Ще е възможна раздяла с топлофикация? Съседите обаче ще плащат повече

В момента това може да реши само целият блок
31 юли 2020 07:06, Елка Василева
191
Ще е възможна раздяла с топлофикация? Съседите обаче ще плащат повече
Снимка: архив, БГНЕС

Собствениците на апартаменти в блокове да може да се откажат от парно и да не плащат никакви сметки за отопление. Това предлага лидерът на НФСБ Валери Симеонов с внесени в парламента промени в Закона за енергетиката, пише „Труд“.

В момента дори човек да спре радиаторите си у дома, трябва да плаща за отоплението, което ползва чрез сградната инсталация на блока.

Предложението на депутатите е, ако човек не иска да ползва топла вода или парно, да може да подаде декларация за това пред съответната топлофикация. Най-късно 30 дни след това собственикът на апартамента вече няма да се счита за клиент на топлофикацията, т. е. не би трябвало да получава никакви сметки, предвиждат внесените в парламента промени.

Още по темата

А използваната топлина от сградната инсталация ще се счита за “непоръчана доставка” и за нея няма да се дължи нищо.

Ако промените бъдат приети от парламента, сметките за парно на хората, които не са се отказали от централното отопление, ще нараснат. Причината за това е, че цената за топлината от сградната инсталация ще се разделя между по-малко абонати - само между тези, които не са се отказали от парното. Същевременно съседите им, които ползват топлина от сградната инсталация, но официално са се отказали от парно, няма да плащат нищо.

Промяната е в полза на хората, които имат по няколко апартамента, но не живеят в тях. С предложените промени няма да им се налага да плащат за парно за жилища, в които няма никой.

Промяната обаче ще засегне хората, които имат само едно жилище, защото ще трябва да плащат по-високи сметк заради собствеността на хора, които купуват апартаменти и ги държат празни.

В момента от парно или топла вода може да се откаже само целият блок, като решението се взима с гласовете на най-малко две трети от собствениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 111"Ами при 100 градуса е пара"При атмосферно налягане - да! При по-високи налягания - не е задължително! Който е учил топлоенергетика, топлотехника знае, че водата може да е течност и при по-високи температури!Водата може да е пара или газообразна и при +35 градуса, но при дълбок вакуум!
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама неВ нашия град го изчисляват на кубатура,а не какво е ползвано,така че не ми говори глупости и за общи части,където няма тръби и радиатори също се плаща,мошенически номера!Отделно,че самото парно е скъпо и не си струва да се използва!
105
2
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Крадци!Вътрешната отоплителна инсталация е собственост на сградата/ТРЪБИТЕ СА ВАШИ/! Не на Топлофикация! Топлофикация е до абонатната станция! Топлофикация си гледа общата консумация по топломера на абонатната и подава данните на топлинния счетоводител! Топлинния счетоводител разпределя - за топлинна енергия, за битова гореща вода за всеки отделен консуматор!АКО ИМА КРАДЕЦ Е НЯКОЙ ОТ ВАС - ЖИВЕЕЩИТЕ В СГРАДАТА! КРАДЕЦ МОЖЕ И ДА НЯМА!
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БогомилАми при 100 градуса е пара,а не вода,ама явно тези са измислили нова физика, мошеници!Веднъж получават пари за ток от загрятата вода,а след това и втори път пари като парно от водата,която трябва така или иначе да се охлади някъде и да се върне обратно!
103
2
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Ако направите една проста сметка от фактурите за БГВ, става ясно, че Топлофикация подгрява водата със 123 градуса или до 140градуса и като сметне загубите излиза над 150 градуса. Що за абсурд, след като даже наредбите за производство на БГВ ограничават температурат й до около 55 градуса. Крадът ни 3 пъти за БГВ. Топлофикация явно са открили нови физични закони.
102
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аман от самоделкиАми аз си ги отрязах в единия апартамент,хората в целия вход от години са спрели парното,защото е скъпо и ги лъготят с общи части и други измишльотини,а в общите части няма радиатори,между другото в тоя блок живеят полицаи със семействата си и не са прости.Ако трябва и водата и тока ще резнем,ако ни играят номера мошениците!
101
2
 
5
 
! Отговори
Аман от самоделки преди 3 години
До АнонименА вие с климатичните тела по фасадата разрешение от Общото събрание имате ли за тях?
100
3
 
