Съдът реши: Д-р Наков е дискриминиран, защото е онкоболен

Кандидатурата му за асистентско място не бе разгледана
4 авг 2020 09:40, Нели Христова
19
Съдът реши: Д-р Наков е дискриминиран, защото е онкоболен
Снимка: Facebook

Един случай прикова общественото внимание преди месеци. Младият лекар д-р Радислав Наков твърдеше, че е дискриминиран при кандидатстване за асистентско място в Медицинския университет в София, защото е онкоболен. От университета отричаха. Сега обаче Софийският административен съд осъди Медицински университет-София по случая.

Още по темата

"Решението на съда за мен е морална победа", сподели д-р Наков пред БНТ. При подаване на жалба от негова страна до факултета и университета, отговор не е получен. Работата му не е преразгледана, въпреки уверенията на декана, че това ще бъде направено. В резултат на всичко това той предприема действия и така се стига до решението на Софийския административен съд, което той отново определи като морална победа.

"Този случай се превърна в нещо повече от моя лична битка. Той показва, че в учебните заведения понякога има грешки, понякога конкурсите не са много справедливи и ако си търсиш правата, няма как да бъдат разрешени в рамките на университета, а трябва да си помогнеш по съдебен път. Този казус създаде едни заключения, че все още има някои нарушения, както в случая в Медицинския университет в София, на които трябва да се обърне внимание", отбеляза д-р Наков.

"Колегите ми реагираха с огромна подкрепа към мен, което също е морална победа", призна д-р Радислав Наков. По думите му такива нарушения от страна на университета са ежемесечни. Така станаха достояние на обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Болестта е тежка,но не според това е отстранен. Отидете и прочетете какво е написал и дал кандидата. Вероятно компромис е да остане асистент, но ако се подготви допълнително и си научи нещата да остане. Той има възможности, бащатга е доцент там, така че ще остане.
17
0
 
1
 
! Отговори
До тра ла лЬолю преди 3 години
Ти не можеш да кажеш кой колко ще живее. Даже и за себе си, дори и да си млад и здрав, не можеш да си сигурен дали след няколко минути, часове или утре няма да си отлетял към звездите.
16
2
 
2
 
! Отговори
dramaqueen преди 3 години
До Тра-ла-ла На *** човек акъл не можеш да дадеш - казано е. Това лично към тралала. Този млад лекар с воля за живот може да даде своя принос към развитието и прилагането на новостите в своята област. Науката и медицината се развиват благодарение на такива хора. Ако си отиде, пак ще направят конкурс. А ти злобни човече си жалък. Дори няма да разбереш колко.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори хората извън медицината са наясно с проблемите при всемане на специалност. Дерматология и аг забравете, само за потомествени са. В останалите специалности на симпатии се раздават места, а шепичката балъци с призвание за хуманитарна професия се пронуждават да запишат докторантура за която те си плащат, за да хванат бройка
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тра-ла-ла ; ти си зъл човек... Дали ще говориш така ако беше на негово място?
13
29
 
1
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 години
Не, не е дискриминиран.Съдът трябва да разглежда желанието за академична кариера в перспектива.То хубаво да изпълни егоистичното си желание да се тупа в гърдите, че е в академичните среди, ама като си раково болен с неизвестно колко оставащо време живот - що не си гледаш пашалъка и да се съсредоточиш върху близките и семейството си, ами си тръгнал да се буташ къде място не е предвидено за тебе?!Ще заеме мястото на някого другито, и като умре скоропостижно - всичко ще е на халост.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това навсякъде имаме такива" подготвени" кадри. Министър на туризма срича текст, написан на кирилица и пак не й се получава. Креватни кариеристи
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като кандидатствах едно време за докторантско място след първия етап ( писмен) останахме 2 *** с равни точки. На втори етап ( устен ) ми заявиха ,че много им харесва работата, но си имат човек, пък мен не ме познават ( случаен кандидат) за разлика от другия. Не ме допуснаха до трети етап (чужд език) тъй като техният кандидат не говореше никакъв чужд език. Яви се само той, приеха си го. В България нещата не стават с учене у знания, а с връзки.
10
1
 
23
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Дискриминиран е не защото е онкоболен, а защото НЯМА ВРЪЗКИ.
9
1
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Вие слепи ли сте, става въпрос за лекар, не за юрист. АМА И ТАМ Е СЪЩОТО!!!!!!ПОДСТАВЕНИ УЖ КОНКУРСИ, ЗНАЕМ КОЙ ЩЕ ГИ СПЕЧЕЛИ ОЩЕ ПРЕДИ ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ. ТЕ ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ БЕЗУМНО.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По спомени това беше много заплетен случай. Затова не бързайте да се радвате - не е ясно, правдата на чия страна е.
7
1
 
1
 
! Отговори
До ЗЗД преди 3 години
Едва ли някой е питал юристите в университета. Такива решения се вземат от шефовете. А пък може и да ги е питал и да им е наредил какво становище да напишат. Ако много държат на закона - вън!
6
2
 
10
 
! Отговори
Добре е, но.... преди 3 години
...Първо - ТОВА Е ТВЪРДЕ ЗАКЪСНЯЛО РЕШЕНИЕ. ВТОРО - ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОЧНО ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТ НА МЯСТОТО НА ВЕЧЕ ПРИЕТИЯ АСИСТЕНТ. ПРОСТО ЩЕ МУ БЪДЕ ДАДЕНО НЯКАКВО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НАЙ- ВЕРОЯТНО. ТАКИВА ПОДСТАВЕНИ КОНКУРСИ В БЪЛГАРИЯ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ. КАДЪРНИТЕ ХОРА ВИНАГИ СА АУТ ОТ СИСТЕМАТА, ЗАЩОТО СА ЗАПЛАХА ЗА НЕКАДЪРНИТЕ НАШИ ДЕЦА.
5
0
 
6
 
! Отговори
ЗЗД преди 3 години
Уж университетът обучава юристи а прескачат Закона за защита от дискриминация. И за човек без юридическо образование казусът е елементарен. Какви ли юристи произвеждат, а тази година и прием с матура.
4
3
 
11
 
! Отговори
Репичка преди 3 години
Във Израел щеше да е за пример човека....то в Булгаристаня трудна работа при това оскотяло общество
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо не питат дали ще го върнат на работа.
2
2
 
34
 
! Отговори
браво! преди 3 години
Браво младо момче, браво за това, че се бориш за каузата. Живота е борба и ние сме живи до като се борим.Прекланям се пред теб.Ти си истината и пример за успех в живота.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тупане по рамото не е свършена работа.Моралната победа не е победа!Да изгориш за да свети следващият също е примиренчество.