Тревожно: Всеки втори у нас пуши цигари или друго тютюнево изделие

37% са правили неуспешни опити да откажат цигарите
52
Тревожно: Всеки втори у нас пуши цигари или друго тютюнево изделие
Снимка: Pixabay

46% от пълнолетните българи (19-64 г.) са ежедневни потребители на тютюневи или свързани с тях изделия, а 89% от тях са заявили, че пушат само цигари.

Участниците в проучването смятат, че всички тютюневи и свързаните с тях изделия са вредни и употребата им носи риск за здравето, но също така е отчетена известна разлика във възприятията за степента на вредност на различните категории и видове – бездимните продукти се възприемат като по-малко вредни от тютюневите изделия за пушене.

Още по темата

Това показват данни от първото и единствено по рода си национално представително проучване в България, публикувано от Националната пациентска организация. То е проведено в периода февруари-март 2020 г. и отчита възприятията, запознатостта, нагласите и употребата на всички налични на пазара традиционни и нови тютюневи изделия, както и електронни цигари, през последните 12 месеца.

59% от пълнолетни лица в България се определят като потребители на тютюневи и свързани с тях изделия, независимо какъв е видът на изделието, в какво количество и с каква честота употребяват, като 56% използват предимно тютюневи изделия за пушене (най-вече цигари), 9% – предимно бездимни нагреваеми тютюневи изделия, а 2% – предимно електронни цигари. 

Около 10% са заявили, че са отказали пушенето в някакъв момент в миналото преди повече от 12 месеца, като 86% от тях споделят, че са взели решението сами, а 11% твърдят, че са били повлияни от други хора. 44% от спрелите да пушат, са го направили заради ефектите върху здравето им, 27% – заради разходите, а 7% – заради ефектът върху околните.

Почти всички потребители на бездимни нагреваеми тютюневи изделия и на електронни цигари имат предишна история на редовна или по-рядка употреба на тютюневи изделия за пушене (предимно цигари), преди да преминат към тези нови продукти, като случаи на започване на употреба на тютюн или никотин с такива  продукти са изключения (0,5% и 0,4% от пълнолетното население).

Данните сочат още, че в домакинствата, в които се пуши, почти 70% от непушачите в тях обсъждат теми, свързани с пушенето, като най-обсъждани са ефектите за здравето и разходите за продуктите (79%), както и ефектите върху здравето на околните (66%).

Като цяло, при пушачите на цигари е липсвало намерение да спрат да пушат през последните 12 месеца, което може да се дължи на неуспешни опити за отказ в миналото (37%), а 44% не планират да направят промяна. Все пак 41% имат намерение да намалят пушенето. За разлика от пушачите, 10% от потребителите на бездимни НТИ и 8% от тези на електронни цигари са потвърдили намерение за спиране на употреба на съответния продукт.

Средното количество изпушвани цигари на ден е 14 къса, а на НТИ е 10 стика на ден. Средното количество ползвана никотинова течност на ден от потребителите на електронни цигари е 13 мл.

„За да се проследят развитието и промените в поведението и нагласите по отношение на потреблението, е необходимо да продължи редовен мониторинг (поне на всеки 2-3 години)“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

Той призовава всички заинтересовани страни да дадат своя принос и да се включат в инициативата за по-нататъшно наблюдение на тенденциите и потребителите.

„България има всички основания с това продължаващо високо ниво на тютюнопушене да пристъпи към прилагане на нови стратегии на база на възможността да се намали риска за тези, които не могат да се откажат. Най-важно е да предпазим най-младите хора – това е първата цел. За тези, които вече пушат, трябва да се направят всички възможни усилия, за да спрат. За пушачите, които не могат да спрат – да се разработят и приложат утвърдени програми и стратегии за намаляване на вредата (т.нар. harm reduction), като преминаване към продукти с доказано по-ниско излагане на вредни вещества, никотин-заместваща терапия, психологическа терапия или комбинация от няколко подхода. Това трябва да бъде ключов приоритет както за цялата медицинска общност, така и за тези, които създават здравните политики у нас“, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Warnings преди 3 години
Okolo тежко терористичните цигарени пакети с раково активни снимки и холограмни оръжия нарочно лепени /маскирани като бандероли/ се формират тежко вредни аномални техно патогенни зони. Има висок риск за мутации и патогенези вкл за поява на остро мутафицирани порази вкл черна чума активни вкл COVID mutants..Страшно висок е риска за вътрешно кухненски и вътрешно болнични зарази вкл COVID mutants..
33
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 3 години
продават само цигари в тежко вредни канцерогенни Black death активни цигарени опаковки с инсталирани тежко терористични холограмни скенери на тях. Всички зарибени от мед мафията на пушат с микро чипове са пострадали от канцерогенни цигарени пакети и холограми подържащи масови убиици ..Ограбват милиарди от пострадалите годишно като им застрашават тежко живота
32
0
 
