СЕМ не вижда цензура в БНТ и БНР

Проведен е едномесечен мониторинг
Обновена: 28 юли 2020 18:53 | 28 юли 2020 18:10,
33
СЕМ не вижда цензура в БНТ и БНР
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии на своето заседание на 28 юли 2020 г. прие с мнозинство от 3 гласа Доклад за осъществено наблюдение на радио- и телевизионни програми в периода 10-17 юли 2020 година.

Мониторингът на БНР и БНТ е за спазване на чл. 6, ал. 3, т. 6 от Закона за радиото и телевизията относно плурализма на гледните точки, като се отчита и темата за гражданските протести като обем от излъченото съдържание. Обхванати са новини и актуално-публицистични предавания в политематичните програми ХОРИЗОНТ и БНТ1 на двата обществени доставчика, съобщават от пресцентъра на регулатора.

Резултатите от едноседмичното наблюдение показват, че обществените доставчици БНР и БНТ спазват разпоредбата на чл. 6, ал. 3, т. 6 на Закона за радиото и телевизията (плурализъм на гледните точки в новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика). Мониторингът констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания.

 Обществените доставчици предоставят възможност  на зрителите да се запознаят  с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения  живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции. Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи.

Докладът е публикуван на сайта на СЕМ – www.cem.

Още по темата
bg, в раздел НАДЗОР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички журналисти са платени от олигарсите. Независими медии няма. Това е най-корумпираната и безотговорна т.н. 4-та власт. Никой не ги избира и никой не ги контролира. Само отчасти се контролират държавните медии. А часните лъжат на поразия каквото са поискали от тях собствениците им олигарси.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕМ не вижда,Прокуратурата не вижда, ДНСК не вижда,КЗК не вижда и така нататък. Това са 99% от заглавията на новините по обществено значими теми.И като никой не вижда и не открива приблем резултатът го виждаме - корупция до шия и всеки с по висок пост с къщи за милиони.
2
1
 
15
 
! Отговори
Забавно но факт преди 3 години
Всички трябва да престанат с тази "свобода на словото" и "цензура". Всички са свободни и на никой не му се налага цензура! Това се нарича корупция! Даже знам за случаи, в които журналисти търсят политици да им искат по някой лев за представяне на информацията по "определен начин" със съответните внушения. Думите корупция и просия са много по близо от думата цензура.
1
2
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Сер...СЕМ е държавен орган,БНТ и БНР...също.Това изчерпва...проверката.