АФП: Протестиращите в България молят Европа за помощ

Надяваме се да ни чуе и помогне, извежда като акцент изданието
30 юли 2020 12:48, Петя Славова
247
АФП: Протестиращите в България молят Европа за помощ
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хиляди българи отново са по улиците в центъра на София, отбелязвайки три седмици протести с призив за оставка на консервативното правителство на премиера Бойко Борисов. Така започва публикация на агенция Франс прес, отразяваща събитията в страната ни.

"Надяваме се Европа да ни чуе и да ни помогне" – извежда публикацията като акцент призива на един от протестиращите, предава БГНЕС.

Над 5 000 развяват българския трикольор. Стотици от тях до късни часове маршируват по натоварени булеварди в центъра на града – от сградите на правителството до парламента и едно от най-натоварените в центъра на София кръстовища на Орлов мост, като ефективно блокират целия трафик.

Още по темата

По-малки протести се провеждат в няколко други градове в страната, но, според анализаторите, броят на демонстрантите не е успял да отговори на призива на организаторите за национална мобилизация срещу Борисов.

 "Не искаме да емигрираме, искаме да останем в България и вече не можем да се примиряваме с правителство, състоящо се от некомпетентни марионетки. Ще продължим натиска, докато нещо не се промени. Надяваме се Европа да ни чуе и да ни помогне", казва 18-годишният Димитър Иванов за АФП.

Третият мандат на Борисов предстои да изтече през март 2021 г. и той смята да го изкара докрай.

Относно началото на протестите, репортажът припомня нахлуването на прокуратурата в офисите на подкрепяния от социалистите президент Румен Радев, откровен критик на Борисов, както и инцидентите, показващи "протекционистката политика на правителството срещу мощни олигарси, които доведоха обществения гняв до точка на кипене".

"Тринадесет години след присъединяването си към ЕС като най-бедната му страна, България все още остава най-корумпираната държава-членка на блока, според индекса на възприемане на корупцията на "Transparency International", завършва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 3 години
5000 хиляди. Това за всичките 20 дни на протест ли ги събрахте, че аз виждам по около 100тина човека айде да са 200и с тези от другите градове и за 20 дни стават около 5000. Браво на сайта отразява реално.
212
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бутик Болшевик е загазил! Няма доставка на нов червен плат за тениски.
211
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите да вземат да отидат на море и да спрат да ни занимават с болшевишките си небивалици!
210
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са за едно- не виждам един в това правителство да го взема във фирмата за друго освен портиер долу на входа. Единствено финансовия става за гише на банка и Дончев е нормален. Другото е от кол и въже... барабар с бате.
209
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква подкрепа за Радо потника , та да поведе България към руската федерация с император Путин и доживотен васал Радо потника .
208
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малка ли им подкрепата от Арабския свят!?По *** протести в защита на Президент предател не бях виждал.
207
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Отровното трио" Куку, Пипи и Ян Бибиян да се помолят на арменския поп !
206
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя един от потестягите не е България, та да моли ес за помощ. Егати и измамата.
205
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите искат да се узаконят еднополовите бракове,да се сменя системата,вероятно ще ставаме хаганат,да се присъединим към евразийския съюз,ама други пък ги бият защото искат ЕС,но заедно се въргалят по улиците и тероризират нормалните хора.Вероятно също така протестиращите искат да се пуснат от арестите добрите и честни милионери и съветниците,и секретаря на Гадев под съмнение за шпионаж за Чужди държави!!ТОВА ИСКАТ Т.Н. ПРОТЕСТЪРИ И ПЛАЩАТ ЗА ТАЯ ПРОПАГАНДА.БЪЛГАРИТЕ НЕ ГО ИСКАМЕ!
204
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако продължават да затварят улици наистина може да има протест срещу отровните божковци, цв василевци и др криминали дет наискараха агитки. Има и не мн умни хора из улиците де за пълнеж, че им скучно вкъщи
203
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако беше жив, Милен Цветков днес щеше да има рожден ден! Спомнете си за него .
202
2
 
16
 
! Отговори
Веднага тича Европа преди 3 години
Ей ся ще ти помогне Европа. Търси миячи на чинии на 18, ама в половината страни не пускат без карантина.
201
2
 
5
 
! Отговори
лъже този, който преди 3 години
До Анонименне е живял и работил там, а само прелита от върховете за фри лънч...
200
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РусофилПрав си за отношението на Запада. Грешката ти е да си мислиш, че отношението на Русия е по-добро. Не не е. Това, че имаме една религия и подобни езици няма значение за тях. Русия е империя и за нея държави като България, Беларус и Украйна са просто едни губерни в периферията. Русия промива и флиртува с такива като теб за да има лоби/троянски кон в ЕС. А на туристите - прав им път. Не искам да прислужвам нито на руснаци нито на британци нито на немци. Искам производсво.
199
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18-годишният Димитър Иванов забравил ли е приказката за Неволята? Учи се още в първи клас.Като ти се повреди колата, сам решаваш колко време ще стоиш с ръцете в джобовете и ще крещиш с надеждата някой да те чуе и да дойде да я поправи и кога ще се заемеш сам да си свършиш работата.18-годишният Митко на колко места е потърсил работа, някой отказал ли му е такава, къде е срещнал некомпетентни, които са нарушили правата му на трудещ се и кой изобщо е длъжен да дойде и да му осигури хубав живот?
198
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до: навсякъде на западЕ що бе? *** нали Борисов лично се хвалеше че другите ни дишали праха, че сме били първенци и искали съвети от нас?Значи някой лъже, въпросът е кой?Едно дървено човече премиер с дълъг нос?
197
4
 
9
 
! Отговори
и пак нещат да се преди 3 години
връщат - тук е ГЕНОЦИД и загуба на ЖИВОТ за обикновенните хора с цели ПОКОЛЕНИЯ
196
2
 
13
 
! Отговори
навсякъде на запад преди 3 години
българите са третирани като трета ръка хора даже след азиатци, араби, чернокожи, роми и други цветнокожи братя по съдба
195
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 207Ами всичко е разбито и не изглеждаме като европейска държава заради досегашната "братска помощ" от Русия за нас!
194
10
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Отговор на глупаците с моя коментар,Русия и Б-я са свързани по език и религия,история.Западна Европа не познава Българите като европейци те са все още слуги,заради лошия имидж,за тях те са примитивни хора с корупция като погледнеш как изглежда територията с ретро влакове и дупките по пътищата,всичко е разбито,да не говорим за манталитета на българина на краде.Европа никога няма да се занимава.Русия не гледа на Б-я както преди.Има право нека нито един руснак да не стъпи на почивка,тогава фалит.