0
 
! Отговори
bash_majstora преди 3 години
тоест, всички рекламни кампании и запора да се пуши в заведения не работят ;)от което загубиха заведенията :) хак да ви е пак да си ги изберете ;)
31
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Кир МихалакиВчера проблемът беше че са намалели приходите на Пеевски и бил отслабнал с 14 грама! Хайде сега въпшрос за 50 стотинки - намалели приходи на Пеевски и "тревога" че много хора пушат... какво следва? Увеличение на цените на цигарите.
30
0
 
10
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Още по тревожно! Някой хора у нас дори и все още имат пари да ядат! Това трябва веднага да поправи!
29
2
 
6
 
! Отговори
Гуни Простий преди 3 години
Ам чи хем се продават законно хем ревете че ги пушат малки и големи...малко сте така лицемерни
28
2
 
9
 
! Отговори
Кир Михалаки преди 3 години
Аре уточнете се ! Вчера написахте , че намалели приходите от цигари и алкохол , щото се купували по - малко, днес пък трябва да се тревожиме , че много се пушило !Ние сега , на кое да верваме ?
27
0
 
20
 
! Отговори
Пушо-мушо преди 3 години
Най-успешния и разпространен бизнес в България - магазинче за алкохол и цигари.
26
2
 
9
 
! Отговори
Странно преди 3 години
Странно, за благоденстващ,проспериращ народ....
25
4
 
2
 
! Отговори
fF преди 3 години
На този свят само това му трябва, всичкото да стане във всякаква радиация, пък и отвъд този свят да стане всичко във всякаква радиация, всичкото май-му-на да измре!Само за това се молете, да е по-бързо, след което един нов свят!
24
9
 
7
 
! Отговори
фен на БАТ преди 3 години
Единственото тревожно е, че облагат цигарите с безумни акцизи и плащаме през носа си за този иначе приятен навик.
23
10
 
8
 
! Отговори
щабен математик преди 3 години
Никотинът пази от Кови 19 - не е майтап! Който не вярва да провери - гугле
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да контролирате случайността при положение че самите вие сте плод на чиста случайност.
21
5
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Ужасно е като хубави момичета смърдят на пепелник.Действат ми като афродизиак!
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде бяха всички възрастни преди 20г да изискват от държавата огромен акциз и да спрат цигарите? Къде бяхте бе? Сега седите и плюете младите... Те са продукт на вас. Каквито са възрастните, такива са и младите. Въпреки, че успяват да живеят доста по чисто в днешни дни. Гледам възрастни хора пишат, пият... Ужасна гледка. Битови алкохолици после болниците пълни. Кви да са.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е тревожно защото мори ковид!Който пуши не умира от вируса!Като дръпна и глътна дима,вирусът се замайва и бяга!
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тревожно е какво сте си избрали за премиер
17
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какво си беден, че нямаш последен Мерцедес ли? Ами учи, бачкай или отиди на вън. България е бедна държава с малко БВП. Това и е стандарта. Ако искаш по голям бачкай.. Създавай продукт и продавай на вън. То само с реване нестава. Безхаберници.
16
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После... Колко сме бедниии... Колко крдяли.Какво бедни бе? Всеки ми пуши, пие, с наднормено тегло от плюскане, телефони, коли, границата за Гърция пълна със селянии, нашето море пълно, вечер ресторантите само с резервация... После ми излязал един протестиращ и ми квичии по ТВ... Колкоооо бедни сме били. Авеййй *** отидете в Африка да видите, какво е бедност и деца по кокали. Смешни нежни и китки.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кое му е тревожното,да неказвам във всички страни но в повечето пушачите са мнозинство няма и да намалеят освен ако не се забранят цигарите което е невъзможно хорота от древни времена пушат