Въпреки жегата: Сериозни опашки пред гишетата за лични карти

През 2020 г. изтичат над 1,5 млн. лични карти и те трябва да бъдат сменени
30 юли 2020 13:20, Красимир Ангелов
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки жегата и наближаващия отпускарски август, сериозна опашка се изви още от сутринта пред паспортното на бул. "Мария Луиза" в София, видя фоторепортер на Dnes.bg.

Още по темата
Много хора искат да си сменят личните документи, които изтичат тази година.

Според статистиката през 2020 г. изтичат над 1,5 млн. лични карти и те трябва да бъдат сменени. Със закона за обявяване на извънредното положение заради заразата с COVID-19 обаче, парламентът удължи с 6 месеца валидността на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода 13 март-31 октомври 2020 г.

Това означава, че ако днес - 30 юли, изтича валидността на документа, той автоматично получава още 6 месеца валидност и важи до датата 30 януари 2021 г. Тези правила обаче се отнасят само за лични карти и свидетелства за управление на МПС (СУМПС) само на български граждани и важат само за територията на страната. С тях не може да се пътува в чужбина, където няма да бъдат признавани за валидни.

Именно това, както и фактът, че често хората срещат пречки при различни институции с изтекли лични карти, кара мнозина да се наредят на опашки за смяна на личните си документи.

Не липсват и такива, които се притесняват, че през студените месеци положението с разпространението на коронавируса ще се влоши и тогава тази задача ще бъде още по-трудна за изпълнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж удължават срока с шест месеца, но тогава изтича срока и на други милион и половина документи и какво ще стане? Три милиона документи ще трябва да се сменят за два-три месеца. Тогава ще видим какви опашки ще има.
15
0
 
1
 
! Отговори
Тези преди 3 години
протестират ли ? - Не! Повече са.... ха ха
14
1
 
8
 
! Отговори
Възмутена преди 3 години
Карат ни да слагаме маски в магазините, а на тези опашки хората са един върху друг, както е и при смяната на талоните заради газовите уредби. Сетили се след 6 години да прилагат наредба, та накараха хората в епидемията да висят на слънцето пред КАТ на тълпи!!!
13
4
 
1
 
! Отговори
тф преди 3 години
идва катафалката виж под прозореца по по клавиша знае къде си
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия писания собсвеноръчно въведоха патриотите някакви хора не знаели да пишат да се научат и хайде колко милиона да пишат адреса си примерно.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят личните карти безсрочни и при загубване само тогава да се преиздава.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ постоянно променят срокове. Сутрин удължават срока, а вечер отменят и връщат извънредна обставновка, което значи че не може да се удължи.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов е виновен. Тогава от зор набутаха всички да си сменяме паспортите с лични карти и на никой не му дойде на акъла, че така ще се събира цялото население на всеки десет години за смяна и това сътресение ще продължи 60-70 години.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През февруари си погледнах ЛК, видях, че изтича през юли, видях, че почва пандемия, и отидох и я смених. Готово.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евакуация в нов ход!
6
6
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 години
Нали има снемане на биометрични данни!? Как да става он-лайн! Все разбирачи и мърморковци.
5
1
 
12
 
! Отговори
гонзо преди 3 години
отново чакане, защо трябваше да се връщам не разбрах. Дадоха ми дата за получаване, на която се оказа, че лелката била в отпуск. Отивай в областния град, ако не ти се чака....Гнус, двадесет и първи век....
4
4
 
16
 
! Отговори
гонзо преди 3 години
Поредното унижение, на което подлагат хората. Уж трябваше всичко да е електронно, но не би. Наредих се на опашка, като не ми спестиха унижението да вися на улицата. Точно преди мен едно татуирано милиционерче пусна някакъв негов познат, а за мен се оказа, че идвала обедната почивка... Ела след два часа. Отново опашка, след което ми дадоха заявление и трябвало да се върна отново на опашката и там да видя, как се попълва. За грубото отношение въобще не говорим. Връщам се, попълвам два реда
3
2
 
12
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
Искат да се махат от БГ. Затова се редят на опашки. Ама то и в чужбина са трета категория хора...
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това трябва да се извършва онлайн. До гише да се ходи единствено за получаване. Живеем (уж) в 21 век
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е възможно дамата с бялата чанта да бъде обслужена първа,и то качествено!