Теорията на игрите за вируса - сложна у нас, някои не вярват, че го има

Проф. Витанов: Гущерчето още не е годзила, но си расте
87
Теорията на игрите за вируса - сложна у нас, някои не вярват, че го има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Теорията на игрите за вируса в България е малко сложна, защото има една група хора, които казват, че вирус няма. Това обясни математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на пандемията от Covid-19 у нас.

Ако разгледаме четири сценария според теорията на игрите, при първия се предполага, че изведнъж всички ще започнат да спазват мерките, както те се спазваха през март и април.

Още по темата
"Никой не вярва на това, но съществува този сценарий и трябва да се сметне за пълнота. Резултатът там беше 11 500 заразени обща бройка в края на август, 13 500 в края на септември. Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше", посочи той пред БНР.

Следващият сценарий е т.нар. докторски сценарий, защото докторите от Щаба много го обичат, посочи проф. Витанов. Този сценарий залага на около 14 хиляди в края на август и 20 хиляди в края на септември.

"Той още не е изгърмял, но ще видим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той предполага, че около 300 хиляди от тези, които не спазват в момента мерките, ще започнат да ги спазват и поради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите казва, че тия, дето не спазват мерките, за да си променят поведението, трябва да стане нещо. Това няма да стане. Ето защо аз смятам, че този сценарий също няма да се осъществи", каза той.

Най-вероятният сценарий според проф. Николай Витанов е за най-малко 16 хиляди случая в края на август и най-малко 25 хиляди в края на септември. Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното - онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят. Според него именно този сценарий е най-вероятният.

В последния, четвърти сценарий, здравната система рухва. Той е много малко вероятен. Това, което ние виждаме, е, че този сценарий не се е включил. Цифрите, числата са далеч, далеч от този сценарий, увери математикът.

Присъственото начало на учебната година няма да даде резултат в сметките до края на септември, защото ефектът ще се прояви по-късно, през октомври, уточни още Витанов.

"Все още ситуацията е поносима, поради факта, че пандемията у нас беше хваната навреме. Винаги съм казвал, че трябва да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, но си расте. Бяхме отличници, в момента положението е поносимо, но ако продължава така, няма да бъде добре наесен", смята специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До докторЯ ми кажи каква е твпята версия за тази конспирация? Смъртните врагове Израел и Иран са си стинсали ръцете за да играят театро да заблудят ***, за да може Боко да му затвори чалготеките?
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Веско"Защо затварят заводи при няколко вирусоносителя? Само не казвайте, че от някакъв хуманизъм, щото в катастрофи умират повече хора годишно"Катастрофите не са заразни. Ако един служител от завод загине при катастрофа това не подлага на риск всички останали служители в този завод. Коко трябва да си *** та да трябва толкова елементарно нещо да ти се обяснява.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"След като обикновения човек не е виждал с очите си някой болен от този "грип" и не е почувствал никаква пандемия както примерно истинската грипна пандемия преди век, това си остава един мит и адженда на СЗО"Аз не съм видял и един човек болен от испански грип, значи и той не е истински. Аз не съм видял и един болен от обикновен грип значи и той не съществува. Не съм видял и убито от катастрофа значи и катастрофите са измислица.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо цъкате минуси на #75 бе, ***? Все много ви знае устата, ама чужбината ви е в мокрите сънища... Нация от ***, какво да се очаква друго... Язък за свестните, пръкнали се сред толкова простащина....
70
2
 
3
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 3 години
Сценарий 5-здравеопазването отдавна е съсипано така че при всички 4 сценария резултатът ще е един и същ т.е. никакъв!Съвет-носете маски в затворени помещения,дезинфекция,дистанция,не се събирайте на големи групи както с и хора наскоро върнали се от чужбина,пийте имуномодулатори,яжте повече плодове и пийте повече течности/вода,плодови сокове/,при възможност събота и неделя на чист въздух извън мръсотията на градовете.Последното важи с най-голяма сила за София!!!Това е!Останалото е имунитет!!!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теорията на игрите за вируса - По добро обяснеие н бях чел. Покер и рулетка за милиарда. Да видим кой ще изгърми: Китай или УСА.
68
6
 
4
 
! Отговори
Тарикат Ганьо преди 3 години
Та значи всички други страни са *** - затварят си икономиките заради "измислен вирус". Само дето не мога да разбера защо като са *** а ние тарикати, там живеят по-добре?
67
2
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
МОя милост на който трябва го е обяснил!В световен мащаб се препират АКТИВИ,не мангизи!Държави губят суверенитета си,като се набутват със заеми в колосални размери,и залагат държавни активи и облигации!Умишлено се фалирват печеливши компании,а на никому неизвестни компании се повишават акциите!Всеки нормален човек ще рабере,че винаги е ставало въпрос за много пари и власт!А вие вярвайте в небивалици и ваксини!
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Темата е натролена, точка.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като обикновения човек не е виждал с очите си някой болен от този "грип" и не е почувствал никаква пандемия както примерно истинската грипна пандемия преди век, това си остава един мит и адженда на СЗО, нищо повече. И докато не се изясни какво наистина се случва, целия цирк ще продължава докато на хората не им писне тотално.
64
0
 
