Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори

Най-много обаче не искаме отново строги мерки срещу коронавируса
30 юли 2020 16:00, Красимир Ангелов
330
Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българинът желае промяна в политическата обстановка в страната, но повечето наши сънародници гледат с неохота към вариант предсрочни избори. Същевременно в обществото има страх от коронавируса, но и явно нежелание за строги ограничения.

Това сочат данните от независим телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.
 
Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса – по последното все още преобладават положителни оценки, сочат данните.

Още по темата
Така например 25% от анкетираните са напълно съгласни с твърдението, че българското правителство се справя добре с кризата с коронавируса. Други 30% пък са по-скоро съгласни с това твърдение. Броят на крайно несъгласните, според които кабинета се справя зле с пандемията, са едва 23%. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да остава нелоша. Явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам, оказват своето влияние върху общественото мнение, смятат социолозите.

По отношение на протестите в София и страната, които продължават вече над 20 дни, отговорилите като цяло ги подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят.

59% от хората у нас подкрепят протестите в страната, а 34% не ги подкрепят. Останалите се колебаят. Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, отчитат от „Галъп Интернешънъл“.
 
От друга страна, 58% смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25% смятат, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% пък смятат, че може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че само главният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се идея за оставка на президента Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.
 
На фона на одобрението към протестите обаче, 54% от анкетираните не искат предсрочни избори, а 42% - искат. Колебаещите са едва 4%. Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива, смятат социолозите.
 
По отношение на продължаващата криза с коронавируса, прави впечатление, че българите определено не искат нови твърди ограничителни мерки по повод COVID-19. Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение.
 
Въпреки по-тревожните статистики в последните 2 месеца, и днес мнозинство от 59% са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. 39% обаче казват, че биха приели такива.
 
Тревога сред хората от вируса обаче не липсва и това проличава от продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината – само в рамките на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% в началото на юни, през 40% в края на юни, до 32% сега.
 
На фона на това 44% твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса.
9% - че са загубили работно място. За 8% загубата на работа явно предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че "отварянето" на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един нормален и средноинтелигентен човек никога не би поискал предсрочни избори точно сега- момент на пандемия и световен икономически срив при положение,че редовните избори са март.Също,когато искаш оставка ти трябва да предложиш солиден фактически и конкретен аргумент.Опорката " много крадат,корупция" е твърде обща и голословна.В съда се действа с факти и доказателства.ЛАФКА беше на Пеевски според слуховете до преди година,оказа се,че е на Божков.Така че всеки може да си говори,каквото си иска
226
14
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Задължителна оставка на правителствотои предсрачни избори ! Друга алтернатива няма !
225
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичо, проблема е че бсп иска на всяка цена служебен кабинет, за да ограби фиска и да обвини герб.
224
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 230 ФАШИСТАЯвно доста си се облажил през соца ,защото не си ли член на бкп- си никой!Само комунистите бяха с привилегии!
223
11
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Аз съм за разума (който за съжаление липсва у протестиращите) - да не правим положението по-лошо (ковида и кризата не са малък преблем) и да изчаме до изборите догодина. Тогава всички ще дадат най-доброто от себе си и накрая...пак ГЕРБ ще спечели изборите. И може Бойко от премиер да стане президент. И така...
222
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 235Избори 2 в 1Аз съм за предсрочни избори, ако и Фигуранта подаде оставка, защото сега, според КС не можеме да го провериме, дали и той не а мутра !Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква - Фигурант
221
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избори 2 в 1Аз съм за предсрочни избори, ако и Фигуранта подаде оставка, защото сега, според КС не можеме да го провериме, дали и той не а мутра !
220
18
 
11
 
! Отговори
ДО 230 ФАШИСТА преди 3 години
ЧЕ КАКВО МУ БЕШЕ НА СОЦА БЕ ФАШИСТ НЕДЕН?ИМАШЕ ЗАВОДИ ИМАШЕ РАБОТА ИМАШЕ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМАШЕ ЛЪЖЦИ ФАШИСТИ ДА ПРОПАГАНДИРАТ ВСЕКИДЕН ЧЕ ЩЕ *** ОТ ЛЪЖАТА КОРОНАВИРУС
219
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън, Дрън!Който каквото иска да си го каже на изборите. Този терор трябва да се спре, щото отиваме на саморазправа.и за епидемиологичните мерки ще стигнем до там. Иска не иска като те застрашават, търпението на всички страни има край.
218
4
 
18
 
! Отговори
Цървул преди 3 години
Народе,стига сте се джафкали по форумите! Нека има протести,нека хората заявяват искания,но нека и не нарушават закона и правата на мнозинството! За мен лично най-перверзно е поведението на ОНЕЗИ,които най-много цвилеха за медийна свобода и плурализъм - ОГИ-ТО и неговия Фрогнюз, ДикОФ,Бабиния арменец,и най-вече бившата номер 1 - БТВ.. Вчера политическата им синоптичка кака Канна,счупи "каната" на набедената им независимост! Не "Отровно трио",а цял "Отровен картел" работи подмолно!
217
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младежта щот не е живяла през соца и си го представя като усмихната Нинова с много бучети цветя и рози. Абе дайте им малко социализъм че да разберат за какво става въпрос.
216
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта, Черепа, Цв. Василев, Баневи, Арабаджиеви са на едно мнение - Оставка.
215
17
 
11
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 3 години
НАПРОТИВ ИСКАМЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ МАИФИОТСКА МЕДИЙКА.
214
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е протест, а терор над софиянци !Това са практиките на червената Мафия - и преди, и сега.
213
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aй да видим колко подкрепят:подкрепям - палец нагорене подкрепям - палец надолу
212
7
 
25
 
! Отговори
Принцип преди 3 години
Никога не съм подкрепял глyпаци и неxpaномайковци...
211
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълнили са си гушите като корморани, особено Бойко, но нещат да си ходят лакомията им е безкрайна.
210
12
 
7
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
Искам да крада !!!
209
16
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ех тези платени медии бе братче! Ами не е така! Повече ги подкрепят да! И искат предсрочни избори! Иначе защо Ще искаме да ги свалим? ОСТАВКА и ИЗБОРИ!!! ГЕРБ е изчерпан ! А за Борисов нямам думи! Корупция до шия! И не е верно че само Борисов може да управлява! Тиквата задушаваше всичко до сега в тази държава! Да си ходи вече Чекмеджето!
208
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка...ама 2021 година !Радев - Оставка сега !