Електронно и машинно гласуване: Защо хората не виждат разликата?

Според Спас Иванов страната ни е далеч от реализирането на електронен вот
43

Възможно ли е в България да бъде въведено електронно гласуване? В ефира на Bulgaria ON AIR темата коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"Като си говоря с хората на протеста, виждам, че те масово бъркат електронно и машинно гласуване. Няма проблем в момента да бъде осъществено машинно гласуване. Дават се стотици примери, в които различни страни са имали провали в изборите. Но при тези случаи става въпрос за остаряла технология с купища грешки. Просто технологичните възможности са били такива. Да, в България трябва да се въведе машинно гласуване", заяви специалистът

По думите му електронното гласуване е нещо коренно различно. Протестиращите се борят за това да могат да гласуват от всяка точка на света.

"Все още сме много далеч от това. Много малка част от българите имат електронни подписи. Това е сериозният проблем", каза той в "Денят ON AIR".

Експертът подчерта, че електронното гласуване може да бъде сполучливо само в държави, където има силно гражданско общество и където хората имат доверие в институциите.

"Нали се сещате ние колко сме далеч от тази картина? Дали електронното гласуване може да се направи сигурно? Със сигурност може. Към момента няма посочен проект за публично обсъждане. Няма технически задания, които да ни кажат какво може да се произведе. В момента няма ясно разписана технология, от която да разберем как ще изглежда нашето електронно гласуване", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Според него основната предпоставка за въвеждането на електронно гласуване е смяната на личните документи.

"Цената им може да се удвои. Самата изработка на личните данни би била доста по-различна и сложна. Имаме пилотен проект, който ще покаже какви са намеренията на държавата. В момента сме много далеч от реализирането на електронно гласуване", категоричен бе експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя експерт нещо бърка нещата. И кое е сложното за електронното гласуване. Да получи всеки пин код, който може да се използва еднократно при гласуване. Да беше се информирал поне, как е в нормалния човешки свят. Иначе дали е машинно или с бюлетина ми е през фара. За гъби съм. Да ходя и да се редя на опашка, за да подсигурявам заплатата на някого-няма как да се случи. За гъби съм.
16
4
 
9
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Електронно гласуване = Черепа е строил 1 млн андрешковци и цъка с техните електронни подписи, кое не е ясно, ве, мишоци, това ли искате?!
15
8
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
При честни избори Герб лапачите ще имат 30 заблудени и платени ***
14
7
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Идеята е да се разводнява темата,а нещата са прости.Гласуване с машина в секция,гласуване от компютър или телефон и гласуване по пощата.Кое е неясното.
13
9
 
6
 
! Отговори
До кух 14 преди 3 години
Кой ще ме разследва, Гешев ли?Ктб нещо говори ли ти?Измитайте се докато е време. Трите оставки са едно. Ще ви се търси лична, поименна отговорност за съучастие в Герб Мафията.
12
11
 
7
 
! Отговори
До 14 кухия преди 3 години
Впрягай фалиралата машина на Герб и Гешев.Намери ме осъди ме. Пробвай и да ме биеш, понеже само с милицията и с бой работи Бойко Методиев Борисов. Мутра, Шеф на СИК, рекетьор, сводник, наркотрафикант, изпълнител на мокри поръчки. Крадец, с Купени дипломи, с грам мозък, изложил ни пред целия свят с кражбите и рекета към народа.Намери ме милиционер. Конграчулейшън
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 1: нова твърдение е клевета и е подсъдно. Сам ли ще си кажеш личните данни, за да заведем делото, или да впрягаме спецовете да те търсят из мрежата?
10
13
 
4
 
! Отговори
Сик преди 3 години
Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата")."
9
7
 
6
 
! Отговори
Ииии преди 3 години
Росен Плевнелиев първи секретар на общински съвет на ДКМС.За Плевнелиев има цяло досие от ДС. При интерес ще го публикувам
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата към момента е достатъчно проста и надеждна. За мащабите на страната ни нямаме въпиюща нужда от машинно гласуване. А електронното, с всички му модерности, е предпоставка за сериозни манипулации, но и най вече ще има пространство за недоверие в гласоподавателите.
7
4
 
0
 
! Отговори
Стратегия преди 3 години
Избираш Дамян и брат му о правиш бюлетина да избират. Донсега така се правеше. Сега да не е различно?
6
8
 
3
 
! Отговори
Оооо преди 3 години
Менда Стоянова член на БКП, партиен секретар на звеното Приходи от народното стопанство в Окръжния Народен Съвет в Пловдив
5
8
 
3
 
! Отговори
Яяя преди 3 години
Йорданка Фандъкова редови член на БКП като учител, участва активно в политическите въпроси към партията
4
13
 
3
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Eлектронното гласуване няма нужда да е обвързано с електронен подпис. Много лесно може да се направи линк към банката която ползваш и да се логнеш чрез нея. Такъв вид удостоверяване на самоличноста се практикува в много страни.
3
10
 
4
 
! Отговори
Ари Ве? преди 3 години
Бойко Борисов син на комунист, полковник от МВР Методи Борисов, който произхожда от комунистически род и е от доверените партийни кадри. От 1977 е член на БКП, хвърля партийната си книжка чак когато става главен секретар на МВР през 1995-а. Преди това напуска сисемата, за да не се откаже от членството си в партията. Става известен като персонален бодигард на развенчания Първи Тодор Живков.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако изборите са нормални в политиката няма да има недоразумения като фигуранта (радеф)
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно. Само да не е с Гербаджийските манипулации и раздаване на пари. Типичния подход на Герб. Марешки си плаща 50 лв за глас. Цяла Варна го знае. Само Каскета Каренин не.