5
 
! Отговори
Аман от самоделки преди 3 години
До Крадци!А когато сте ги купували тия жилища - с какво отопление сте ги купували?Утре някой може да реши и тръбите на студената вода да реже. Така де - след парното, катализатора на колата и филтъра за едри частици на дизела - защо да не резнем и студената вода, че никой да няма съмнения за манталитета ни?
99
1
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До сметкаИмах съсед, който крадеше - сваляше радиатори с т.нар. ИРУ /индивидуално разпределително устройство/ и слагаше радиатори без такова! Напролет преди отчитането - обратно! Усетихме го, накарахме топлинния счетоводител да му пломбира радиаторите /по 4 пломби на радиатор и на едни кранчета на щрановете/ и стана тя каквато стана! Като има такива тарикати консумацията по топломер в абонатната расте, той на безплатно топло, а ние му плащаме! Съседите го изядоха с парцалите!
98
3
 
5
 
! Отговори
Крадци! преди 3 години
Ами тези тръби минават през частна собственост(жилища),да не се правят на отворени,че хората ще им писне накрая и ще им резнат тръбите на мошениците.В единия от входовете ни,хората спряха парното на целия вход,защото им писна от номера и високи,необосновани сметкиПарното е най-скъпото отопление и топла вода,а де факто тази топла вода,вкл. и за парното,се е използвала вече веднъж в ТЕЦ-овете и е платена като ел. енергия(ток), плащането и на парното им идва дюшеш на мазните лапачи и Ковачки!
97
3
 
5
 
! Отговори
Крадци! преди 3 години
Ами тези тръби минават през частна собственост и частни жилища,да не се правят на отворени,че хората ще им писне накрая и ще и резнат тръбите на мошениците.В единия от входовете ни,хората спряха парното на целия вход,защото им писна от номера.Парното е най-скъпото отопление и топла вода,а де факто тази топла вода,вл. и за парното,се е използвала вече веднъж в ТЕЦ-овете и е платена като ел. енергия(ток), плащането и на парното им идва дюшеш на мазните лапачи и Ковачки!
96
5
 
2
 
! Отговори
До кога !?!?!/ преди 3 години
ПАРЛАМА мента ще върви по с"вирката на този брадат козел. Ако той не е ходил на училище другите не са като него. Изключил съм радиаторите, но не протестирам, че плащам за т.н. общи разходи.
95
0
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Това е песничката на пчеличката Мая /Манолова/! И тя като беше омбудсман скачаше на "парното"!
94
7
 
7
 
! Отговори
сметка преди 3 години
Проблема идва от това , че се въведоха тези топлинни разпределители в старите сградите с вертикалните щрангове и се даде възможност за кражби и натоварване на едни за сметка на други собственици . Системата за отчитане и плащане на кубатура е най- точна в тези сгради , а тези с празните апартаменти да ги оползотварят или да си плащат като са толкова богати .
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея на последен етаж и ползвам парно. Никой от моите съседи отдолу и отстрани не ползва парно, а отгоре са тавани. Кой и с колко доотоплява?
92
8
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Валерката напълно изтрещя , разбива всякаква физична и финансова логика , трябва му час при д-р Гълъбова . Проблема е в кражбите от съседите и в неефективната топлоизолация .
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре някой откачен съсед ,може да поиска да не ползва електричество защото му е скъпо,друг може да поиска да не ползва вода!
90
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stiling до ТоплотехнА какво ще кажеш за тези, които по цял ден са на работа и топломерите им за изключени или на минимум??? По цял ден ние с отопление на електричество загряваме стените, а те като се приберат от работа само се доотопляват , умнико!!!
89
8
 
18
 
! Отговори
stiling до Топлотехн преди 3 години
Тарикатите тук със "климатиците" дето се топлят "супер евтино" ще се озъбът яко като се спре топлоподаването на цялата сграда. Едно е да доотопляващ сграда с топлофикация, като те топлят от всички страни! Тогава изведнъж ще се окаже, че им трябва много повече ел. енергия да подържат зададената температура и сметките за ток ще скочат, но всеки е специалист по всичко и тарикат на дребно и иска да мине тънко без да отчита фактори от които нищо не разбира!
88
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11 т.е 92Демек сега ти е добре като аз и такива като мен с откачени радиатори ти плащаме част от сметката?