Сензация от Португалия – Христофор Колумб бил син на Владислав Варненчик?

Операция История представи хипотезата
168
 
Истинска историческа сензация поднесе в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR българският писател и историк Иван Тренев. 
 
Базирайки се на работата на изследователя Йордан Михов и научния труд на известния португалския историк Мануел Роса, той разказа за историческата хипотеза, че великият откривател Христофор Колумб всъщност е син на известния от българската история полско-унгарски крал Владислав Трети Варненчик.
 
Според трудовете на Мануел Роса животът на Христофор Колумб е фалшифициран и че всъщност той е рожден син на Владислав Варненчик, който не загива в прочутата битка край Варна, а е спасен и избирайки  пътя на доброволното изгнаничество попада на о-в Мадейра.
 
Там се жени и му се ражда син - бъдещият откривател на Америка.
 
Битката на народите от 10 ноември от 1444 година края Варна е една от най-подценяваните битки в нашата история. Хиляди поляци, унгарци, албанци, българи, италианци и корпусът на граф Влад Цепеш Дракула се сражават в колосална битка с многобройните османски войски за освобождението на българите и балканските народи от иноверните нашественици, разказа Иван Тренев. 
 
Личността на младия, едва 20-годишен крал, определян като новия Александър Македонски, също не е достатъчно изучена. Има доказателства, които сочат, че той не е бил убит в битката, а е успял да се спаси. 
 
Поради силните религиозни си чувства и династическите борби в тогавашното огромното полско-унгарско кралство, той първо се оттегля в манастира "Света Екатерина" в Синай, а после под влиянието на Енрике Мореплавателя заминава за о-в Мадейра, откъде дълги години продължава битката си с ислямското нашествие в Европа.
 
Единственият български държавник, отдал дължимото на Владислав Трети Ягело е българския цар Борис Трети, който през 1935 година открива уникалния паметник мавзолей край Варна - посветен на смелостта на младия крал и героизма на неговите кръстоносни воини. 
 
В предаването бяха показани уникални фотоси на сабята на Владислав и на къщата, в която се предполага, че е живеел в Мадейра. Тя и до ден днешен носи името Каса дел Реи или Къщата на Краля.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 125 True storyЪгхъъъъ ! Какво прочувствено излияние ! Толкова е била изпаднала в дома след 1944 година българия та са построили заводи, фабрики, механизирали са селското стопанство и са обработвали земята с трактори а не с дървеното рало и воловете като преди 1944 година. Построеното сред 1944 година още се разграбва от демократични приватизатори. вземи си свери часовника и наче е по добре да си сложиш край на живота тъй като ще е безмислен
116
2
 
9
 
! Отговори
True story преди 3 години
До ПроСоТоПроблемът е г-н/г-жо са онези 45г след 1944г. когато благодарение на Руското комунистическото господство е унищожена цялата българщина. До ден днешен ни управляват наследници на управниците от тези 45г., време през което най важното е било да направиш далавера и да имаш човек някъде. 1944ж България изпада в кома и за съжаление разсейките на комунистическия тумор е все още на власт. Тези хора убиха и ограбихха България и българите.
115
0
 
1
 
! Отговори
Mongoletz antropolog преди 3 години
A tozi s krivata mutra e dalechen rodnina na Chingis Han.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Написал писмото след смъртта си"?!
113
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ще си призная чистосърдечно ../дано да не бъда подведен "под отговорност" за това../:-Не знам кой е Владислав Варненчик...Но си спомням,че когато станахме четвърти на футболното в САЩ, Николай Колев са провикна гръмогласно:-"Господ е българин".....та не знам..Уж сме много интелигентни /втори след юдеите/,уж Велика история имаме,...а ни е яхнал един УНИКАЛЕНПРИМАТ!!!!..Та:-както са замисли Сталин след адна от битките:-"Къде сбърках?",така и язе са замислювам:-Къде и в какво бъркаме?!
112
3
 
