Ще е възможна раздяла с топлофикация? Съседите обаче ще плащат повече

В момента това може да реши само целият блок
31 юли 2020 07:06, Елка Василева
191
Ще е възможна раздяла с топлофикация? Съседите обаче ще плащат повече
Снимка: архив, БГНЕС

Собствениците на апартаменти в блокове да може да се откажат от парно и да не плащат никакви сметки за отопление. Това предлага лидерът на НФСБ Валери Симеонов с внесени в парламента промени в Закона за енергетиката, пише „Труд“.

В момента дори човек да спре радиаторите си у дома, трябва да плаща за отоплението, което ползва чрез сградната инсталация на блока.

Предложението на депутатите е, ако човек не иска да ползва топла вода или парно, да може да подаде декларация за това пред съответната топлофикация. Най-късно 30 дни след това собственикът на апартамента вече няма да се счита за клиент на топлофикацията, т. е. не би трябвало да получава никакви сметки, предвиждат внесените в парламента промени.

Още по темата

А използваната топлина от сградната инсталация ще се счита за “непоръчана доставка” и за нея няма да се дължи нищо.

Ако промените бъдат приети от парламента, сметките за парно на хората, които не са се отказали от централното отопление, ще нараснат. Причината за това е, че цената за топлината от сградната инсталация ще се разделя между по-малко абонати - само между тези, които не са се отказали от парното. Същевременно съседите им, които ползват топлина от сградната инсталация, но официално са се отказали от парно, няма да плащат нищо.

Промяната е в полза на хората, които имат по няколко апартамента, но не живеят в тях. С предложените промени няма да им се налага да плащат за парно за жилища, в които няма никой.

Промяната обаче ще засегне хората, които имат само едно жилище, защото ще трябва да плащат по-високи сметк заради собствеността на хора, които купуват апартаменти и ги държат празни.

В момента от парно или топла вода може да се откаже само целият блок, като решението се взима с гласовете на най-малко две трети от собствениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният гнyceн закон на управляващите мафиоти!!!Особено оная отвpaтителна брадясала мутра Симеонов който е пълен с идеи ПРОТИВ българския народ а не В ПОЛЗА на народа!Ние не сме евреи, Симеонов, тъй да знаеш, българи сме!!!Ние, дето си нямаме по 5-6 апартамента а само един на който се чудим как да плащаме сметките какво да направим да се защитим???Но нищо, скоро няма да те има! Ти си пътник!Може да се откажеш от парно само ако тръбите не минават през апартамента ти.Това са от новите.
146
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново закон насочен да обслужва мутро-мафиотите, които са си накупили по 5-6 апартамента.Едва ли с работа и труд. Те пак са от техните - ГЕРБ-ОП-ДПС..
145
4
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ИДЕ ПАК ЗИМА!!!СМУТ , СРЕД ПЕЙЗАНИТЕ У СОФЕТО...ХА,ХА,ХАААААА
144
7
 
5
 
! Отговори
ШЕ ПЛАЩАТЕ , БЕ .... преди 3 години
У СОФЕТО Е ТАКА ....ХА,ХА,ХААААААААААА....РОДИХ СЕ ОТКАКТО СЪМ В СОБСТВЕНА КЪЩА !ОТОПЛЯВАМ СЕ ....КАКТО СИ ИСКАМ И ЗНАМ!ДА ВИ Е ЗДРАВЕ ...../"СОФИЯ , МАМООО...СО..ФИ..ЯЯЯЯ"../
143
2
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До xapoznaiНа ток си е толкова!В Пловдив вече 3 години през лятото е 10 лева кубика на промоция! И най-важното : няма източване като бойлера колкото и голям да е!
142
3
 
1
 
! Отговори
Programist v panelka преди 3 години
Те са измреха бабичките в блока.
141
4
 
