Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
12
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Корнелия Нинова се е доказала. Фалира столетницата и сега се лакоми за държавата.За мен това е скандала.Сканал е и вдигането на юмрук на разединителя за което трябва да бъде подведен под отговорност.Тези приказки за мутри от най-изявените разбойници определено не могат да разклатят доверието ми в Бойко Борисов.
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 105Пуснах си и разлики почти не откривам. И тогава и сега народът протестира срещу мафиотизираните пост-комунистически мутри, окупирали властта с цената на всичко.
105
3
 
8
 
! Отговори
На Бойко преди 3 години
проблема му е че е много толерантен и диалогичен. Тези протести всеки път му ги спретват червените олигарси, и той така и не се захвана да ги изкорени изкорен. Все уважава частния бизнес. А те се дърлят помежду и все той виновен. И футболните клубове дето са професионални и сами трябва да си изкарват за чалготека и те на него ривът като да им е длъжен. Патриотите и те го изнудват а, това ,а това. Преди като ги беше взел ДСБ 7 министерства и беше дал - повече от депутатите им и те го изнудваха...
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А и Румен Гечев си искаме , искаме пак да сме милионери, един долар - 3000 лева. Ама истински лева, не евро.
103
3
 
16
 
! Отговори
уав преди 3 години
За какво се обръща толкова много внимание на една шепа протестъри. Бой с палките до посиране, затвор и обществено полезен труд затова, че блокират нормалния живот на цялата столица.
102
2
 
5
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
А ти си пусни видео от 1989 и 1997
101
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До факти 98Я си пусни видео от вчера и почни да броиш.
100
6
 
15
 
! Отговори
жалки пигмеи преди 3 години
България е най-тъпата държава в целия свят. 15 човека блокират кръстовище и държат заложници 1 000 000 хора. Това само тук може да се случи.
99
11
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Чудя се защо при наличието на толкова прoстаци във властта не правят най простото.Оставка.
98
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има Европейска експертиза защото в Европа няма кой да си сложи подписа под фалшификати. Виж Мишо Шемара е друга нещо. И падналата от мотора на Станишев , или бутната го знае. И трябваше Бойко да я остави на сомалийците.
97
10
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Кризата в която изпада самата западна система ( не само икономическа, но и въвсички сфери) щесе задълбочи нагнети след изборите в САЩ. Какъвто и да бъде изходът от изборите, правителството на Борисов е обречено. То няма да изкара пълният си мандат !
96
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не трябва да им се обръща внимание на тия протестиращи.
95
3
 
12
 
! Отговори
факти преди 3 години
до 93,Срещу Жан Виденов протестираха милиони, срещу Бате Бойко 1000 човека. Виждаш ли разликата ?
94
6
 
3
 
! Отговори
Един Pk преди 3 години
Имате деца в чужбина,не ви стигат парите,полицаи ви изнудват за пари,Не можете да си купувате качествена храна,няма къде да запишете детето,града ви оставен без вода поради некадърност и безхаберие и пр.Реакция -мрънкане по форумите.Ако сте мъже не само на думи а не бъзльовци и мързели къде трябва да бъдете.
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 95Жан Виденов и Борисов наистина си приличат - само те могат да съберат толкова народ по площадите.
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо викайте жан виденов да вземе пак властта и си гледайте кефа.Той не е мутра - интелигентен човек - животът ще стане рай :)
91
1
 
3
 
! Отговори
Око 7 преди 3 години
Пенсионите фондове ги издухаха на борсата 2003-2007 *** година. Там няма леф ни бълха. Всичко е кредит.
90
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бате Бойко вчера окончателно задмина Орешарски по протести. В момента се бори да задмине Жан Виденов. Ако продължава така, може и да успее.
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бахуро няма скандал. Това е изфабрикувано и всички умни хора го видяха. Използват се всички възможни средства за да се разклати правителството щото с вотове на недоверие през ден през два не се получава. И с демонстративни напускания. То вече да се пръснеш от смях. Пуснаха тоя кьорфишек и сега ела да видиш. а ти престани нали ти казах.
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия строежи с кражба не стават, справка БСП.