Туроператорите на крачка от фалита, искат среща с премиера

Настояват за финансова оздравяване на бранша и кризисен план
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пореден протест пред Министрески съвет. Този път недоволството си показаха туроператори и туристически агенти.

Заетите в бранша смятат, е техните проблеми са пренебрегнати.

Някои от туроператорите са на ръба на оцеляването.

Още по темата
Протестиращите настояват за финансово оздравяване на сектора и изработване на кризисен план за подпомагане, както и незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти-  туроператорите, които осъществяват изходящ туризъм и екскурзоводи. Те искат и среща с премиера Борисов. Тяхната дейност е спряна от началото на пандемията.

Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори, заявяват от бранша.

“Чухме доста неща от министър Марияна Николова, които честно казано ни вдъхват доза оптимизъм. Но от друга страна с министър Ангелкова също имахме доста конструктивни срещи, но в крайна сметка абсолютно нищо не се случи“, каза в интервю за БНР Емил Абазов от Обединение “Бъдеще за туризма“.

Според него основният проблем на сектора, е че в момента няма никакъв финансов ресурс.

„Вече сме го обяснявали това много пъти, че преди да започне пандемията започнаха ранни записвания, клиентите депозираха при нас едни средства, които ние обикновено прехвърляме основно към хотели в чужбина, към авиокомпании. И след като се оказа, че няма да има туристически сезон хотелите и авиокомпаниите съвсем логично казаха – ние няма как да ви върнем парите, но няма проблем, ще ви дадем ваучер, той ще може да се използва в бъдеще. Клиентите от своя страна искаха да си получат парите, някои от тях. Повечето проявиха разбиране и в тази ситуация им стана ясно, че няма как и ние да реагираме веднага, но ситуацията продължава вече шести месец“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
25
 
! Отговори
Че Гевара преди 3 години
Тя държавата фалира за тях ли да мислим,колко завода фалираха чете сега само се оплакват а имат пари.
13
0
 
21
 
! Отговори
Ymniq преди 3 години
Фалирали малко им е дасе захванат със друго.
12
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази,която е на снимката,ми е комшийка.Миналата година си купи от Порше един Туарег и един Пасат,чисто нови.И сега реве:Ще фалираме.Дайте ми..И Бойко сигурно ще даде.Нашите пари.Щото,който вдига аларма,получава..
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От гласуваната помощ от ЕС за Ковид-19 всеки гражданин на Германия ще получи по 9 000 евро еднократна помощ,, тук на пенсионерите по 50 лв. 29 млрд по колко евро се пада на човек по тия ширини и къде ще се откраднат другите пари ?
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия ме изумяват искат кризисен план ами да си го направят и тогава да искат каквото и да е било.
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инвеститорите на Бойко фалираха сума фабрики, хората изгоряха с 5-10 невзети заплати.
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, ако още не са разбрали, че туризма в този му вид приключи, направо не знам... :)
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей тия премиер.Ама сега у от екскурзии ли взе да разбира.
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят се гербави ***, преквалифицирайте се!Е, долна работа е, ама плащат.
5
4
 
43
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
А стига вече с тези туроператори, ресторантьори, хотелиери! Когато печелят, печелят само за себе си, а искат, когато губят да губим всички ние. В България фалираха 3800-4000 фабрики и заводи, които правеха истинска икономика и никой не ревна, а сега тези, които реално не правят икономика щели да фалират. Ами да фалират и това е предвидено в закона. Какво толкова, други ще дойдат. Нали тези същите когато фалираха насила фабрики и заводи, за да крадат това ни обясняваха. Сега идва и техния ред.
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туроператорите остават без работа, защото просто няма такава за тях. няма да има и в следващите години, тъй като пандемията няма да свърши скоро и държавите налагат рестрикции на пътуващите. Колко туристически агенции има в БГ? Може би са прекалено много? За какво искат пари, като така или иначе няма да се ползват услугите им както преди?
3
14
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
не злобейте. Хиляди си загубиха работата. Туризма не са само *мутри* и *гъзари* има и персонал ...
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На чучур-операторите мога да им го накрача с ряз и да фалират.Нищо правещи посредници, дето са свикнали да седят и да лaпат, а сега пищят че лапаницата свърши. Намерете си работа в РЕАЛНАТА икономика!
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туристите намаляха, туризма губи, но да спасим туроператорите.Нямам идея какъв тур да им предложим да оперират с него.Тур мотика, тур кирка и др има налични, ама подозирам не щат.