Решено е, по-високи заплати за заетите срещу пандемията - с колко?

Правителството одобри ръст на бюджетните заплати
Обновена: 5 авг 2020 16:49 | 5 авг 2020 16:15, Веселина Йорданова
44
Решено е, по-високи заплати за заетите срещу пандемията - с колко?

Правителството одобри ръст на бюджетните заплати на заетитe в борбата срещу пандемията с поредица постановления на редовното си заседание днес

Увеличението на разходите за персонал е с до 30 на сто и е във връзка с новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза и преодоляване на последиците от COVID-19.

По бюджета на Министерството на здравеопазването са одобрени 10 526 600 лв. за увеличаване възнагражденията на персонала на администрации към министъра на здравеопазването, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица.

Одобрени са и 9 600 000 лв. за държавни и общински болници за поддържане готовността на структури по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести.

Други 827 500 лв. по бюджета на МРРБ са за с до 30 на сто ръст на основните месечни заплати на работещите в Дирекцията за национален строителен контрол.

Предвижда се и увеличаване с 30% на разходите за персонал на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която е сред администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия.

Ръст на възнагражденията ще има и в Министерството на икономиката - в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите и Българския институт по метрология.

Решението засяга и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Нощният труд на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" се увеличава от 0,25 лв. на 1 лв.

Други до 5,1 млн. лв. отиват по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите също за работещите на първа линия. 

И по бюджета на МТСП се отпускат 15 млн. лв. за повишаване на заплатите за служителите на първа линия в борбата с COVID-19.

По бюджета на МВР се отпускат 29 000 000 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за извънреден труд, положен от служителите на МВР.
 
Правителството отпусна и 122 млн. лв. по бюджета на МТСП за финансиране на увеличените разходи по Закона за личната помощ за възнаграждения за лични асистенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
10
 
! Отговори
сс преди 3 години
ей това се казва купуване на гласове, защо не ги увеличиха в началото на мандата а точно преди изборите както всеки път а след изборите очаквайте 2 пъти поголеми данъци не само ще си вземат каквото са дали допълнително ами и отгоре ще ви вземат.
15
10
 
10
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Корнелия или " Да, България ", като дойдат на власт и толкова няма да ви дадат. Ще търсите тогава Бойко, а сега плюете.
14
3
 
12
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Колкото лекарите получиха обещаните 1000 лв., толкова и личната номенклатура на КСаруцаря ще получи
13
2
 
15
 
! Отговори
мак преди 3 години
На първа линия са лекарите, но не и чиновниците. Колко от тях са излезли в отпуск или пък са работили онлайн? Ама хубаво звучи, че са ходили "на терен". И защо е нужно увеличението на заплатите, като баце може да им даде по 50лв заради преживения стрес от контактите с други хора? *** после казвай, че не купува електорат.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 11Верно ли? Никой не съкращава медицински персонал в тази пандемия, дори връщат някои пенсионирани на длъщъжност! Стига сте се фантазирали с този чичко гугъл...
11
4
 
22
 
! Отговори
Лудост преди 3 години
В целият свят съкращават администрацията, чиновниците, заплати, бонуси и тн.заради кризата а у нас им увиличават заплатите и то в сектори с най ниска ефективност и най големи нарушени!!!
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДНСК, Министерство на Земеделието, Изпълнение на наказанията, Автомобилна администрация, Министерство на здравеопазването... Може ли някой да обясни какво точно вършат на "първа линия в борбата с COVID"?Май вдигаме заплатките на калинките, за да гласуват правилно. Подкуп с парите на данъкоплатците!
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще ви работи за 1000 лева бе простациии, ей къде е на час и половина Германия със самолет и стартова чиста заплата 5000 лева - тъпациии! Евтинийка, качествена храна и спокоен живот. Рапоня от Банкя няма персонал и при по-голям наплив, народа ще мре като хлебаааркиии...
8
0
 
5
 
! Отговори
до този с младите преди 3 години
управленци.Ами нали затова е хепънингът.Да те видят,да установят колкоси решителен и действен и да си кажат:абе тоя като седне в кресло я наминистър,я на заместник и в това министерство рогът на изобилието щесе изсипе.Няма значение как работиш,с какви технологии,колко ефективно,как привличаш инвестиции(като те видят че си лигава кифла или вряскащвсезнайко дали ще инвестират)?
7
3
 
24
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Ето това се казва отчаяние и страх, подкупват чиновниците търтей, безделници,с лъжливи доводи.
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да махнем герберастите от властта и другите комунисти, никой не иска комунисти а безпартийни с нова партия докога комунистите са срещу народа, народа трябва млади безпартийни, само млади безпартийни трябва да го управляват
5
12
 
5
 
! Отговори
Нужни са и грижи преди 3 години
за протетърите.Да им се окопаят палатките(нищо че са я на асфалт,я напавета).Да им се предоставят барбекюта с капак,че иначе влиза вода.Да им дадат дъждобрани,непромокаеми спални чували и ботуши,че иначе щеизстинат.Да се приготвят препарати и лекарства(големи кожени инжекцииот мераклии за такава терапия).Освен бира да им се осигури твърд алкохол,че в това време бира пие ли се?Да,хората са се отрекли от личен живот вполза на народа,трябва да се грижим за тях,че по лудниците местата самалко
4
5
 
16
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Тези мутри да отидат в друга държава и да оставят безпартийните да си оправят държавата , мутри отидете в друга държава ние ще си оправим държавата
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЛОНА СЕ НАДУВА НАДУВАЙТЕ МОМЧЕТА ДА СТАНЕ НА ПАРЧЕТА. ПУК
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук трябва да управляват млади хора безпартийни като в Австрия 20-40 годишни, а не тия комунисти бесепари, пребоядисани комунисти и всякакви комунисти костовисти и комунисти чалгари и комунисти времето на комунистите изтече,изтече ви времето,трябва да направим зелена партия с млади безпартини а не комунисти бесепари, пребоядисани комунисти ,чалгари комунисти, костовисти комунисти, трябва ни зелена партия на млади безпартийни в момента такава няма
1
3
 
14
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Тия протестъри ,дайте да направим партия на безпартийните , иначе тиквите ще продължават не ви трябват чалгари и костовисти ,а млади около 20-40 годишни безпартийни с нова партия сега хвърлят пари за да накарат администрацията от лакей,калинки да гласуват за тях ама няма да стане дори и те не ги искат вече