Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори

Най-много обаче не искаме отново строги мерки срещу коронавируса
30 юли 2020 16:00, Красимир Ангелов
330
Повечето българи подкрепят протестите, но не искат предсрочни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българинът желае промяна в политическата обстановка в страната, но повечето наши сънародници гледат с неохота към вариант предсрочни избори. Същевременно в обществото има страх от коронавируса, но и явно нежелание за строги ограничения.

Това сочат данните от независим телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен между 22 и 24 юли сред 800 души.
 
Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и отговорността му конкретно за ситуацията с коронавируса – по последното все още преобладават положителни оценки, сочат данните.

Още по темата
Така например 25% от анкетираните са напълно съгласни с твърдението, че българското правителство се справя добре с кризата с коронавируса. Други 30% пък са по-скоро съгласни с това твърдение. Броят на крайно несъгласните, според които кабинета се справя зле с пандемията, са едва 23%. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да остава нелоша. Явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам, оказват своето влияние върху общественото мнение, смятат социолозите.

По отношение на протестите в София и страната, които продължават вече над 20 дни, отговорилите като цяло ги подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят.

59% от хората у нас подкрепят протестите в страната, а 34% не ги подкрепят. Останалите се колебаят. Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен, отчитат от „Галъп Интернешънъл“.
 
От друга страна, 58% смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25% смятат, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% пък смятат, че може да има само оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които смятат, че само главният прокурор ще подаде оставка – 3%.

Появилата се идея за оставка на президента Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.
 
На фона на одобрението към протестите обаче, 54% от анкетираните не искат предсрочни избори, а 42% - искат. Колебаещите са едва 4%. Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Вероятно това се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива, смятат социолозите.
 
По отношение на продължаващата криза с коронавируса, прави впечатление, че българите определено не искат нови твърди ограничителни мерки по повод COVID-19. Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение.
 
Въпреки по-тревожните статистики в последните 2 месеца, и днес мнозинство от 59% са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. 39% обаче казват, че биха приели такива.
 
Тревога сред хората от вируса обаче не липсва и това проличава от продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината – само в рамките на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% в началото на юни, през 40% в края на юни, до 32% сега.
 
На фона на това 44% твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса.
9% - че са загубили работно място. За 8% загубата на работа явно предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че "отварянето" на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
10
 
9
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
Привет, тълпа. Трябва незабавно да махнете Борисов. Говори се, че иска да копува още 8 самолета от американците. Тогава вече може и да ме есктрадират и да вляза в затвор. Нещо немислимо до скоро! #БъдетеСмели
186
6
 
19
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бесепето пак се опитват да вземат властта по втория начин:):):)С избори нямат шанс:):):)
185
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е пълен нонсенс. Народа подкрепя протестите които искат предсрочни избори.И в същото време народа е срещу предсрочните избори. Тоест народа така са го зомбирали и от едната и от другата страна че не знае каво иска. Събудете се бе. Имате собствен мозък. Оттърсете се от зомбирането и си помислете какво точно е по-добре за вас лично и вашето семейство. А не за управляващите или за протестиращите.
184
14
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
ГЕРБ = Граждани за европейското робство на БорисовЧакат ни дълги години европейско мробство.
183
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пешо, а цъфнало гееберче да ти подаря на протест срещу теб не искаш ли?
182
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пешо а цъфнало гееберче да ти подаря *** притест срещу теб не искаш ли?
181
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност паникьосан е фигуранта, като му прибраха заместниците, се уплаши, че ще ги свържат с него и партийната касичка. Затова предизвиква метеж.
180
6
 
9
 
! Отговори
Повечето българи преди 3 години
Тиквенски опорки:ЧерепаВируса20 30 душиКлепане на протесиращите използване на нарицателни и епитети
179
6
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Подкрепят се протести, а не вандализъм и окупиране на стратегически обекти и улици.
178
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определено личи колко паникьосани са крадците гербави. Оставка мизерници ...
177
12
 
15
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
Привет, тълпа. Трябва бързо да махнете Борисов и Гешев, защото парите ми свършват. Тук плащам много на араби и руснаци. Има още, но свършват. Свалете ги тези 2мата за да се върна и да започна пак да крада !#БъдетеСмели
176
3
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Кой ги дъни тези +++?:):):)
175
8
 
2
 
! Отговори
До преди 3 години
До протеститеЩото ти си един светец, че няма нищо достийно за тебе. Също като банкянският крадец.
174
1
 
152
 
! Отговори
Така че преди 3 години
внимавайте какво си пожелавате. Те затова ДПС си мълчат ,щот ви знаят колко ви е акъла.
173
2
 
152
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно. Искат промяна, но не подкрепят протестите, защото протестягите искат бсп на власт, а повечето хора не искат.
172
2
 
122
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Абе да идва Макрон да му покаже на Бойко как се прави:):):):)
171
3
 
153
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
Привет, тълпа ! Искам да ви благодаря за усилията, които полагате за мен. Фигуранта прави служебно и се връщам да крада повече от всякога ! #БъдетеСмели
170
5
 
167
 
! Отговори
Дебили или ДА?! преди 3 години
Да махнем Борисов за да може Фигурантът на Черепа да състави правителство на мафията?!Ми идете се перетеИ без това протестърите сте хомотаАре писта
169
3
 
140
 
! Отговори
За поддръжниците преди 3 години
за машиннио, електронно и дистанционно гласуване само да вметна, че най-много български граждани има на територията на Турция и те ВИНАГИ гласуват. Освен разбира се когато Валерката им спря автобусите.
168
4
 
136
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 176Дори и да не е Борисов, господарите на България са в западната чужбина. И пак същото който и да дойде на власт. Хората са се примирили.