Въпреки жегата: Сериозни опашки пред гишетата за лични карти

През 2020 г. изтичат над 1,5 млн. лични карти и те трябва да бъдат сменени
30 юли 2020 13:20, Красимир Ангелов
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки жегата и наближаващия отпускарски август, сериозна опашка се изви още от сутринта пред паспортното на бул. "Мария Луиза" в София, видя фоторепортер на Dnes.bg.

Още по темата
Много хора искат да си сменят личните документи, които изтичат тази година.

Според статистиката през 2020 г. изтичат над 1,5 млн. лични карти и те трябва да бъдат сменени. Със закона за обявяване на извънредното положение заради заразата с COVID-19 обаче, парламентът удължи с 6 месеца валидността на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода 13 март-31 октомври 2020 г.

Това означава, че ако днес - 30 юли, изтича валидността на документа, той автоматично получава още 6 месеца валидност и важи до датата 30 януари 2021 г. Тези правила обаче се отнасят само за лични карти и свидетелства за управление на МПС (СУМПС) само на български граждани и важат само за територията на страната. С тях не може да се пътува в чужбина, където няма да бъдат признавани за валидни.

Именно това, както и фактът, че често хората срещат пречки при различни институции с изтекли лични карти, кара мнозина да се наредят на опашки за смяна на личните си документи.

Не липсват и такива, които се притесняват, че през студените месеци положението с разпространението на коронавируса ще се влоши и тогава тази задача ще бъде още по-трудна за изпълнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.