За час труд - 6 евро у нас и 35 евро в Германия

България привлича чужди инвеститори с евтина работна ръка
31 юли 2020 08:26, Елка Василева
88
За час труд  - 6 евро у нас и 35 евро в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

В България разходите за труд са най-ниски в региона, което е безспорно предимство.

Така страната ни има възможност да стане доста привлекателна опция за производителите по света, отбелязва Пламен Димитров, управител на компанията за оценка на риска Кофас за България, цитиран от „Труд“.

Разходите за труд в България са средно около 6 евро на час, показват данни на компанията. От страните от ЕС най-близо до нас е Румъния, където един час труд струва на фирмите около 8 евро.

За сравнение в Германия за един час работодателите дават около 35 евро, като тук освен заплатата влизат и всички плащани данъци и осигуровки за здраве и пенсия.

Пандемията от COVID-19 засегна множество компании в Китай, които временно преустановиха производството, а това от своя страна се отрази и върху доставките на стоки. В тази ситуация страните от Централна и Източна Европа повишават привлекателността си като локации за преместване на производствени мощности, показва анализ на Кофас.

Регионът, в който е и България, се ползва и от редица други предимства при решенията къде глобалните компании да преместят производството си. Това са членството на повечето страни от региона в ЕС, близостта до Западна Европа, относително добрата инфраструктура и привлекателния бизнес климат.

Страните в региона вече са привлекли инвестиции в сферата на автомобилостроенето, електрооборудването, металургията и други. В момента има добра възможност за аутсорсинг на услуги благодарение на дигитализацията и подготвените кадри в ИТ сферата, посочва Пламен Димитров.

Любопитно е, че безработицата в България през юни продължава да намалява и достига 4,4%, след като през април нарасна до 4,8%, показват данните на Евростат. В ЕС има само пет страни с по-малка безработица. Това са Чехия (2,6%), Полша (3%), Германия (4,2%), Малта (4,2%) и Нидерландия (4,3%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
16
 
! Отговори
резултата е преди 3 години
Най-ниското заплащане на труд в БГ води до най-бързо ИЗЧЕЗВАЩАТА нация в света. На първо място сме по-най висока смъртност и най-ниска раждаемост в света. Но робовладелците и управляващите това естествено не ги интересува, за тях е важно само чекмеджетата им да са пълни с пачки и кюлчета.
38
1
 
7
 
! Отговори
дойчемаркенбутер преди 3 години
И преди 13 години заплащането на труда беше африканско, но това някак не доведе до бурен икономически растеж, дори напротив. Може би заради мъдрото ръководство на спящата красавица с жипката, патлака и евраците и крадливите му калинки.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината българи на заплата получават под 5 ЛЕВА на час. Какви 6 евро на час сънуват?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните празни приказки на "килограм" от страна псевдо-синдикалиста Пламен Димитров,няма нищо вярно нито в посочените стойности за разход за труд,нито пък има нещо вярно в посочените проценти за безработица! "синдикати"-сър!!!!!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
35? на куково лятоВ Германия системата е чиста пиявица смуче до дъно няма да разправям за измислените фактури
34
2
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Къде вземат по 11 лева на час бе алооо журналята!В България средния надник на ден е 30 лева за 10 часа труд а това прави по 3 лева на час.
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниското заплащане не е предимство, а е недостатък за чуждите инвеститори в България. Ниското заплащане означава за тях, че няма да намерят квалифицирани кадри.
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 евро на час се взима при заплата 1880 лева на месец. Нещо са объркали статистиката. Да не са 6 лева на час?
31
10
 
2
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 3 години
Спокойно! Като приемем еврото всичко ще се оправи!
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам вече колко години тия У'родите повтарят едно и също:"най ниският разход за труд ще ни направи конкурентноспособни и привлекателни"Е питам аз,какво от ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧИ?
29
10
 
6
 
! Отговори
Помня преди 3 години
До Анонимен 17 Как българина е свикнал да работи за жълти стотинки ? Я си спомни какви огромни заплати вземахме при соца и какво страхотна икономика имахме. Германците ни завиждаха. Така ли е ? Така е ..!
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 евро у нас и 35 евро в германия..:)шансът тази статия да бъде прочетена в точно този сайт, в оригинал, на български, от чуждестранен инвеститор, е точно 1 на 1 милион.от друга страна, на мен ми звучи като подканяне към последните останали да си събират куфарите и да си бият камшика към бяла европа.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво предимство има България със най ниското заплащане бре пелтек н'едоклатен? Производство ли имаме,кадри ли ни останаха,повиши се стандартът на живот на хората-кое от всичко това се случи бре "синдикалисте"?
26
2
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
На тези 17.5 евро работникът също плаща данъци и осигуровки според зави кой данъчен клас е. Ако иска чисто да взима 17.50 то реално ще струва около 42 евро.
25
3
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 17 То и в Русия е същото. Не са били под турско , ама са били под комунистическо 75 г.Ризи блузи кой каквото нахлузи. И в Русия същата носия. Насадиха ни техния манталитет.А германците са постигнали всичко това с много труд. След края на ВСВ излизат на улиците да чистят тухли и да възтановяват разрушенията , без да питат кой ще им плати.Това е разликата.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иво бе ! Да не си пожарникар бе ?
23
1
 
11
 
! Отговори
И.М. преди 3 години
Заплащането на 1 час труд в Нидерландия, на човек със степен на образование Магистър е 15 Евро бруто.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези 35 евро да се разбират така 17,5 взема работникът и 17.5 отиват за осигуровки и данъци за фирмата,защото в Г-я ако ако получаваш 2000 евро бруто толково трябва и да плати работодателя за осигуровки ,което е голям разход. А немският работодател не иска да плаща ,затова или изнася производството, или наема самонаети ( работници , които имат фирми) или търси подизпълнители, които обикновено са от Източна Европа и данъците и осигуровките са негово задължение, а немският собственик е освободен
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и според НСИ няма такива стойности! СРЕДНА Заплата 1350 лева,с всичките осигуровки разходите за труд стават 1600 лева което в Евро е около 818?,при средно 170 работни часа в месеца,то по часовата разход на работодателя идва около 4.8 Евро!
20
1
 
22
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Първо този трябва да бъде изгонен веднага, шом се горедее с нископлатения труд, шеф на синдикат!?!?! Второ няма нито една богата държава по света която да се гордее с ниски доходи! И трето разлика от 5 пъти средна заплата в един СЪЮЗ УЖ КАТО ЕС, означава, че нещо генерално е сбъркано в тоя съюз и ние не сме за там