Колегиален упрек: Участието на артистите в протестите е пасивно

Протестите показаха, че харизмата на Борисов е разградена
Обновена: 30 юли 2020 12:33 | 30 юли 2020 12:32,
28

"Хората са много изнервени, реакциите са нормални. Няма обаче точен екип с точна концепция за 20 г. напред. Трябва хората да измислят концепция. Не ми харесват агресията и обидите, агресията е стар и изтъркан метод", каза за "България сутрин" диригентът Йордан Камджалов.
Още по темата

Той посочи, че е на площада и протестира, и вижда, че в голямата си част хора там не са безработни, а бързат след работа да се включат в демонстрациите.

От своя страна литературоведът и общественик проф. Михаил Неделчев подчерта, че социалният и възрастовият състав на протестите е доста пъстър.

"Имаме емоционален консенсус, което не е същински консенсус, но когато има емоционален - той помита всичко. Няма разумни аргументи, които могат да оборят един емоционален консенсус", добави проф. Неделчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И двамата гости изразиха тезата, че участието на свободните артисти на протестите е прекалено пасивно. Според Йордан Камджалов няма диалог между протестиращите и управляващите, а България има нужда от нещо радикално ново.

"Протестите показаха, че харизмата на Борисов е разградена. Харизмата има този дефект - внезапно счупване, проваляне, това се случи с Бойко Борисов в хода на тези протести. Пандемията също допринася за всичко това. Всяко поколение трябва да дойде с нови възгледи и това е чудесно", отбеляза проф. Михаил Неделчев.

По думите на диригент Камджалов, младото поколение не се интересува от "ляво" и "дясно" и това са просто "остарели парадигми".

"Хората искат да се развиват, търси се общ коловоз на развитието на човешкото общество. Протестът не е само на младите, виждат се всички генерации, хората не искат да протестират, а да живеят нормално", категоричен бе той.

Проф. Неделчев смята, че колкото по-развита е една демокрация, толкова по-малък е прагът ѝ на търпимост.

"Протестите са публични акции, които са различни по жанр. Синдикатите в момента разговарят с правителството, те приемат, че мерките са правилни. Има и други отсъстващи на протестите, не е така масово присъствието на академическата общност", коментира Неделчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, точно това ми убягваше. Емоционалната консолидация на протестиращите. Емоционално съм с протеста, но ментално рушите държавата. Ще изпея протестна песен, и ще гласувам напук на организатори и подстрекателите на тази дивотия. Искам си Бойко, за да мога емоционално да си го осмивам колкото си искам
5
13
 
11
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Трябва да си изключително ***, за да видиш тази божествена вещ - харизмата в лице като Борисов;))) А-хахахахахахаххаа... Моите наблюдения са, че Борисов е харизматичен в лицето на стредностатистическата домакиня-майче, макар и не на всяка, и на герберските баби. Червени баби вече не останаха, измряха. Новите баби са герберските баби;))) които по цел ден бичат турски сериали и ги менкат от реме на време с изказвания на Борисов;)))
4
5
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Оооо!Че нали тиквата даде по 4 000 лева (наши пари)на свободните артисти(мързеливи и безполезни лентяи ,пияници и наркомани)да си лежат и да зяпат в тавана в дълбоки творчески размисли!Добре са си..защо да протестират!?Днеска има,утре пак!
3
6
 
14
 
! Отговори
hahaaa преди 3 години
До АнонименАктьорите са добре и са уважавани! Държавата се грижи да са добре! И не само за тях! Комунисти разбунват протести, но няма да стане! Бг в ЕС! *** не вървят!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
видях няколко, обаче не е масово както през 13-та
1
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Участието на артисти, музиканти, учени и всякакви творци е никакво!Явно са добре нахранени от властта!Срам за народ, чийто личности, които по дефиниция би трябвало да са духовните му лидери, са коленичили пред Тирана и го обслужват!