НС даде зелена светлина на споразумението с ЕК за ваксина

Ратификацията гарантира, че ще България ще участва в доставката
19
НС даде зелена светлина на споразумението с ЕК за ваксина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът ратифицира споразумението с Европейската комисия, според което комисията ще преговаря с производителите на ваксини срещу COVID-19 и ще сключва с тях предварителен договор за доставка.
Още по темата
Финансирането на предварителните покупки ще бъде от инструмента за спешна помощ и подпомагане на здравните системи на ЕС, чиято обща финансова рамка е над 3 млрд. евро.

Целта на споразумението е Европейската комисия да преговаря от името на всички страни членки с производителите и да постигне по-ниска цена, като се има предвид, че договаря продукти за цялото население на ЕС.

След изобретяването на ваксината ЕК ще сключи с фармацевтичната компания предварително споразумение за покупка на ваксини, а след това всяка страна членка ще купи отделно ваксини за населението си.

Финансирането на авансовите плащания ще бъде по линия на инструмента за спешна подкрепа в борбата с коронавируса до неговото изчерпване.

Ако България не е съгласна с предварителното споразумение и задължението да придобие определен брой ваксини, тя има право да се откаже от него до пет дни, след като Европейската комисия обяви намерението си да сключи такова споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"да има защитен ефект минимум една година", айдее, вече го глътнахме хапчето, че всяка година ще боцкаме, спокойно, не след дълго ще дойде сведението, че ще е веднъж на 6 месеца, пък кой знае дали и 4 пъти годишно няма да се коваксинираме накрая.
18
2
 
1
 
! Отговори
@17 преди 3 години
Не знам ти къде живееш, но явно си пропуснал фактът, че в момента не можеш да пътуваш до много места без пср тест и че някои държави обмислят имунологичен паспорт. Т.е.е това е неизбежно. И в момента изобщо не е ясно кой ще бъде дискриминиран - дали тези които са го прекарали и имат антитела или тези които са се опазили и нямат. Така че много по-добре е да има ваксини и който иска да си ги слага, отколкото да обикаляш да си правиш пср преди всяко пътуване и да се чудиш дали ще те пуснат.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дори ковид да стане хроничен като грипа, пак е нужна ваксина,за да могат да се предпазят най-уязвимите. Останалите няма да си я слагат и така."........Изобщо не е "и така". Защото който не си сложи НЕ задължителната ваксина, няма да може да пътува, да се лекува в болници, да работи професии, свързани с хора и т.н. и т.н. На практика ще стане пожелателно задължително. Лошото е, че страничните ефекти (безплодие, като вариант), ще се разберат след години.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, ние за едни самолети, нарисувани на хартия и неясно кога и дали ще бъдат произведени, броихме над 3 милиарда суха пара, та за някакви си имагинерни 2 милиона ваксини ли няма да платим?!...Изобщо, за каквото му кажат на Боцко "дай пари", той козирува и плаща (наши пари, де, ама това са подробности). Те затова си го търпят и го крепят.
15
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 10Лицемерният ес ще защитава интереса на фармацевтичните гиганти.Пример: ес говори за евтини лекарства за света и иска ес системите да плащат скъпо, за да компенсират "евтини" лекарства за Африка. В същото време ес гигантите губят дела срещу индийски фирми произвеждащи евтини генерици срещу спин. И ес почва да ги подпомага с политически натиск върху Индия и африканските пазари.
14
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ...Руска ваксина може да няма, но болни евроатлантически кратуни - бол. *** на психиатър.
13
6
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
Руска ваксина няма. Това, че има е анти-западна пропаганда на Кремлин. Ето тук са описани всички ваксини, заедно сподробна документация за тестовете и резултатите от тези тестове, заедно с описание на ваксините. Ако имаше руска ваксина, щеше да е там - руснаците винаги са първи на хорото да се хвалят ако направят нещо, и факта че не са се включили в официалната статистика, говори ... who.int/docs/default-source/coronaviruse/novel-coronavirus-landscape-covid-19cc0e97e4ea1b4458a05bbd
12
7
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
До КатоИнтересно ми е като правиш такива абсолютни наблюдения, имаш ли си понятие как работят ваксините, какъв е маханизмът за мутации на вирусите, и колко е податлив на мутации коронавирусът, ако се съпостави с грипния вирус или други често срещани вируси. Грипът е мутира в пъти по лесно от коронавирусът, и въпреки всичко имаме ваксина всяка година, която работи (от личен опит). Защо да няма и да коронавирус?Тези конспиративни теории не знам от къде ги четете...
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но иначе, ваксини са нужни, разберете го. Дори и вие да сте безсмъртни, за възрастните и хронично болните, една ефективна ваксина ще е животоспасяваща. От грип всяка година умират между 300 000 и 500 000 глобално, затова развитите общества ваксинират рисковите групи. Дори ковид да стане хроничен като грипа, пак е нужна ваксина,за да могат да се предпазят най-уязвимите. Останалите няма да си я слагат и така.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо ЕС да преговаря за ваксините на едро, защото иначе фармацевтичните компании ще дерат кожи, когато я направят. Но предвид това, че руснаците вече имат ваксина и тя ще бъде вероятно в пъти по-евтина от неготовите ваксини на Модерна и останалите, малко е спорен въпросът чий интерес ще защитава ЕС - дали на европейските граждани, които имат интерес от евтина и скорошна ваксина или на фармацевтчните компании - немски, английски, американски, които искат да лапнат едни милиарди от нас.
9
8
 
1
 
! Отговори
ти да видиш преди 3 години
е нали фигуранта каза че вирус няма ?бсп не беше против тая зелена светлина ?! това не може да бъде !
8
2
 
12
 
! Отговори
Като преди 3 години
Не можеш по естествен път да получиш имунитет, как ще го получуш пи изкуствен, без това да ти навреди на здравето?! Въпроса ми е тези *** послушковци, кой ще носи отговорност, кого да съдим, когато започнат страничните ефекти на ваксината и автоимунни заболявания? То е ясно, че не може да ни предпази от коронавирус, защото е мутира.
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 глупости говориш. Да само 12% от преболедувалите развиат имунитет, обаче точно това е проблемът който решава ваксината. Затова и се прави трудно. Намерили са начин да направят ваксината така, че да има защитен ефект минимум една година.За руската ваксина официално заявиха, че гарантират имунитет минимум 2 години. В това точно е майсторлъка и затова не всеки може да направи добра ваксина.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, какви празни кратуни са насядали в това Народно Събрание.Руснаците от утре започват производството на тяхната тествана по всички световни стандарти, доказано добре действаща ваксина. Нашите пионки на Тиквата ще чакат Годо. Някой от някъде, някога да им купи и даде ваксина?!?Пълни т*паци ни управляват - факт.
5
1
 
14
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Каква ваксина бе, всички светила казват, че имунитет срещу короната няма. Можеш и 100 пъти да ко преболедуваш, и пак да се заразиш. Ама парата, паратаа ...
4
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 3 години
щом започна бизнес - пазарлъка за ваксината значи вече е факт - то тя си е факт още със създаването на вируса, де :))))
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефикасни ваксини срещу грип няма. Нещо друго готвят мизерниците...
2
1
 
18
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Да му ваксинират внуците на ОНЯ с тая ваксина-убиец !!!
1
3
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
не ни трябва ам ваксина толкова бързо не се открива лек за вируса това епоредния бизнес и печалби нито един българин да не се слага ам ваксина