Социолог: Гражданското недоволство може да ерозира протестите

Оставката сама по себе си не води до смяна на модела!
78
Социолог: Гражданското недоволство може да ерозира протестите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борисов няма да подаде оставка, защото ще излезе, че не може да завърши нито един мандат. Това прогнозира социологът проф. Петър-Емил Митев, основател на Институт "Иван Хаджийски", пред БНР.

По думите му от напрежението на протестите ще зависи дали ще е достатъчно, за да принуди премиера да се оттегли от властта.

Професорът припомни, че Бойко Борисов вече два пъти е подавал оставка и коментира, че "той е наясно с този акт" на слизане от власт.

Още по темата
Според него протестът е недозрял и "като юмрук се концентрира върху искането за оставка". "Оставката, сама по себе си, не може да доведе до смяна на модела", категоричен беше социологът.

"Това, което виждаме, е, че броят на протестиращите намалява, а той беше медийно преувеличен. Едни по-прецизни изчисления показаха, че максимумът в центъра на София е бил около 6 хиляди души. Броят на протестиращите намалява, заедно с това се радикализират формите", обясни проф. Митев.

Той добави, че по-радикалните форми на протест изискват повече организация и повече са нарушенията на закона, което води до повече поводи за гражданско недоволство.

"В поведението на полицията се вижда тънък замисъл - да се оставят лудите да се налудуват, т.е. протестиращите да протестират и да влязат в пряк конфликт с гражданите... Гражданското недоволство може да ерозира протестите", смята той.

Социологът коментира, че "има голяма предубеденост в твърдението, че цялата външна и вътрешна политика на Борисов е пълен провал":

"Факт е, че през 2019-а година е произведен най-големият брутен вътрешен продукт в цялата история на България. През последните 15 години най-сериозният външнополитически успех е началото на нова фаза в европейската интреграция - включването във валутния механизъм", отбеляза той.

Проф. Митев се съгласи, че това не прави фигурата на премиера Бойко Борисов безспорна и даде пример с времето преди 1989-а година, когато Тодор Живков е твърдял, че е построил една втора България, но хората са се вглеждали не в цифрите, доказващи това, а в онова, което е било присвоено от управляващата върхушка.

"Беше отхвърлен Живковизмът, включително от неговата собствена партия. Сега очевидно епохата "Борисов" приключва. В протестите доминират младите хора. младото поколение, с което Бойко Борисов няма общ език, а той умееше да води диалог, но сега неговото умение няма ефект", обобщи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Ако гледАте от 7/8София комшу, не е България. *** виж останалата част що призрачна гледка е, и що безработица! А на места хората взимат заплата под минимума който е определен по закон, благодарение на Боковата мутренска съдебна система. Много поздрави от Филибето, който е с няколко хиляди години по-стар от държавата-столица, София....
25
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глутница кучета "Триото" ще нападне в гръб, ако се обърнеш и отстъпиш.Пари имат от Дубай. Много е глупаво да показваш страх пред три кучета и техните господари.
24
15
 
29
 
! Отговори
Ако гледАте от 7/8 преди 3 години
ще си помислите че живеем в някаква африканскита държава а не е така. Има ли чиста вода храна училища работа за хората има. Я вижте заплатите в двумилионен град столица? Живее се прилично. Има животновъдство земеделие. Който иска работи. Моловете пълни колите последен модел кафенетата пълни и по селата. И протестът е СРЕЩУ КОЕ ТОЧНО?
23
9
 
