Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията

Стратегическият документ от Съвета на президента - в три фази
620
Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общественото и човешко развитие на България е неблагоприятно и това говори за неуспех на държавата да предложи и реализира стратегически виждания и действия.

Това е записано в първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Още по темата
Към 2020 година българското общество се отличава с крайно тревожни, устойчиви тенденции - висока смъртност, лош здравен статус, ниска раждаемост, висока емиграция на трудоспособно население, задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието, драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване, каза при представянето на документа днес председателят на Съвета Александър Маринов.

По думите на Маринов определението на тази картина е стратегически неуспех, а водещият стратегически документ Националната програма за развитие "България 2020" не е осъществил целите и приоритетите си.

Той посочи, че заложените в проекта за нов документ - Национална програма "България 2030" цели и индикатори на напредъка към 2030 г. са нереалистични, особено при неизпълнението на аналогични, по-скромни цели в "България 2020". Александър Маринов допълни, че те не могат да бъдат постигнати със същия модел на политическо и управленско мислене и действия.

Рискът е за пореден десетгодишен план нацията да остане в плен на неизпълними пожелания и този риск е реален, каза Маринов и посочи, че, за да се избегне това, са нужни решителни промени.

Проектът за Национален стратегически документ ще се развива в три фази, които си поставят за цел обсъждане и постигане на съгласие по оценката на реалното положение в страната и изпълнението на досегашната национална стратегия, определяне причините за неуспехите и грешките, формулирането на стратегически предложения и тяхната реализация. В социалните мрежи и в отделен сайт ще могат да бъдат представяни мнения, оценки и предложения по проекта.

"Може да се направи обобщеният извод, че водещият стратегически документ  Национална програма за развитие България 2020 не е осъществил целите и приоритетите си. Начертаната визия за състоянието на страната остава пожелание за неопределеното бъдеще. Дори там, където има положителни тенденции (като икономическия ръст и нарастването на износа), те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – стимулират задълбочаването на неравенствата", пише в документа.

Според съставителите му проблемът не е в отделни решения, а в цялостния подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Това събрание на бившата Държавна сигурност ли е ? Няма ли родолюбиви българи да изметат националния предател Фигуранта ?????????? Докога ще позволяваме на шепа *** и платени провокатори да дирижират 6 милиона българи ??????????????????ДОКОГА ????????????????????????????????????
387
4
 
9
 
! Отговори
Брат Вурст преди 3 години
До 424: Напиши в google "парти на СИК" и виж кои мутри са там.
386
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радеф отдавна слага тигана , но какво има в него? Абсолютно нищо. просто трябва да ви е ясно - нито той нито обкръжението му мислят за България Просто човечецът и всички които имат сметка от него се обграждат със свои хора - послушковци и изпълнители които нито са експерти нито разбират от нещо.Просто едни стари уморени физиономии които сигурно се задъхват когато вървят И с тези хора ще се гради бъдещето на България?!? Борисов, моля те довърши си работата, не оставяй да се случи това
385
1
 
17
 
! Отговори
Мутрите на масата преди 3 години
ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН
384
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общи приказки.Миграция,застаряващо население,вече и липса на кадри и т.н. -това са тенденции в цяла Източна Европа, пък и не само.Пак само критика и никакви конкретни предложения.Пълен популизъм.
383
8
 
39
 
! Отговори
От Виетнам преди 3 години
Радеф е в по-голяма изолация и от Орешарски. Представяте ли си къде ще бъдем тогава.
382
1
 
11
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Кой документ бе онзи, като важното е кво ще нареди Борисов
381
0
 
29
 
! Отговори
Висока емиграция преди 3 години
на трудоспособно население.Колко дечица на видни червени другари сана запад и учат и работят там?Защо Корнелия не си прибира Рафаилчо унас,може да стане касиер в някоя банка?А-а,там е в много пъти по-високоплатен.Значи той може да си избира къде да работи,в САЩ,за много пари,а другите нямат това право?Кой иска да стои на село за малко пари?В цялсвят(почти)хората си избират къде да живеят и работят-глобализация.Икономиката ни е слаба в сравнение със Запада,съответно и заплащането.
380
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА ТОЯ СЪЕДИНИТЕЛЯТ МУ ПРИПЛЪЗВА ...
379
1
 
25
 
! Отговори
патриот преди 3 години
Споко другари от ДС , Бойко няма да подава оставка само се майтапи .
378
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, нито Слави, нито Радев са измислили популизма. Александър Маринов дори преподава политически полулизъм, демек политически маркетинг в НБУ-то.
377
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 423 е че то байХ или КакаК като се пишат за десни и леви, да не би да са такива
376
1
 
33
 
! Отговори
Югозападен преди 3 години
Александър Маринов е вечерял с Васко Илиев (ВИС),вечерта в която го убиха ,април 1994год.И същия кълвач 26 год. по-късно се озовава като началник щаб към президента на РъБъИначе Бойко бил голямата мутра нали?
375
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави не ми е спасител. Няма опит, прекалено е краен в нещата, залита към ултра дясното, има физически проблеми, има един екип от не политици и подготвени хора. Всичко това може да доведе до големи проблеми за България..Второ не е казал, какъв е Ляв Десен Център или какво? Изобщо чакаме спасителя на сляпо и не си учим урока. Имайте предвид, че втурдяването на законите и данъците, ще го отнесете вие. За това внимавайте, какво си пожелавате.
374
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави много обича да плюе по политиците, но не познава изобщо проблемите на хората. И той като Радев. И двамата са били на хранилки - едният на държавна с ведомствен апартамент, цялостна издръжка, почести при пенсионирането. Другият - на хранилка от рекламите по бТВ и с пари от политически рекет през годините.
373
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересен ще ми е подходът на Слави към протестиращите. Отиват едни майки при него и той ги гледа ужасен, че не е виждал деца освен от далече.Отиват едни земеделци, едни миньори и му говорят за ежедневни проблеми. Слави как да ги познава тия ежедневни проблеми, като от студиото отива у тях си - има няма 2 000 кв.м. апартамент за 4-5 млн стойност.
372
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе прецедателя на Стратегическия съвет на Президента, е Александър Маринов бивш агент на Държавна Сигурност с прозвището "Майстора"!!!И после Радев ми говори за промяна в политическата система!!!
371
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славчо дето иска да е Господарчо ли? Че и на Бареков даваха такъв рейтинг и какво стана после? Нито един депутат после не казваше едно здрасти по коридорите на неговите.
370
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би трябва да се върнем към 1300 г модел на монархия донесъл толкова гордост в българската история.От 75 г на практика този модел наложен от червените с няколко конституции ,вкл. и 1991 донесе само позор и нещастия.
369
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 415 на там е тръгнала работата, а дано е за добро