Здравното министерство със стратегия за психичното здраве

Обмисля се преместване на Държавната психиатрична болница в София
6 авг 2020 15:29, Анисия Иванова
16
Здравното министерство със стратегия за психичното здраве
Снимка: МЗ

"Страната ни трябва да има дългосрочна политика по отношение психичното здраве на българските граждани – такава е начертана в проекта на Националната стратегия за психично здраве, която е с хоризонт до 2030 г. Предстои да я разгледаме на ръководство на МЗ и да я придвижим към Министерски съвет. Важно е в кратки срокове тя да стане факт и работата по разписаните в документа дейности да започне“.

Това подчерта министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещение в Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски“, съобщиха от МЗ.

Заедно с директора на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова и част от екипа ѝ, министър Ангелов и зам.-министър Пенков обсъдиха още необходимостта от преместване на лечебното заведение в рамките на столицата.

Здравният министър пое ангажимент да проведе интензивни разговори с други институции, които разполагат с подходящи и неизползваеми терени, респективно – сгради. Дотогава трябва да бъде намерено решение на казуса с неизяснената собственост на две от постройките, намиращи се в двора на лечебното заведение в Нови Искър, като за целта ще бъде търсено съдействието на областния управител на София-град.

Работещите в ДПБ "Св. Иван Рилски“ приветстваха увеличението на трудовите в държавните психиатрични болници с 30% от 1 август.

Д-р Гълъбова подчерта, че и към момента в лечебното заведение са постигнати минималните нива, заложени в Колективния трудов договор, като отчете, че достойните възнаграждения и усилията на министерството да гарантира такива са стъпка към повишаване мотивацията на работещите в психиатричните структури. Д-р Гълъбова допълни, че към момента лечебното заведение е кадрово обезпечено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Realist преди 3 години
До АнонименДа, това е вярно, но не за всички. Този път Бойко явно е срещу огромни интереси и дори тъмните му бизнеси бяха привлечени на светло. Някой го е снимал в спалнята и той много добре знае, кой е бил!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е препълнена с изтрещяли граждани от всички възрастови и социални групи без изключение. Всеки с малко опит в областта го забелязва на секундата.
14
1
 
2
 
! Отговори
Недялко преди 3 години
До АнонименБез последното - добри доходи - останалите неща са почти неизпълними.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъсване от ежедневието и релаксация-спорт, свободно време със семейството и приятели, пътуване и почивка в страната и чужбина, ресторанти, музика, театър, кино и добри доходи.
12
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Новата стратегия на Здравното министерство е: - Всеки у нас е луд - до доказване на противното...
11
5
 
5
 
! Отговори
Nona преди 3 години
След като един коремен хирург и двама други пригласящи му изключително старателно,методично и последователно,но затова пък много успешно всяха страх и ужасТ в населението,БРАВО!!! Много е всжна стратегията и мисълта за българите!!!!Това е върховна форма на цинизъм и безочие!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като здравния министър реши проблемите с корона вируса, ред е да оправи и психиката на редовия българин. Хахаха. Гении!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2030 ще трябва да учи цветен език. Те с нормалното здраве приключиха, сега е ред на психиката. Видими резултати.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите страдат от алкохолизъм, хазарна зависимост към парите на Божков, илюзии, халюцинации за по-добър живот след изборите, параноя от полицията.
7
1
 
7
 
! Отговори
Луд преди 3 години
Урааааааааааааа, стратегияяяяяяяяяяя.
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се разбира който не вярва във вируса и не иска да се вксинира е луд и подлежи на лечение :)
5
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекувайте тези от палатките, че изглеждат много болни
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виолета Гълъбова, "Мис България 1990" - най-напред става медицинска сестра в България и известно време работи като такава, после учи в САЩ. Доколкото знам, наистина успява да завърши медицина.Цветеслава Гълъбова - "Мис Баба, Европа - 2014".Това, че са Гълъбови да не ви учудва.Медиците от този клан, пардон, от тази фамилия не са малко. В началото е онзи,който се е грижил за мумията на Георги Димитров.Затова имат темел в медицинските специалности. Възможно е да има и добри специалисти сред тях
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази дама Цветеслава Гълъбова преди време стана "Мис Баба".Аз си спомням, че в първите години след промените "Мис България" стана едно девойче със същото фамилно име, което впоследствие отиде да следва медицина в САЩ.За докторицата-психиатър Цветеслава обаче пише, че е завършила медицина в София през1992 г. Дали са роднини с онази "Мис България"?
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преместването на една болница от едно място на друго не е стратегия. Стратегия е когато се поставят цели и пакет от мерки за постигането им за определено време иначе това пак прилича на поредната пунта мара.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така.Проблемът не е в управата, а в хората.Предпишете им хапчета за щастие и няма да са недоволни.