18
 
! Отговори
! преди 3 години
До АнонименНе е ли шофьора на самолет разединител на нацията?
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха... ха.. Списващата... Я си пусни клипчето на което минава тълпата половин час през едно кръстовище и почвайте да броите със социологът! Май първи клас сте го прескочили. Гробава медия, всички ви разбраха! Айде трийте коментари, както ви е удобно...
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, колко ли червени *** ще прочетат написаното в статията? Обзалагам се, че не много.
20
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичкото герберски *** е на амбразурата да пази вожда слънце.По разделен народ от нашия няма и за това основна роля играе този корумпиран, крадлив пожарникар, който 12 години ни държи на дъното.
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали Бойко Борисов ще бъде вторият Филип Димитров в българската политика и история?Протестиращите не останаха доволни от оставките на Горанов и другите.Те не са доволни от собствените си искания. Всяка отстъпка само ги настървява и искат още. Гражданите вече не понасят психопатите на площадите и техните главатари от чужбина. Не понасят фалшивите им искания за свобода на олигарсите им.
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които са крали от държавата и извършвали престъпления, се страхуват от Борисов и Гешев.Затова се искат точно тези оставки, но това води към анархия.При едни предсрочни избори, ГЕРБ ще размаже опозицията.Тогава, горко на престъпниците.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе помня едни викаха, че бай Тошо е лош щото нямали банани и докараха демoкраставите, сега май пак тъй се получава че ще дойдат демокраставите и ДПС. Тая сцена плажа в Росенец дали не е една инсценировка решили там да идат едни с една гумена лодка и охраната от какъв зор ще ги бие ? Всичко е инсценирано до най-малкия детайл, колко пъти тоя *** народ ще се хваща на една и съща въдица.
16
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ИСТИНАТАНа онези в чужбина им е през онази работа. Да си протестират срещу техните управници!А онези, които си мислят, че модела ще се промени след оставка на Борисов, жестоко се лъжат! Ще се подменят куклите с такива, които ще играят по сценария на кукловодите! Проблема е че обикновените хора ще страдат!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истината не мисли че в цял свят не го искаме Бойко това което ви се казва е чиста лъжа защото ако има протест в чужбина ходят по 5 до 10 човека ате са по вече превърженици на комунистите и още по вече Божков со призна че подържа Отровно трио президента Румен Радев мая манолова ит.н
14
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов не искаше да си отиде без бой,но видя,че в края на краищата нещата отиват натам да го набият и да му конфискуват пачките и златото...и за това се опитва да се изплъзне...и аверите му да се оправят...те пък изоставени от боса на мафията...съвсем ще я объркат...така е...нещата трябва съвсем да се объркат ...за да тръгнат на оправяне после...бай гербераст ще трябва да влезе в затвора...това им е болката най-вече...те си мислеха ,че мафията ще е вечна...ама нещо са се объркали...
13
10
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Аз отдавна го казах, че за тик-воча подаването на трета оставка ще е пагубно, особено за неговото огромно ЕГО !!!В още едно е прав социологът - можеби единственият печеливш хода на тик-воча(печеливш за него, неза България) е забавянето, шикалкавенето и печеленето на време с надежда, че нещо или някой ще го спаси - винагиима надежда, освен за България !!!Най-лошото е, че дори партия "гроб" да изчезне, следващите няма да са по-добри ...Въпреки това "мисля, че "герб" трябва да се унищожи " !!!
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е протест за оставка, а протест за правосъдна реформа и върховенство на закона. Искат едно а протестират за друго. .., сър... и блокират кръстовища НЕЗАКОННО, а други гладуват до смърт Абе *** кажи, че искаш реформа какво си седнал да гладуваш ***.
11
19
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Е, ЧЕ БОЙКО 11 ГОДИНИ УПРАВЛЯВА И В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПО-ХУБАВО СТАВАЛО ---ДА, АМА НЕ ! ЗАЩО ТОГАВА ПРОТЕСТИРА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ТА И ЕМЕГРИРАЛИТЕ В ЧУЖБИНА БЪЛГАРИ ? ЗАЩО ТИЯ ОТ ЧУЖБИНА НЕ ПРАВЯТ ШЕСТВИЯ И ДА ИСКАТ БОЙКО ДА СИ СТОИ ? ВСИЧКИ - И САЩ, И РУСИЯ, И ЕВРОПА, И НАЙ-ВАЖНОТО - НАРОДЪТ НЕ ИСКА БОЙКО И БОЙКОВЩИНАТА ...МУТРИТЕ ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО ...
10
19
 
23
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Радев е твърде незрял като личност за да бъде президент.Той няма лична култура, а политическите му разбирания са силно ограничени.Радев е една грешка, която ще посочваме при следващите избори за да не се повтаря.
9
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е само част от проблема, но неговият отказ да подаде оставка издава желанието му проблемът да остане нерешен. Нямаме нужда от такъв човек в държавата. Управлението му, ако трябва да бъдем честни, оставя някои добри базови макроикономически показатели, но дотам.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истина: Ами станахме свидетели на едно необяснимо, но затова неподражаемо политическо самоубийство. Да видим щетите докъде ще се разпрострат.
7
4
 
5
 
! Отговори
няма да я дадем преди 3 години
Навремето бяхме ненужни за комунистите и трябваше да се спасяваме навън.Децата ни се родиха и израстнаха в странство.Останаха тези които бяха облагодетелствани или поне по някакъв начин не бяха притиснати от обстоявтелствата.Сега техните деца искат да правят мнозинство и да присвоят родината на нашите деди.