Теорията на игрите за вируса - сложна у нас, някои не вярват, че го има

Проф. Витанов: Гущерчето още не е годзила, но си расте
87
Теорията на игрите за вируса - сложна у нас, някои не вярват, че го има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Теорията на игрите за вируса в България е малко сложна, защото има една група хора, които казват, че вирус няма. Това обясни математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на пандемията от Covid-19 у нас.

Ако разгледаме четири сценария според теорията на игрите, при първия се предполага, че изведнъж всички ще започнат да спазват мерките, както те се спазваха през март и април.

Още по темата
"Никой не вярва на това, но съществува този сценарий и трябва да се сметне за пълнота. Резултатът там беше 11 500 заразени обща бройка в края на август, 13 500 в края на септември. Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше", посочи той пред БНР.

Следващият сценарий е т.нар. докторски сценарий, защото докторите от Щаба много го обичат, посочи проф. Витанов. Този сценарий залага на около 14 хиляди в края на август и 20 хиляди в края на септември.

"Той още не е изгърмял, но ще видим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той предполага, че около 300 хиляди от тези, които не спазват в момента мерките, ще започнат да ги спазват и поради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите казва, че тия, дето не спазват мерките, за да си променят поведението, трябва да стане нещо. Това няма да стане. Ето защо аз смятам, че този сценарий също няма да се осъществи", каза той.

Най-вероятният сценарий според проф. Николай Витанов е за най-малко 16 хиляди случая в края на август и най-малко 25 хиляди в края на септември. Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното - онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят. Според него именно този сценарий е най-вероятният.

В последния, четвърти сценарий, здравната система рухва. Той е много малко вероятен. Това, което ние виждаме, е, че този сценарий не се е включил. Цифрите, числата са далеч, далеч от този сценарий, увери математикът.

Присъственото начало на учебната година няма да даде резултат в сметките до края на септември, защото ефектът ще се прояви по-късно, през октомври, уточни още Витанов.

"Все още ситуацията е поносима, поради факта, че пандемията у нас беше хваната навреме. Винаги съм казвал, че трябва да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, но си расте. Бяхме отличници, в момента положението е поносимо, но ако продължава така, няма да бъде добре наесен", смята специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай Иван:Мъск разработил чип за настроението.Да го пуска в производство по бързо и да чипосаме комунистите,че без власт и хазната, изпадат в истерия!Хаха, най-доброто до сега. Много правилно. :)))
53
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 3 години
В правото има едно основно правило: Всеки е невинен до доказване на противното. В медицината това правило е подобно: Всеки е безсмъртен докато умре!
52
5
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 3 години
Мъск разработил чип за настроението.Да го пуска в производство по бързо и да чипосаме комунистите,че без власт и хазната, изпадат в истерия!
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има някакви вируси, тези,които не вярват в ковида явно го карат без симптоми.
50
9
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Ако престанат математици, политици, социолози и прочие специалисти да изказват мнение по въпроса нещата много скоро ще си дойдат на мястото..При 0.1% смъртност за какви мерки, пандемии и простотии въобще става дума?? Със същия успех може да ви удари и гръм, а по-голям шанс има да загинете в ПТП!Болните - вкъщи и това е.. Бива простотии, ама това вече е тежка форма на идиотизъм вече!
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КОЙ каза че го има ??? Име няма ли си този? Ако искаш да убедиш някой в нещо,следва да му го покажеш.Нали така? Или днес вирусчето е едно,а утре друго,а след време трето и четвърто .... Май май става дума за редица вирусчета избягали от буркана,и изглежда са все различни.След като симптомите са различни и неопределени,следователно става дума за различни версии.Че има ,,нещо'',има го. Ама какво е ,,ТО'' ? ,,....Учените все още не могат нищо да потвърдят ..."
48
9
 
17
 
! Отговори
ko40 преди 3 години
алу, голям страх за мижавият ви живот, бе. Копайте землянка, мякатави булгаропитеци. баз тоз вирус, по страшен от чума бре, ама как пък един политик не умря..
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почитащите вируса са се продали на дявала и са негови роби.
46
8
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
На никой не му пука, никой не вярва. Колкото и да се пънеш ***, една лъжа казана 100 пъти, пак си остава лъжа.
45
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Иска да яде и пие, защото интереси пр.осто няма, и като не вярва, се чувствува значим....., оригинален, по-умен и знаещ....
44
8
 
18
 
! Отговори
Информиран преди 3 години
С увеличаване броя на заразените неминуемо ще блокира икономиката след затварянето на множество цехове и заводи. Кой ще работи, кой ще учи децата, като се разболеят учителите? И не излизайте с номера, че кръчмите и хотелите внасят много пари в бюджета. Там е най- голямото укриване на данъци! А пример имаме- източна Азия. Там икономиката не е понесла огромни загуби, защото хората са дисциплинирани и спазват съвестно мерките против вируса. Но не, ние сме по- умни от тях, а? Заслужаваме си съдбата.
43
11
 
18
 
! Отговори
Информиран преди 3 години
Разумните да се пазят, доколко е възможно в тази налудничава обстановка. Това ще става все по- трудно, за съжаление. Голяма част от народа тича да " живее" като обезумял. Сякаш това е основната му цел в живота да яде, пие и да се весели. А колко малко трябва... И да не ви харесва написаното, това не променя нещата, че като народопсихология нещо ни е сбъркано. Чипът е важен, а нашият е доста повреден и не само от 30 години.
42
9
 
13
 
! Отговори
Информиран преди 3 години
Има нужда и от прогнози като тези на Витанов. Разбира се, че не може да познае всичко на 100%, но вариантите му са базирани на данните от България, а и от света. Съгласен съм с него, че отиваме към вариант 3, даже бих казал, че може да стигнем до вар. 4 след започването на уч. година на 15 септ. След 5-10 октомври има вероятност положението да стане нетърпимо от човешка, а не исономическа, гледна точка и да бъдат затворени училищата. Тогава ще е късно за много хора и вярващи, и невярващи.
41
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Какъв шеф, пет грешки в едно изречение? Наистина глупа.кът по принцип не вярва в нищо, и така му свършва животецът миз.ерен....
40
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Престанете да пишете гл.упости, че теста не е точно за Ковид19 - разбира се, че е за него и се основава на белтъчната му структура, а не на антитела! Не е 100% СИГУРЕН! Мерки трябват, но не прекалени, защото трябва и да се яде! Който не вярва, вън от болниците, макар това е слаба мярка, трябва да се глобяват......
39
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГоСин професор, тази група дето не вярва че има вирус всъщност е поне 90% от населението. Разбрахме отдавна че ни лъжете и играете някакви игрички.Вие лъжете а ние се правим че ви вярваме. Това е.
38
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глyпака не вярва, докато сам не пострада...Глyпака вярва безсмъртието си до момента в който живота му приключи безславно...
37
3
 
7
 
! Отговори
да питат преди 3 години
починалите - мисленето на нанониво не е за всеки ...
36
5
 
14
 
! Отговори
До Жеко от Г.Тошево преди 3 години
Дай да се върнем в каменната ера и да не се опитваме да спасим хората, които са в рисковите групи. По твоята логика няма нужда от никаква цивилизация, болници, лекари и природата ще изчисти сама негодните за живот. Добро решение за 21 век, няма що!
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна си шмулю за мен ...теорията на вероятностите може и да предскаже края на света и там се пробвай