5
 
! Отговори
42 преди 3 години
Егати и глупостите
111
0
 
1
 
! Отговори
Майтап 3 преди 3 години
За Красивия нос и г-н Иван Тренев:"Открит е през 1418 година от португалския мореплавател <a Жуау Гонсалвеш Зарку , изхвърлен от силна буря на скалистия бряг.Повече прочетете във Уикито! После помислете и попитайте, докога Красивеят нос ще се подвизава в съмнителното си предаване! Не го гледам, да не се ядосвам - намирал съм му дразнещи грешки! Той ще ми разправя за битка, за която дядо ми има два ордена за храброст!
110
1
 
11
 
! Отговори
Майтап 2 преди 3 години
Четвърто, Мадейра е на 700 км от Португалия в океана и тогава май още не е бил завзет от лузитанците! И още, не е било построено уникалното летище на колони над водата! Така, че Владко трудно би се борил с османлиите оттам!Ако е полска фантастика, нека да е на Станислав Лем!
109
0
 
17
 
! Отговори
Майтап! преди 3 години
Всичко е точно така, ама на на Мадейра, а на о-в Фиджи е заминал Владислав и оттам смело се е борел с османците!Майтап бе, Уили!По-голяма тъпотия не бях чел! Битката при Варна е загубена заради намесата на неуравновесения глупав Владислав, който не се е подчинил на блестящия пълководец Янош Хуняди и е попаднал в капана на османицте! Друго - няма никакви достоверни източници, че е останал жив. Трето, неудобно ми е да кажа,ама е бил малко обратен, не помня къде го прочетох! Четвърто
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако испанеца Христофор Колумб не бе открил Америка днес Англия щеше да е глуха провинция на Франция.
107
2
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Гошо...ТъпотоХахахахаха :))) От 112 коментара само ти се оказа най-пр0стия. Хората се спукаха от бъзици за този психичноболен, а ти взе, че му повярва. Вярно си ***, пелтек
106
2
 
9
 
! Отговори
На Христофор форито преди 3 години
да, освен това е бил гей, борил се за опазване на природната средаи озоновата дупка, и като е пристигнал на новия континент е облякъл фанелка с надпис "черните имали значение" и коленичил в знак на протест срещу расизъма и капитализъма. А, да - знаете ли че всъщност той е бил жена и се е преобличал като мъж като така е налагал феминизма,
105
8
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Тази битка на народите край Варна в 1444 година,ако бе успяла да...спре османската инвазия,сега Балканите и Европа биха били други.Поздрави на изследователя и историка Иван Тренев.Трябва да се дава...истината за силно фалшифицираната и променена история от...комерсиални цели
104
1
 
12
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До БългаринА баща му е ***, от Мадан. Миньор е бил. АМа тоя не искал да е миньор и решил да завладява света. И така се прочул горкият. НалЕ?
103
2
 
7
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 3 години
И дори хипотезата да се окаже истина, нас обикновените хора какво ни засяга това. С какво този факт ще повлияе на нашия живот? Нима от това ще станем по-богати, ще се вдигне стандарта ни на живот. Това за мен лично си е една куха "новина".
102
1
 
15
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Тоя каспичански мертек, дето все едно са го млатили 3 месеца с лопата в муцуната, за какво е поканил некъв психично -болен в некво измислено студио?!?! И двамата се правят на две и половина. Единия, донесъл от некъв бабишкер нещо си, дето и самия бабишкер ако питаш, не знае за това нещо и второ, любимец на каспичанския мертек видиш ли, бил Владислав Варненчик. Тия не са у ред, честно. И двамата.
101
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Вярно е, даже се говори, че Владислав Варненчик има български корени, понеже майка му се е казвала Стоянка и е била от Перник!!!
100
3
 
18
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Егати и глупостите !!! Тоя се чуди кво да ни баламосва!!!!
99
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям смях наистина.И това трябва да е патриотизъм ли що ли.Коментарите са готини,по-интересни от статията,браво!
98
1
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Повече се смях на коментарите, впрочем в пълен унисон със статията.