМОТНИЦИ(ДОКАТО ДЕЦАТА ИМ ТЪРСЯТ СПАСЕНИЕТО НАВЪН)! ДОКОЛКОТО ВИЖДАМ, ГОЛЯМА Е РАДОСТТА ВИ ОТ ТОВА, ЗАТОВА И БОЛКАТА ЩЕ Е ГОЛЯМА, ПИЯНИЦО! Написаното по-горе от мен показва и отношението ми към словоблудството на бившия министър.
184
6
 
19
 
! Отговори
A преди 3 години
Да се дадат помощи на Василев и неговите авери, зер покрай алчните гербаджии, в последните години е опоснял.
183
4
 
32
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
Този неадекватник като какъв дава акъли!? *** на мадридския лъжец показаха как за нула време може да се съсипе и окраде държавна собственост,изграждана с години от БЪЛГАРСКИТЕ пенсионери!!! Безсрамен наглец и безчувствен ***!!! Бизнесът е в частните ръце на мутрите,защо ДЪРЖАВАТА да им налива парите на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ?!Ако са некъдърни да се оправят сами,по всички правила на пазарните отношения да фалират.А този да се навре в дупката си и повече да не вбесява хората!
182
21
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ПроСоТоХАхахахаха..."зер"? , "сабайле"? Не стига че си пенсионер, ами си и селянин-пенсионер :))) А че квичите е видно и по написаното, не ми трябва да ви слушам. Такива като теб е пълно в парка пред нас, чувам им по цял ден и тяхното квичене. Само че те не пият водка "Белуга" като мен, а пластмасова бира за 2 лева 2 литра. Хем, бедни, хем прости и на тях Бойко им виновен, че са *** :)))
181
2
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До пияница мистикнищо чудно че ти се счуват "квиченета"....Зер като заклет пияница явно си прекалил с метила още рано сабайле..
180
4
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
много странни същества се нароиха в тая "демокрация"....Уж са радетели на капиталистическия принцип "Търсенето определя предлагането",а всъщност всячески НЕ стимулират търсенето,а само си пълнят гушите,правейки се на "бизнисмени" и "специалисти по икономика"..Той за това Тиквата се е заклещил във властта..Защото стимулира фигурантите в "икономиката",а е стиснал за гушата останалата част от нацията.
179
24
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
ХАхахахахаха...чувам квичене на некъпани пенсионери, каквито тук са 80 % от коментиращите :)))
178
5
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
що за "икономист" е тоя Василев?!..Та и на "най-неучения" икономист е известно,че ПОТРЕБЛЕНИЕТО ДВИЖИ ИКОНОМИКАТА!!!!!!Порите,подхвърлени милостиво на пенсионерите ще отидат веднага за храна и лекарства,тоест,ще се върнат в икономиката ни,при това СТИМУЛИРАЙКИ я!..обаче той си знае:-"Първо на икономиката"..Е като немат пари хората да консумират произведеното от "икономиката",то ползата от наливането в "бизниса" е нулева!Само дето некои ще станат милионери на бърза ръка,получавайки фин. инж