Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84Правилно РУССКИЙ ОККУПАНТ !!!Само че Народа не иска !
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия младите веднъж ги гледахме. Мадридския крадец ги докара, юпитата. И какво стана , едно голямо нищо. Само царчето си върна имотите. И нямам намерение да пробвам с младите , Божков и Радо как беше, *** или Потника или Прелюбодееца, Абе цяла страница няма да стигне.
85
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойчо е в паника, защото няма полезен ход. При всички положения приключи... А относно останалите герберски мишки - сега е последният ви шанс да напуснете кораба.
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е бойко, че не е стока е ясноАма комунистите като не изглеждат като мутри и говорят мазно и любезно си мислите, че са по стока ли ?10 пъти по-големи крадци и измамници.
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДСБ се събраха като ДПС на улиците, за да пазят хората да не минават по улицитеДСБ и ДПС си приличат 100 процента.Еднакви са.Пинокио си оцапа пиар акцията по отваряне на улиците в Росенец.Пинокио=Доган.
82
6
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Президентът Радев си вдигна юмрука и поведе народа,Абе Axмак срещу кого да го поведе? Срещу 2 милиона съвестни българи!? Той разбира ли с това което има под фуражката, че настрои едни българи срещу други?
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези лу мпени една стотинка данък не са внесли в хазната, какви искания могат да имат такива типове?
80
9
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Когато народа иска, политикът трябва единственно да изпълнява!
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен59За мен това че ББ е изпуснал нервите си е напълно нормално. При толкова много идиотия в тази държава няма как да не стане. Изобщо не ме вълнува какви бисери ще ми ръси например Радев. те ще звучат още по - отвратително за щото са лицемерни АЗ обичам когато нещата се казват в прав текст, когато по друг начин вече не могат да бъдат казани. Предполагам че ако бях на негово място досега и да съм ги наритала. защото са нагли и от тях полза никаква.
78
3
 
11
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
54% от българите не искат предсрочни избори. Правителство остава до краят на март 2021 година. Това е демокрацията, протестърите , ще трябва да висят до тогава.
77
1
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Значи ше пробвам и аз некой ден:):):)Събирам компанията рибари и ловджии,а тя е много по-голяма от тази там,два,три кемпера и заставаме на Орлов Мост,опъваме масите,вадиме шишетата,пържолите,пушките:):):)и си правиме както ние си знаеме:):):)Дали ше ни позволят господата полицаи?:):):):)Щом *** като Манол Глишев може да го прави значи аз мога да го правя кога си поискам:):):):)
76
2
 
5
 
! Отговори
Пита се преди 3 години
за кое прегрешение правителството трябва да даде оставка - за ТЕЦ Варна дето Иво Прокопиев и Румен Овчаров са го приватизирали съсе студения резерв 2006 г. Ами вие сигурни ли сте, че преди Доган да го получи те не са вземали своето през всичките тези години и тогава да са били ОК със това, а сега нещо Доган да им е отказал да плаща? Или кълвете като ***, каквото ви се каже.
75
6
 
5
 
! Отговори
бахуро преди 3 години
По-долу си направих проба със саркастичен коментар. Ама троловете сте много евтини и веднага набихте плюсовете. Много герберасти тука. Айде, чао ви - заработвайте стотинките - аз отивам да протестирам :)
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри вън!
73
12
 
8
 
! Отговори
СТОП ПРОТЕСТ преди 3 години
МАХАЙТЕ СЕ ОТ КРЪСТОВИЩАТА!!!ЧЕРВЕНИ ПРОТЕСТИРАЩИ, ЗАЩИТНИЦИ НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯНЯМА ДА,СТАНЕ ВАШЕТО!!!!
72
3
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Новият възхитителен запис на негово величество чухте ли го? Това е моят човек,който може да ме командва.
71
5
 
8
 
! Отговори
Кой кому какво дължи преди 3 години
Правителството не дължи отговор на улицата.Правителството е длъжно на нас - градивните граждани. Ние пълним хазната. Благодарение на нас държавата функционира. Затова правителството е длъжно да ни осигури среда, в която спокойно да живеем и работим.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Боко поне не поръчва хора със сигурност. Иначе едва ли ща те така усърдно да пишете против него. Виж Ог. Стефанов какъв е вежлив като му отидоха на среща. Само повтаря , да Господин Божков.
69
4
 
6
 
! Отговори
??? преди 3 години
Как България да върви напред с мутри в трите власти?
68
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно , че ще са други мутри. Искам да видя другите, по зле от тези не си представям.