6
 
! Отговори
xapoznai преди 3 години
Затоплянето на един кубик топла вода струва 8-9 лева на ток, от топлофикация не е ясно как става ама понякога може и 15 кинта да мине.... Въобще дет има един лаф скъпо и тъпо!
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО ДОЛУ ХУБАВО ПИСАХА ЗА ТОПЛОМЕР В НОВИТЕ СГРАДИ, НО МОЖЕ ДА Е БИЛО ПРЕДИ ТАКА ВЕЧЕ НЕ Е, МЕН БЕЗ ПАРНО /НЕ ПОЛЗВАМ /МЕ ДЕРАТ 75 ЛВ ЗА СГРАДНАТА НА МЕСЕЦ ЗА 3СТАЕН. И АЗ ЩЕ СЕ ОТКАЖА ОФИЦИАЛНО ПП ИЗВИНЕТЕ ЗА БУКВИЩАТА НО НЕ ВИЖДАМ ОК
139
4
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Едва ли ще стане щом те го внасят. Ще ревнат от милата Топлофикация, че са бедни, че честни,та чак ще ни разплачат. И след това ще ни ги нафукат за топла вода. Ами общите топломери те ги проверяват и настройват. Подават водата с 80 градуса при нас 82 сигурно има подгреватели по магистралата им.
138
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
донолкото разбрах въведоха го. Още другата седмиа пускам молба за развод щото и без това не ползвам парнп а климатици
137
3
 
2
 
! Отговори
xapoznai преди 3 години
Просто е, слага се изискване инсталацията да отговаря на условието от максимално 10% загуби и всичко е шест. А не като сега 50% от сумата да я разпределят на калпак. Няма край тоя комунизъм ей... Нарушавал съм му баланса на сградата и бил ме топлел. У нас е 26 градуса зимата няма как някой да ме топли освен ако не измислите нова физика. Отделно температурате е една и съща и зиме и лете 24/7. И лятото ме топлят здраво щото у тях е 40градуса добре, че и за това не ми искат пари. Долна ***!!!
136
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Валери Симеонов ако въведе това правило ще остане в историята Всички хора ще го запомнят с добро Бори се човек
135
5
 
2
 
! Отговори
испанци преди 3 години
Значи много сте зле. В нормална кооперация/жилищен блок не се начисляват суми за неизползване на ТЕЦ. Начислява се само за използване на топла вода и отопление. Това което пишете е само в софия и целта явно е да се ликивидира софийската топлофикация.
134
11
 
3
 
! Отговори
сметка преди 3 години
Значи пак да повторим , купил си , наследил си или си наел апартамент в топлофицирана сграда респективно си се съгласил с правилата на топлофикация и не може да кажеш вече не искам , да режеш тръби или да се отказваш изобщо от парно ! Който не го устройва някой по-долу каза , да продава или да не наема . Ако , стане както иска Симеонов ще има междусъседски кланета , защото на едните сметките ще станат по 1000лв. за двустаен , а другите с малко помощ от някой китайски климатик ще си живуркат зиме
133
2
 
6
 
! Отговори
пясък в очите преди 3 години
изметта около Бойко мисли как да излъже народа пак. Всичко ще горите, нямате ходове вече. :) Оставка!
132
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До От менДа знаеш, че за топлата вода тръбите са две - задължително!
131
2
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До сметкаПрав си за сметките!Новите от хоризонтален тип нямат този проблем защото има топломер същия като този в абонатната станция за всеки апартамент! Пак има за сградна инсталация, но е минимално!Всеки изключен радиатор води до някакъв дебаланс на отоплението на сградата в едно или друго помещение! Но нещата са такива каквито са! Има и необитавани апартаменти, които трябва да си платят полагаемото!
130
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да налага услуга, която не искаш. Още повече когато тя е некачествена и скъпа!
129
3
 
10
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 3 години
Теца е най големия крадец
128
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отчаян популистки ход на Валери Симеонов.Идват избори , трябват му избиратели, намерил е начин да ги залъгва за да гласуват за неговата маргинална партийка!