Българите в Европа: Не сте сами, продължаваме с протестите

Сънародниците ни от Виена и Прага също искат промени в страната
3 авг 2020 11:26, Анисия Иванова
88

Под надслов ''Не сте сами'' наши сънародници в Европа отново излязоха на протест. Българи във Виена, Амстердам, Прага, Осло и Оксфорд изразиха позицията си. Демонстрации на нашенци се очакват и в Канада и САЩ. Заради часовата разлика демонстрациите са щафетни.

"Вчера във Виена се събраха повече от 200 човека, за да протестират. Не беше само във Виена, а в още 25 града в Европа. Костваше ни 3-4 дни да се съберем организаторите от всички градове и да направим обща протестна вълна. Никой от нас не се познаваше, не сме платени", коментира инициаторът на протестите във Виена Мариана де Мео в ефира на "България сутрин".

"Посланията на всички хора, които излязохме, бяха да подкрепим сънародниците ни в България. Навсякъде скандирахме "не сте сами"", каза отбеляза тя.

Мариана е на мнение, че е много тъжно да се мисли, че някой е избягал или абдикирал от България.

"Българите в Европа са най-добрият инвеститор за страната ни. Не може да се каже, че не се интересуваме и не милеем за България", посочи сънародничката ни.

Мариана де Мео разказа, че протестът във Виена се организира чрез писмо до полицията. Провел се е по централната улица на австрийската столица до катедралата "Св. Стефан", а органите на реда са го охранявали.

"Позволено ни е да скандираме, да има музика, знамена и плакати", добави Де Мео.

Наши сънародници излязоха на протест и в чешката столица Прага.

"Вчера беше най-големият протест в Прага. Събрахме се около 80 души, основните искания съвпадат с тези в България. Идеята е да покажем едно функциониращо гражданско общество. Какво ще се случва след протестите, ще видим във времето", обясни инициаторът на протестите в Прага Алена Велчева.

"Не смятам, че е достатъчно акумулирано недоволството. Точно затова решихме да покажем как гражданските общества могат да изразяват позицията си. Това е много добър начин за коригиране на властта", добави Велчева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи протестите се случват импулсивно, a хората, които присъстват са от различни етноси - българи, турци, роми и арменци. Oсновната възрастова категория са работещите хора и техните деца.

Българите в Европа са твърдо решени да продължават с протестите, ако правителството не подаде оставка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да протестират няма лошо. Но да се освободят кръстовищата. Би трябвало да знаят как се протестира в цивилизования свят!
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе толкова умни българи против ГЕРБ, защо не са успели да се организират, да излъчат лидери, да направят партия, да убедят хората че са достойни? Това което виждам са някакви неадекватници дето ги ръчкат Радев, Мая, Слави, Божков и т.н.
4
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде затворите някое кръстовище и там. Бъдете съпричастни!
3
6
 
13
 
! Отговори
искат преди 3 години
като Миленчо Велчето да додът в Глупеландия и да си вдигнат хотели с по няколко хиляди места.После обратно в ЕВРОПАТА.
2
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!Респект!Оставка на шайката!
1
12
 
24
 
! Отговори
Българите в Европа преди 3 години
си нямат и на хабер какво ни чака ако протестите успеят.И понеже са далече не ти и интересува много.Затова да не се обаждат. Няма те да сърбат супата, която протестите ни готвят.