Теорията на игрите за вируса - сложна у нас, някои не вярват, че го има

Проф. Витанов: Гущерчето още не е годзила, но си расте
87
Теорията на игрите за вируса - сложна у нас, някои не вярват, че го има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Теорията на игрите за вируса в България е малко сложна, защото има една група хора, които казват, че вирус няма. Това обясни математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на пандемията от Covid-19 у нас.

Ако разгледаме четири сценария според теорията на игрите, при първия се предполага, че изведнъж всички ще започнат да спазват мерките, както те се спазваха през март и април.

Още по темата
"Никой не вярва на това, но съществува този сценарий и трябва да се сметне за пълнота. Резултатът там беше 11 500 заразени обща бройка в края на август, 13 500 в края на септември. Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше", посочи той пред БНР.

Следващият сценарий е т.нар. докторски сценарий, защото докторите от Щаба много го обичат, посочи проф. Витанов. Този сценарий залага на около 14 хиляди в края на август и 20 хиляди в края на септември.

"Той още не е изгърмял, но ще видим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той предполага, че около 300 хиляди от тези, които не спазват в момента мерките, ще започнат да ги спазват и поради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите казва, че тия, дето не спазват мерките, за да си променят поведението, трябва да стане нещо. Това няма да стане. Ето защо аз смятам, че този сценарий също няма да се осъществи", каза той.

Най-вероятният сценарий според проф. Николай Витанов е за най-малко 16 хиляди случая в края на август и най-малко 25 хиляди в края на септември. Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното - онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят. Според него именно този сценарий е най-вероятният.

В последния, четвърти сценарий, здравната система рухва. Той е много малко вероятен. Това, което ние виждаме, е, че този сценарий не се е включил. Цифрите, числата са далеч, далеч от този сценарий, увери математикът.

Присъственото начало на учебната година няма да даде резултат в сметките до края на септември, защото ефектът ще се прояви по-късно, през октомври, уточни още Витанов.

"Все още ситуацията е поносима, поради факта, че пандемията у нас беше хваната навреме. Винаги съм казвал, че трябва да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, но си расте. Бяхме отличници, в момента положението е поносимо, но ако продължава така, няма да бъде добре наесен", смята специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
14
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Никой не вярва в измисления вирус. Дядо Коледа замина за Лапландия. Слагаме маски без да има защо.
33
8
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До Жеко от Г.Тошево: Точно така, Браво !!!
32
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е доказал,че има вирус. Точка. Болниците са празни, болни няма. Търсят се "заразени" за усвояване на клинични пътеки. С ПСР тест на разположение лесно се намират такива.
31
7
 
13
 
! Отговори
Дядо ви преди 3 години
Никой не може да ме убеди, че това с мерки срещу епидемия. Дадо ви много е видял и тези мерки му приличат на смесица от сталинизъм и медицинската диктатура на Менгеле. Колкото той беше и учен, толкова и тези експерти които създадоха тези мерки са учени.
30
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Били умирали милиони - ами че кога не са умирали? Само дето се прибавиха още 700 000, а краят не се вижда - прочетете данните!
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Всеки знае откривателя на ХИВ Люк Монтание"Само хомосексуалните го знаяат тоя.
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 26Хахаха, ти си за цирка, кло ун.
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"От стотици болести умират годишно милиони, никой не е взимал подобни мерки досега"А бе бушмен. Карантината съществува като мярка отще от средните векове ако не още от римско време. И е доказано работеща мярка.
26
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Я покажи мерките - вечерен час, затворени ресторанти, затворени граници? Ти хабер от мерки имаш ли? Всички заслужавате да го ........
25
1
 
6
 
! Отговори
ми така е преди 3 години
Е как да вярват хората?!?Ужас и косми от "официалните данни" и ларж и лайв в "официалните действия".Хотел за карантинирани туристи?!?! Що е то?Като е страшно - без туристи, без мачове, без национални конференции - Ъз до Ъз и без маски..
24
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Вие не слушате ли новини - в Благоевград и в Русе търсят лекари, аз съм от Русе и знам, че за дома търсят и лекари, и санитари за гледане, защото една част от персонала е напуснал. Но доброволци няма, защото мнозина разсъждават, че голяма част не вярват и се скъсват да подиграват другите, защо ли да си рискувам пък точно аз живота за такива?
23
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси фалшивата история. Дори и да го има този вирус, никой няма право да ти налага такива мерки. Те са по-опасни от вируса. От стотици болести умират годишно милиони, никой не е взимал подобни мерки досега. От далеч мирише на планирана акция..
22
10
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
По-точно ни затвориха другите страни, но тук продължават да плещят няма вирус, та няма....Е, какво искаме - пр.ост народ, слаба държава! Р. Ралин
21
3
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Да ти кажа няколко български плажчета,където има мацки точно по монокини,и чистак голи и не се притесняват така да се пекат пред обществото!Върви горе на Дуранкулак и плакни окото!Внимавай само да не те обрули вятъра,че ще изсуши самолета и ще го напука!Вълнението на морето е два-три бала не става да се прави крокодил!
20
13
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ами не вярвайте, бе празни кр.атуни! То толкова ви е акълът, не може да смели никаква информация! Само че като видите дебелия край, ви моля, никакво обръщане към държава и лекари! Оправяйте се като сте такива гении! Не стига, че на практика почти нищо не се изисква от вас, то няма спиране - затворени били, нямали права, еди-какво им били правели и пр.
19
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид 19 е компютърен вирус, зарява сайтове с фалшиви новини. Има едно истинско заболяване грип се казва, болните от него изведнъж изчезнаха. Към коя стъкмистика ги пишат сега ?
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса на либерастията постигна целта си. Как може да си счупиш държата за има няма 500 починали за около 6 месеца?!Това ако беше пандемия-при наща здравна система, труповете вярно щяха да са по улиците...Е да ама не!
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е: гущерчето на съмнението расте и ще расте докато стане крокодил, и тогава няма спасение за всички мошеници, които участват в тоя глобален театър.
16
7
 
7
 
! Отговори
Паро от Париж преди 3 години
Това човечЕ Витанов е по-комплексиран индивид и от дупнишкия коремен хирург.България загуби поне стотина човешки живота, защото борбата със сериозния проблем ковид бе дадена в непохватните суетни ръчички на подобни индивиди.
15
12
 
11
 
! Отговори
щабни годжита преди 3 години
баси путарника нагъл, 15 хиляди, 20 хиляди -вади си ги от *** тия цифри ама не отчита оздравелите. В момента има точно 5000 заразени, от които 4200 без симптоми и 800 в болница, най вероятно на 90% менте заради касата. И това при положение,ч е щабните измекярчета се скъсват да правят тестове на здрави хора