Ще е възможна раздяла с топлофикация? Съседите обаче ще плащат повече

В момента това може да реши само целият блок
31 юли 2020 07:06, Елка Василева
191
Ще е възможна раздяла с топлофикация? Съседите обаче ще плащат повече
Снимка: архив, БГНЕС

Собствениците на апартаменти в блокове да може да се откажат от парно и да не плащат никакви сметки за отопление. Това предлага лидерът на НФСБ Валери Симеонов с внесени в парламента промени в Закона за енергетиката, пише „Труд“.

В момента дори човек да спре радиаторите си у дома, трябва да плаща за отоплението, което ползва чрез сградната инсталация на блока.

Предложението на депутатите е, ако човек не иска да ползва топла вода или парно, да може да подаде декларация за това пред съответната топлофикация. Най-късно 30 дни след това собственикът на апартамента вече няма да се счита за клиент на топлофикацията, т. е. не би трябвало да получава никакви сметки, предвиждат внесените в парламента промени.

Още по темата

А използваната топлина от сградната инсталация ще се счита за “непоръчана доставка” и за нея няма да се дължи нищо.

Ако промените бъдат приети от парламента, сметките за парно на хората, които не са се отказали от централното отопление, ще нараснат. Причината за това е, че цената за топлината от сградната инсталация ще се разделя между по-малко абонати - само между тези, които не са се отказали от парното. Същевременно съседите им, които ползват топлина от сградната инсталация, но официално са се отказали от парно, няма да плащат нищо.

Промяната е в полза на хората, които имат по няколко апартамента, но не живеят в тях. С предложените промени няма да им се налага да плащат за парно за жилища, в които няма никой.

Промяната обаче ще засегне хората, които имат само едно жилище, защото ще трябва да плащат по-високи сметк заради собствеността на хора, които купуват апартаменти и ги държат празни.

В момента от парно или топла вода може да се откаже само целият блок, като решението се взима с гласовете на най-малко две трети от собствениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
9
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 3 години
93 пише че плаща 500 лева за тристайно отопление АЗ платих 300 лева за тръбите само Никакво отопление РЕКЕТ Тия от ТЕЦ СА НАЙГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ Не крадат хората
126
1
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Няма управия. И така зле и така зле.
125
10
 
6
 
! Отговори
сметка преди 3 години
Когато си купил апартамент в топлофицирана сграда си се съгласил с условията , затова НОРМАЛНОТО е или всички с парно или никой , всякакви други хибриди водят до тези дисбаланси в сметките . Говорим за старите сградни инсталации , новите от хоризонтален тип нямат този проблем .
124
6
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 129Правилно!"Ако не му изнася, да си продава апартамента"За този същия съвет 11 получи /-/ 22 броя! Да видим сега при тебе как ще е!
123
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ау какви драми! Съседа не искал да се топли с парно, а да се топли от съседите и да не плаща, а може и да краде парно от съседите си. На това отгоре вряка, че плащал за нещо, което не бил ползвал. Ако не му изнася, да си продава апартамента и да отива на село! Там да си се топли на дърва и въглища и да мрънка, че му било скъпо!
122
4
 
6
 
! Отговори
От мен преди 3 години
На стълбището 2тръби на парното 1тръба за топлата и1 тръба за студената води-на всеки етаж табло с измервателни уреди.Които иска се свързва и плаща само употребената реално енергия и вода.
121
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Време бешеЗа да махнеш тръбите е добре да говориш със съседите! Може да си образуваш излишни главоболия! Ако тръбите са пълни с вода по каквато и да е причина - ще тече! Самото махане на тръбите е нищо! Преди да режеш провери всичко! Един ръждив теч стига за да ти образува нерви!
120
4
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Само мизерници по тия апартаменти. Кой краде ток, кой вода, кой парно. Най-добре си е в къща - квото ползвам това плащам. Скоро и тока ще викам да ми режат, че и там плащам на маргиналите така наречените "загуби". Натрупах 20-ина панелчета.
119
8
 
7
 
! Отговори
Време беше преди 3 години
Махнал съм си радиаторите преди 30 години, ако мога и тръбите ще махна - само ми загрозяват интериора.Съседите мизерници искали да влизат да гледат дали не съм връзвал радиатори да крада. С 4 климатика по 2000 лв. - крада. Хахаха. Казах им да заповядат когато пожелаят 24/7, но ми дължат по 50 кинта на влизане. Дали влязоха и веднъж?
118
5
 
12
 
! Отговори
Аре преди 3 години
Да го приемат този закон и да се свършват драмите! Съседа искал да се топли с парно - да си се топли и за си плаща пълните сметки за това, а не да ми вряска че трябвало да му плащам аз неговото парно! Ако не му изнася, да си продава апартамента и да отива на село! Там да си прави парно и да проси пари от съседите от улицата да му доплащат!
117
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До до @да,да ама неДа! Писал съм как хванахме и подредихме един наш съсед тарикат!На 106
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнаха плащането според кубатурата, за са могат да си спрат парното и да плащат минимална сума за сградна инсталация, което само по себе си е голяма грешка, защото със спиране на парното се нарушава топлинния баланс на сградата, вкл. и временното изключване с винтилите.
115
1
 
6
 
! Отговори
до @да,да ама не преди 3 години
Така беше , хората не можеха да плащат и затова им разрешиха да откачат радиатори и после въведоха топлинните счетоводители . Тогава обаче нямаше долу общ топломер и се плащаше единна ставка на кубик за цялата топлофикация , сега е възможно връщането на отчитането на кубик в/у реалните данни на сградата . Системата с топлинните разпределители работи идеално в страните където не се краде , у нас това е НЕВЪЗМОЖНО , защото нашенецът е тарикат и обича да покрадва !
114
1
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До 120Точно заради начисляването и плащането на кубик към Топлофикациите и недоволството от това се появиха топлинните счетоводители с техните ИРУ-та! Да се разбиел монопола! Това го помня много добре! Топлофикациите не получиха право да отчитат по отделни апартаменти и така! По времето на:"за бога братя не купувайте"!
113
1
 
5
 
! Отговори
до 119 преди 3 години
Затова в старите сградни инсталации връщане на заплащене на кубик , данните от общия топломер се разпределят чрез идеалните части и няма кражба , а така и необитаемите жилища бързо ще си намерят живущи .
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът със сметките за парно дойде от две неща - първо, заради мизерията, в която изпаднаха много хора след 1989 година и второ заради променената услуга и начин на плащане, което доведе до огромни междусъседски кражби на парно и вдигна цените за честните хора, които не крадат от съседите си.
111
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принципно парното е колективна услуга, а не индивидуална, както им се иска на някои. Или всички плащат за парното в блока или всички не ползват парно и никой не плаща.
110
5
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Значи от правителството на мутрите предлагат съседите да плащат цялата сума от кражбите на парно, която мутрите правят спрямо съседите си. Досега крадците все пак плащаха част от откраднатото - сумата за сградна инсталация.
109
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 113Как се казва вашия град?
108
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 113Кой ви е топлинния счетоводител?