Половината от допълнителните пари за здраве са част от излишъка в НЗОК?

Лекуването на COVID-19 през клинични пътеки крие изключителни рискове
29 юли 2020 10:47, Ния Христова
7
 
250 млн. лева са допълнително отпуснати за здравеопазването у нас. Средствата ще влязат в здравната система до края на годината. Трябва да бъдат разпределени за увеличение с 30% на заплатите на медиците на първа линия, а за НЗОК се отпускат 126 млн. лв. за увеличение с 10% на клиничните пътеки.
 
Председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова заяви в студиото на Bulgaria ON AIR, че трябва да си зададем въпроса какъв е дефицитът в здравната система и доколко тези 250 млн. лв. са нови или част от вече гласувани бюджети.
 
"От тези 250 млн. лв. поне една съществена част са си част от здравната система. 126 млн. за НЗОК всъщност са в НЗОК и са част от неговия излишък. Става въпрос за преразпределяне. Това са част от парите, които не са изразходвани", обясни адв. Димитрова.
 
Тя смята стъпката за адекватна и задължителна, защото парите в бюджета на НЗОК трябва да се изразходват. Отдавна е ясно, че цените на клиничните пътеки не покриват разходите, които се правят по тях, отбеляза председателят на ББА.
 
Адв. Димитрова заяви, че се надява становището на ББА относно клиничните пътеки да бъде взето предвид по време на преговорите между Българския лекарски съюз, НЗОК и Министерството на здравеопазването.
 
"Опитваме се да лекуваме и Ковид-19 през клинични пътеки. Това крие изключителни рискове от поставяне на болниците в криза. Няма достатъчни данни за действителната стойност на разходите за лечение на Ковид-19. От 600 да стане 1200 лв. - първоначалната ни прогноза е била крайно грешна. Колеги от болници, които лекуват Ковид-19, дават стойности от 1500 до 15 000 лв. Нашето предложение беше финансирането да не се осъществява през бюджета на НЗОК, а от държавния бюджет", разясни още тя.
 
Димитрова е категорична, че трябва да има държавна политика за това къде ще се лекува и при какви условия, след като в болницата да бъдат приемани пациенти с COVID-19. Тя смята, че трябва да се осъществи среща с новия здравен министър проф. Костадин Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какви пътеки приказват при тоз Ковид като от него не се правят операции и сложни уникални манипулации,а само изследвания и се назначават лекарства,които са изяснени за лечение,а туй,че се създава лутаница от противоположни мнения и решения за лечение и лекарства за утежнение на процеса в изражения бързина,приемност,резултат,финанси като информационни напрежения сред населението за подтискане на настроението какво да изберат тест или направление за пациент.
5
0
 
7
 
! Отговори
бонго преди 3 години
Всеки лекар, работещ с пациенти е на първа линия, но не ги броят за такива! А и ми е интересно - тези от агенцията по лекарствата и от мед. надзор, колко пациента са видели на живо, че и те са в числото на премираните!?
4
0
 
6
 
! Отговори
ИСКАМ ОТГОВОР! преди 3 години
ИМА ЛИ ЛЕКАР, КОЙТО НЕ Е НА ПЪРВА ЛИНИЯ, АКО НАИСТИНА Е ЛЕКАР?!
3
0
 
6
 
! Отговори
Pif преди 3 години
Значи измислихме как да откраднем и тези пари
2
0
 
11
 
! Отговори
ответен удар преди 3 години
Стъписахме народа, спряха планови операции,отиде в канавката де що имаше профилактика......Чудно ли е защо в НЗОК има непохарчени пари ??!!! ...хм.....
1
0
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Акоискате да има пари в България - СПРЕТЕ КРАЖБИТЕ !!!НЗОК се източва и това не е тайна за никой !!!Управляващите си пълнят шкафчетата итова също вече не е тайна за никого !!!България принципно сме богата страна и има мног опари, напълно достатъчно, но и се крадат, и имамме прекалено много служби и администрация, кояот не върши работа и е напълно излишна !!!