Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията

Стратегическият документ от Съвета на президента - в три фази
620
Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общественото и човешко развитие на България е неблагоприятно и това говори за неуспех на държавата да предложи и реализира стратегически виждания и действия.

Това е записано в първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Още по темата
Към 2020 година българското общество се отличава с крайно тревожни, устойчиви тенденции - висока смъртност, лош здравен статус, ниска раждаемост, висока емиграция на трудоспособно население, задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието, драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване, каза при представянето на документа днес председателят на Съвета Александър Маринов.

По думите на Маринов определението на тази картина е стратегически неуспех, а водещият стратегически документ Националната програма за развитие "България 2020" не е осъществил целите и приоритетите си.

Той посочи, че заложените в проекта за нов документ - Национална програма "България 2030" цели и индикатори на напредъка към 2030 г. са нереалистични, особено при неизпълнението на аналогични, по-скромни цели в "България 2020". Александър Маринов допълни, че те не могат да бъдат постигнати със същия модел на политическо и управленско мислене и действия.

Рискът е за пореден десетгодишен план нацията да остане в плен на неизпълними пожелания и този риск е реален, каза Маринов и посочи, че, за да се избегне това, са нужни решителни промени.

Проектът за Национален стратегически документ ще се развива в три фази, които си поставят за цел обсъждане и постигане на съгласие по оценката на реалното положение в страната и изпълнението на досегашната национална стратегия, определяне причините за неуспехите и грешките, формулирането на стратегически предложения и тяхната реализация. В социалните мрежи и в отделен сайт ще могат да бъдат представяни мнения, оценки и предложения по проекта.

"Може да се направи обобщеният извод, че водещият стратегически документ  Национална програма за развитие България 2020 не е осъществил целите и приоритетите си. Начертаната визия за състоянието на страната остава пожелание за неопределеното бъдеще. Дори там, където има положителни тенденции (като икономическия ръст и нарастването на износа), те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – стимулират задълбочаването на неравенствата", пише в документа.

Според съставителите му проблемът не е в отделни решения, а в цялостния подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
1
 
31
 
! Отговори
Скитник преди 3 години
С такъв резидент разединител , каква да бъде държавата? Толкова злобен човек, не трябва да е президент !
427
2
 
20
 
! Отговори
лум пени преди 3 години
При оставка на правителството можете ли да изградите полеви болници защото изморените медици излизат в отпуск, всички училища и детски градини се затварят а протестърите лежат на паветата жалко за народа.
426
0
 
17
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 години
Петилетката се оплесква за три години ,а десетилетката с една реч
425
1
 
22
 
! Отговори
Швейцария преди 3 години
Де ги тия да ни напишат стратегия, ние столетия без стратегия я караме. Прости хора сме били ей.
424
1
 
40
 
! Отговори
Котешки премятания преди 3 години
Ами, ако Резидента каистина иска бързо развитие на България да подкрепя ГЕРБ и Борисов. Той вдигна минималната заплата 3 пъти, БВП 2 пъти за 10 год. Още 10 год. управление на ГЕРБ и ще станем средноевропейска страна, особено ако приемем Еврото.Фигуранта обаче иска да спасява нагазените олигарси и съветници в обкръжението си.Затова час по час говори за съдебна "риформа",... като единствен начин да спаси приятелите си престъпници! Смешен човек на сериозен пост!!! Никакъв шанс за втори мандат!
423
1
 
30
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
"Национална програма "България 2030" цели и индикатори на напредъка към 2030 г"При бай Тошо бяха ПЕТИлетки,при Др. Радев ДЕСЕТилетки.Другари,да изпълнем и преизпълнем плана предсрочно .
422
1
 
40
 
! Отговори
Удушен фатмакопитек преди 3 години
Бacи каква гуша е направил тyлyпa, ще му се скъса най-горното копче на ризата. Разкопчай го бе, ша са удушиш! Фатмо си остава фатмо - централно-мозъчна повреда. В казармата фатмacuте много държаха куртката да ти е закопчана до най-горното копче, като форма на тормоз. Видимо Фигуранта още е в казармта!
421
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задкулисни шушу, мушо интриги на Фигуранта.Радев всеки ден опровергава, себе си.- Лъже нагло и безобразно- Демонизира непрекъснато държавното управление на България.- Превърна Президентството в щаб-квартира на Зайчарника си за организиране на антидържавен метеж- Ръси перманентно черногледство за страната ни.- Постоянно руши държавноста чрез непрекъсната конфронтация към институциите.Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква - Фигурант
420
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София дошли да стачкуват разни селянчета.
419
1
 
31
 
! Отговори
Аферим преди 3 години
Съвета на старейшините , пърдон - старшините написа документ. Е са почва разцвет на нацията.
418
1
 
36
 
! Отговори
патриот преди 3 години
Ало другари от ДС веднъж фалирахте държавата като откраднахте спестяванията на народа , оставихте хората без работа - взехте заводите , със заводите източихте банките и ги продадохте за скраб . Сега искате пак да ни ,,оправите" .
417
5
 
22
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 3 години
Браво на президента !Евала!Ама това отзад тия намачкани чаршафи ,кой ли ги е мачкал?Десито да ги беше изгладила.....
416
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съд за всички терористи по улиците и за главния подстрекател.
415
2
 
3
 
! Отговори
Митев преди 3 години
До АнонименПрав ти път
414
0
 
28
 
! Отговори
Ей преди 3 години
Документ.... Въй, въй...Тоя документ става ли за ядене...
413
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев говори бавно ( като бавно развиващ се) Нарочно. Много добре знае, че последователите му са бавно развиващи се, а на тях трябва да се говори бавно за да те разберат. Един вид трябва да бъде един от тях за да го разберат и подкрепят.
412
2
 
43
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Само знам че 2010г заплатата ми беше 300лв.Сега нетната ми заплата е 1400.Само хората без образование и ценз работят за мин. заплата!
411
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На протеста нямало напрежение. То няма хора, за да има каквото и да е. Къде е всенародната подкрепа за Радев?
410
2
 
26
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Не е лесно и за Шенген! За влизането ни се работи от години, но с какво око гледат над комунистическите дерибеи? Това съвсем накара *** и "соц." комунистите да подивеят. ГЕШЕВ разкри уличаващи д-ти в президентството, започна с приватизацията и олигарсите с фатмашкият си бос, вдигнаха платените лугърси. Другите се присламчиха, без ясно виждане за утрешният ден! За да бъдем като Германия, Швейцария и др., ще ни трябват германци и швейцарци. Там се работи за д-вата, а *** против д-вата!
409
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук е някво Гербаво зборище!! Аз се махам отивам в Дубай. А вие гнйте в скапаната си ***!!