За час труд - 6 евро у нас и 35 евро в Германия

България привлича чужди инвеститори с евтина работна ръка
31 юли 2020 08:26, Елка Василева
88
За час труд  - 6 евро у нас и 35 евро в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

В България разходите за труд са най-ниски в региона, което е безспорно предимство.

Така страната ни има възможност да стане доста привлекателна опция за производителите по света, отбелязва Пламен Димитров, управител на компанията за оценка на риска Кофас за България, цитиран от „Труд“.

Разходите за труд в България са средно около 6 евро на час, показват данни на компанията. От страните от ЕС най-близо до нас е Румъния, където един час труд струва на фирмите около 8 евро.

За сравнение в Германия за един час работодателите дават около 35 евро, като тук освен заплатата влизат и всички плащани данъци и осигуровки за здраве и пенсия.

Пандемията от COVID-19 засегна множество компании в Китай, които временно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху доставките на стоки. В тази ситуация страните от Централна и Източна Европа повишават привлекателността си като локации за преместване на производствени мощности, показва анализ на Кофас.

Регионът, в който е и България, се ползва и от редица други предимства при решенията къде глобалните компании да преместят производството си. Това са членството на повечето страни от региона в ЕС, близостта до Западна Европа, относително добрата инфраструктура и привлекателния бизнес климат.

Страните в региона вече са привлекли инвестиции в сферата на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. В момента има добра възможност за аутсорсинг на услуги благодарение на дигитализацията и подготвените кадри в ИТ сферата, посочва Пламен Димитров.

Любопитно е, че безработицата в България през юни продължава да намалява и достига 4,4%, след като през април нарасна до 4,8%, показват данните на Евростат. В ЕС има само пет страни с по-малка безработица. Това са Чехия (2,6%), Полша (3%), Германия (4,2%), Малта (4,2%) и Нидерландия (4,3%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
Deutschland преди 3 години
Германия е велика нация, най-великата на света, и ние само можем да се учим от нея! Deutschland uber alles!
78
0
 
8
 
! Отговори
Хм... преди 3 години
6 евро за час труд в България?! На кой по-точно? Уточнете, де.35 евро за час труд в Германия?! На кой по-точно? Уточнете, де.Работя в чужбина. Най-обикновен работник. На час ми плащат 9,50 евро. Факт!Не знам какво целите с тази статия, но, моля ви, проучете нещата преди да пишете измислици. Лъжете и сънародниците ни, и нас, които работим в чужбина. Не ви прави чест!
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
35 евро? Сравнявате манаджери от Германия с някакви посредствени ИТ/*** в Бг?
76
3
 
1
 
! Отговори
Много интересно преди 3 години
В Германия по документи безработицата е ниска, но в действителност в тази статистика влизат само хората обявени официално за безработни (Arbeitslos). Голяма част от безработните се регистрират като търсещи работа(Arbeitssuchend).Ако се регистрираш кото Arbeitslos си длъжен да приемеш работата, която ти предлагат, независимо дали ти харесва.
75
0
 
7
 
! Отговори
Джокера преди 3 години
Аз взимам по 20 евро на ден,като се работи минимум 10 часа,ех как щях да се радвам ако вземах п 6 еврака на час
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 евро Х8 часа= 48 евро или близо 93 лева на ден ??Бе кой ги взема тези пари в кое производство?Кой работник със средно образование се облажава със заплата бруто малко над 2000лв ,че това ,ако е истина то ние сме богата държава ,къде са тези предприятия ,дайте координати да пускаме молби за работа.като пишете такива цифри замисляли сте на кого правите услуга нали уж ко.му.ни..с..ти..че..ската пропаганда е забранена
73
2
 
10
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 3 години
8 евро са 12лв. по 8 часа са 96лв.надник......96лв. надник по 21 работни дни е равно на 2016лв.две хиляди и шестнадесет левазаплатата в България без София варира от 480лв. до 800лв. в джоба ...а това е мястото от което всеки бърка и плаща.ЧЕТЕТЕ ЛИ КАТО ГИ ПИШЕТЕ ТЕЗИ СТАТИИ....
72
1
 
12
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
който сравнява България с Германия, сравнява диня с велосипед...
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютен ф,ей,к.На 500 лв чисти-мини-малназа ,31 дена,на 8 часа,е 2 лв и нещо.Питах профсъюзите,защо не се обявявачасовата ставка от тиквин,щото той завсичко е знаещо същество и...мълчание.Страх ги е да я назовават,съответно иза извънредни нощни и празнични.Полицайте ги коткат и щом отворят джуки,веднага им се подава от вимето.За другите- мълчание.С мълчаниедържава не се управлява.Тормознимълчаливци сър.
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До писачката на статията !Имате ли реална представа работещите в провинцията колко взимат на час !Ако взимахме 6евро на час,щяхме да се чувстваме като милионери !ВМЕСТО ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ,НАПРАВЕТЕ СПРАВКА ЗА РЕАЛНИТЕ НИ ДОХОДИ ,КОИТО СА ОБИДНО И МИЗЕРНО НИСКИ !
69
0
 
22
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Българският манталитет е такъв, че не се уважава никакъв вид труд. Така е на всички нива в България! От работодател....до всеки един от нас. Смята се, че правиш услуга на наетия, да свърши нещо което и без негова помощ можеш, но нямаш време и т.н. и затова и не заслужава добро заплащане. Това води до обезкървяване на държавата и нито емигрантите са доволни, нито малкото останали работещи у нас. Всеки се спасява поединично-пари под масата, сив сектор, работа без договор, ..както дойде..
68
2
 
19
 
! Отговори
ИЗМАМА преди 3 години
610 лв. делено на 40ч. по 4 седмици е 3,82лв. на час, което прави завидните за малка част от африканските държави 1.96 евро на час = ОСТАВКА
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 евро по 1.95 лв = 11.7 лева за час ; 11.7 Лв по 8 часа = 93.6 лева за ден ; 93.6 Лв по 22 работни дни = 2059 лв месечно ! Ми то в България било добре а народа да не го знае това !Тия от синдикатите надминаха и дъртите роми по лъжене !
66
2
 
20
 
! Отговори
това е лъжа преди 3 години
50% от работещите в БГ са на минимална работна заплата, тоест чисто получават по 500 лв на месец, което прави по-малко от 3 лв на час. Това е жестоката истина в България. Такава робовладелска система, като тази в БГ, няма даже и в Африка. На всичко отгоре, в МУТРОЛАНДИЯ се облагат даже и минималните заплати, което го няма в нито една страна в ЕС. Това което извършват ГЕРБ се нарича ГЕНОЦИД
65
0
 
12
 
! Отговори
Кой преди 3 години
В България няма такова животно което да ни плаща на час. Тези синдикати от космоса ли паднаха ? Тук се плаща месец за месец особено тези дето са в туризма бутат по. 12 13 часа на ден 30 дена в месеца 360 часа пак същевременно ги осигуряват на 610лв.И герб ДПС БСП патриотите нищо не знаят по въпроса и те падат от космоса
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66На запад, нали? А едни те дърпат на изток.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм работила в Германия и за това няма да коментирам как е там, но тия цифри, които ги цитират за България хората по малките населени места могат само да ги сънуват.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Tania HristevaА ти на кой какво си дала или само знаеш да цоцаш от общото?
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По селата се работи за 300,400л на месец иначе сме европейска цивилизация идете в западна Европа да видите дали има разлика между село или град
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БСПМдаааа, направо фантастично, цели 20 долара месечно...Не те знам на колко си години, но някои от нас са родени преди 1989 и помним.