Проф. Ангелов: Всякакви сценарии за коронавируса са възможни

Готвим се за най-лошия, обяви здравният министър
Обновена: 5 авг 2020 10:01 | 5 авг 2020 10:00, Анисия Иванова
44
Проф. Ангелов: Всякакви сценарии за коронавируса са възможни
Снимка: БГНЕС

"Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение с предходните 2 седмици”, заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Новите случаи днес са 255.

Министърът подчерта, че и днес излекуваните са повече от заболелите. Според него е важна тенденцията в държавата.

„Всички сценарии са възможни. Ние се готвим за най-лошия. Ако той не се сбъдне, значи сме се справили добре. В последните 2 седмици, според тенденцията в България, сравнена с предходните 2 седмици, наблюдаваме намаляване на заболеваемостта с 9.8%. Имаме и увеличаване на смъртните случаи, но то е в т.нар. уязвими групи. Нещо, което се говори от самото начало – че трябва да пазим именно тези групи”, обясни проф. Ангелов и добави, че се следят много показатели.

Още по темата

Здравният министър коментира пред Нова тв и ситуацията в домовете за възрастни хора в Русе и Варна. Според него ситуацията и в двете места е контролирана, но причината за масовото заразяване е, че не са спазени противоепидемичните мерки.

"Не става въпрос само за контрол. Не може да сложим полицай до всеки един човек. Много е важно самосъзнанието и усещането на хората за съпричастност, че всички заедно участваме в битка, в която трябва да победим”, каза проф. Ангелов.

Той коментира прогнозите за ръст на заболелите през есента. Здравният министър подчерта, че за вируса все още има много неизвестни, но обясни, че системата има готовност да се справи и с по-тежка ситуация.

„В момента имаме готовност за разкритието на 2832 легла. А иначе имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена. Имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура. Проблемът вече е в хората – освен липсата на лекари и медицински сестри, много от тях вече са преуморени. Тази тенденция се наблюдава навсякъде по света”, обяви проф. Ангелов.

По отношения на София е взето решение за създаване на координационен център, който ще се намира в Инфекциозна болница. В него ще пристигат само линейки, които карат пациенти, потърсили помощ след съмнение за коронавирус. Те ще бъдат насочвани към лечебно заведение, което да ги приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 години
До А.Колев, пасе козиМи то с всеки нов патоген е така. Паси си козите.
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм твърдо зад доц. Мангъров. Долу всички ограничения! Нека естествения подбор си свърши работата. Ако се наложи и наилонови чували достатъчно ще намерим, и парцели ще осигурим, и на Господ в триажите ще се направим. Хем и хилавата здравна система няма да гътнем. Стига толкова тормоз над добрия гражданин! Стига!
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не можеш да предвидиш нищо си подай оставка.
14
3
 
9
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Разбира се, че всякакви сценарии са възможни. Ще изберете този, който най-много ви отърва. ПрУдажни копИлИта
13
1
 
9
 
! Отговори
аууу преди 3 години
До Анонимен 3 Че кой нормален възрастен спазва карантина? За 26 дни протестиращите трябваше да напълнят болниците!?!
12
0
 
18
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Защото ли,когато чета,за тоя вирус,в главата ми все е поговорката, "ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА СТО ПЪТИ,СЕ ОПРЕДЕЛЯ,КАТО ИСТИНА..."?!Не съм специалист,не ме нападайте,във Ваш си стил!!!Просто си споделих,вътрешно усещане...
11
1
 
5
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 3 години
Лекарите, за да не бъдат толкова ругани, трябва да покажат малко смирение- ковида ги хвана абсолютно неподготвени, незнаещи, тепърва учещи се в крачка по метода проба-грешка. Ако смирено обясняват това на хората, а не размахват менторски пръст, ще бъде по-добре за всички. Да не говорят "истини" от последна инстанция, дето се опровергават след седмица-две.
10
1
 
3
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Готвят се! Няма болни протестъри-няма вирусна опосност!Отвориха стадионите.
9
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Този *** не знае ли че един ден на цялата мафия обслужваща вируса ще им бъде потърсена сметка. Какво стана с новите болници Арена Армеец и другите Арени? Кой се настани там ? И с тези русенски легла щяхме в световния обмен да ни дават. Как вирусо носители щяхте да ги слагате легло до легло без прегради ?
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберската проказа мъчително убива България !
7
0
 
4
 
! Отговори
Пресисали мачЕта преди 3 години
Това означава,че всичкознаещата и всичкоможещата т.наречена прогресистка наука на тоя етап е захапала пръст. Прогресистите имат самочувствието да са бъркат в божите дела на природата,а сега гледат като пресисали мачЕта и ни заливат със словесна логорея.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
явно ни готвят за най лошото, например че досега са крити данни за болните в българия, за да се фука борисов как се е справил. вчера немски медии пишат че всички които се връщат от българия са заразени. как става това?
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя здравен министър е много конкретен...
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадливото ботоксово сви нче, обслужи ли с език шефа си Тулупа ?76 милиона дългове на Александровска, 3 купени луксозни апартамента за последните 3 месеца и вместо в затвора - министър.В ГЕРБ е така. Колкото повече крадеш Тулупа, толкова по-нагоре те издига.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1во сценария ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР, герберасти долно крадливи!
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите може да се заразяват като не искат да спазват карантината, но нямат право те и семействата им на лечение в болница, защото тези които спазват карантината са внесли повече данъци.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега Некромансера успя ли да купи чували, камери свободни има ли? А иначе съдят онази женица за всяване на паника...Дъно!