0
 
! Отговори
Ивелин Иванов преди 3 години
До Анонимензацръж си гънката отзад
63
1
 
5
 
! Отговори
Веско преди 3 години
До ИнформиранНали там е въпроса! Защо затварят заводи при няколко вирусоносителя? Само не казвайте, че от някакъв хуманизъм, щото в катастрофи умират повече хора годишно.
62
5
 
13
 
! Отговори
доктор преди 3 години
+70 ПРОЦЕНТА БЪЛГАРИТЕ НЕ В Я Р В А Т НА ЛЪЖИТЕ НА СЗО КИТАЙ САЩ ГЕРМАНИЯ---ССНОВНИТЕ КОНСПИРАТОРИ НА КОРОНОВИРУСА ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ СЪЗНАТЕЛНОЛЪЖАТ ИНАЧЕ НЯЯМА ПАРИ В БЪЛГАРИЯ СЪЩО ДОКТОРИТЕ СЕ НАДПРЕВАРВАТ В БРОЙКИТЕ БОЛНИ И ТОЧАТ НЗК ДОКОГА
61
2
 
13
 
! Отговори
84 преди 3 години
До 65Не сме обезлюдени, просто населението е гърмян заек и на властите не вярва и грам. И като излязат тия мазните *** и мячат на телевизора, че били загрижени народът още повече застава нащрек, защото му е ясно,ч е лъжат. Че то трябва си луд да вярваш, че тиквоний е загрижен за тебе или ония търгаши шефове на болници дето доскоро трепеха наред да точат касата. От там и фактът, че хората не им вярват за вируса, а покрай тях и на господарите им глобални мафиоти дето са ни ги натресли тук
60
3
 
11
 
! Отговори
ДО 66 СЕКТАНТЧЕТО преди 3 години
А ТИ СЕКТАНТЧЕ КОЛКО ГЪНКИ ИМАШ?ЗА 5 МЕСЕЦА СТАНА ПОДВЛАСТЕН НА НАЙ ГОЛЯМАТА СЕКТА В СВЕТА ДАЖЕ И НЕ СЕ ЗАМИСЛЯШ ЧЕ ИМА ХИЛЯДИ НЕСЪОТВСТСТВИЯ В ПРАЗНИТЕ БРАТВЕЖИ НА МЕДИИ ДОКТОРЧЕТА И ПОЛИТИЦИ.ЗАПОЧНИ ДА МИСЛИШ ВЯРВАЩИЯ!
59
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които казваме че няма вирус,не сме заченати по време на магнитни бури и затова сме с повече от една гънка в главите...
58
6
 
7
 
! Отговори
до професорчето гуще преди 3 години
ГУЩЕРЧЕТА И ДРУГИ РЕПТЕЛОИДИ ПРОБЛЕМА ВИ НА ВАС ЗНАЕШ ЛИ КАКЪВ Е ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕДНО ОБЕЗЛЮДЕНО СЕЛО ,ОТ ТАМ ТРЯБВА ДА ТРЪГНЕШ КЪДЕТО ВСЕКИ ЗНАЕ ВСЕКИ КОЛКОТО И МАНИПУЛАЦИОННИ ЛЪЖЛИВИ МЕДИИ ДА ВИ СЪУЧАСТВАТ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО КОРОНАВИРУС ,НЯМА КАК ДА ГО РЕЖЕСИРАТЕ ЗАЩОТО НАЯМА НАСЕЛЕНИЕ НЕ Е КАТО ЗАПАДА.....ТУК САМИ СИ ГО НАПРАВИХТЕ З 31Г.ОБЕЗЛЮДИХТЕ ПОСЛЕ ИСКАТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ПЛАНЪТ ВИ ИЗКЛЮЧВА МИСЛЕЩИТЕ ,НО ЛИПСАТА НА НАСЕЛЕНИЕ ОБЕЗМИСЛЯ ПЛАНЪТ КОРОНА....ПОМИСЛЕТЕ НАД НАПИСАНОТО БЕЧЕТА УЖ СТЕ
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"тези,които не вярват в ковида явно го карат без симптоми."... и един такъв фелдшер и жена му взеха, че умряха.
56
4
 
2
 
! Отговори
последн преди 3 години
да се уточни вирус или бактерия.Или било едно и също а.
55
7
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Мен този вирус ме е ударил само на едно място!Може би обаче 1995-та година в родната казарма,като нямаше какво да ядем,освен булгур.'медузи',брашняни супи и каши,едни пичове ловяха смоци и костенурки,долу на турската граница!Аз единствено тогава пих кръв от костенурка и явно съм изградил имунитет!Най-много кръвно да вдигна от 'чипираните' ми сънародници!