Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
32
 
! Отговори
Adam преди 3 години
този е уникално *** селянин. Канада дава по 500 на всички пенсионери независимо от дохода точно за стимулиране на икономиката и всякакви бонуси за семействта и физически лица които имат нужда от подкрепа заради кризата. Бизнеса може да се оправи ако не да фалира а и тука бизнеса е на мутрите:)
176
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** така и не проумя, че просто не става.
175
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този кой му е дал дипломата? Видя се какво може като беше на власт. ***
174
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десните искат държавни помощи за богатите.Левите искат държавни помощи за бедните и работниците.Десните искат ниски данъци за богатите и високи за бедните.Левите искат високи данъци за богатите и ниски за бедните и работниците.
173
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, този пък! Нали като повишиш покупателната способност на хората и бизнесът ще е добре.
172
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишман икономист. Гербавите *** окрадоха пенсиите, наложиха престъпния таван на пенсиите, което си е чист рекет и сега тоя умник дава акъл. Къде другаде го има това? Ако дадат на хората това, за което са се осигурявали и отработили, едва ли някой ще се унизява за кирливите ви подаяния. Такъв геноцид и през турско време не е било. ***.
171
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не са против държавните помощи. Но държавни помощи за богатите и бизнесмените.Това са либертарианците и десните.Обичат държавните помощи много.
170
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък един бизнес. *** и бизнес. Майтап.
169
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е човека, личи си че разбира..
168
12
 
7
 
! Отговори
е па преди 3 години
От къде пари?? 88г заплатите бяха по 80 долара, в нормалните държави по това време бяха по 800 долара, демек като си взимал 10 пъти по малка заплата е нормално и пенсията сега да ти е 10 пъти по малка от Германската. Отделно 90г пари нямаше фалирахме. Отделно до въвеждането на борда лева беше като тапет, а и до 98г никои не се осигуряваше. Отделно Една камара с нищоправци - военни, администрация, УБо, и т.н. От къде сега да има пари?? Трябва да се развие бизнеса за да генерира пари. Та прав е Н.
167
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнеса крадне от работниците и пенсионери. Освен това в добрите години бизнеса краднеше от държавата с нисък плосък данък печалба а сега иска помощи след като държавата фалира.
166
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишман икономист! Нали като бизнеса произвежда, някой трябва да консумира, потребява, купува... Пенсионерите, работещите бедни и безработните и те ядат и пазаравут срещу 20% ДДС. Виното, бирата и курорта не са им от първа необходимост. Т-Ъ-П-А-К!
165
5
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
У нас високите пинсии са на хора с никъкъв или символичен принос към осигуряването.
164
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато с ортаците за 800 дни излапаха кюфтетата не дадоха нито на бизнеса, нито на пенсионерите.Едно ме е яд. Това , че мадридският ни ръководител така ни разказа играта ,че сега никой не иска да чуе за монархия! Комунистите 45 години не я победиха, а др.Симеон 2 го направи за по малко от 800 дни!
163
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя защо не е в затвора?
162
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионерите са много по-добре...Неговите родители като бивши комунисти от БКП сигурно са се подсигурили от създадените от народа богатства. Комунистите - разбирайки както и БСП така и ГЕРП си присвоиха народната собственост и сега могат даже и без пенсия!Ясно е какви са неговите морални ценности!За пояснение! Ако един човек/пенсионер един месец не яде с голяма сигурност ще е мъртъв! Ако един предприемач или директор на фирма не може да преживее един месец без оборот, то той е не добър такъв!
161
4
 
18
 
! Отговори
Скарлет преди 3 години
Аэ пък бих каэала - че годината е на кюлчетата и еврата в чекмеджето на премиера ни!!! Също така и на уханската чума, эа която така не се и раэбра эащо СЭО не реагира навреме да предупреди эа таэи пандемия, която впоследствие раэруши икономиката и начина на живот на световно равнище!!! Това е геноцид срещу човечеството и всички го энаят!!!
160
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НикАлай да каже каква е пенсията на баща му и после да я сравним с размера на пенсиите, получавани от 80% от българските трудови пенсионери.
159
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уф, каквото и да се направи все е лошо.Не даваш пари - лошо,подпомагаш най-бедните - пак лошо.Да не се забравя, че пенсионерите хем са бедни, хем са работили по 30-35-40 години и са се осигурявали за пенсия.
158
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионерите бяха основният електорат, благодарение на който партията на баща ти успя да досъсипе държавата и да преобразува политическата си власт в икономическа.Благодарение на наивните пенсионери после ти и М.Велчев станахте министри.Неблагодарността е грях, Николайчо. За безчовечността ти пък изобщо няма да говоря, тя е отличителна черта на онези някогашни управляващи, един от които беше и баща ти. Така си възпитан.