Българите спестяват повече пари, теглят по-малко заеми

Кризата заради COVID-19 забави икономическата активност
7 авг 2020 17:15, Елка Василева
74
Българите спестяват повече пари, теглят по-малко заеми
Снимка: Dnes.bg

Депозитите в банковата система ще продължат да се увеличават заради епидемията, докато кредитната активност ще се забави, прогнозират в тримесечния си бюлетин от Асоциацията на търговските банки.

Тази тенденция е вследствие на забавената икономическа активност заради кризата от COVID-19, пише „Монитор“.

Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити и срочни депозити задържат достигнатите ниски стойности, отчитат от асоциацията.

Средният лихвен процент по потребителските кредити в левове към края на юни се понижава до 7,6%, спрямо 7,66% в края на първото тримесечие на 2020 г. По потребителските кредити в евро лихвените проценти към края на юни спадат до 3,36% в сравнение с 4,43% три месеца по-рано.

В края на второто тримесечие на 2020 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове остава без промяна при 2,91% в сравнение с края на първото тримесечие на годината. За същия период средният лихвен процент по жилищните кредити в евро се повишава минимално до 3,53% от 3,48%

Към края на юни 2020 г. при новите депозити в левове за домакинства има спад на лихвените проценти на тримесечна база до 0,10% от 0,12% към края на март т.г. По новодоговорените депозити в евро има понижение до 0,09% от 0,10% спрямо края на първото тримесечие на 2020 г. В края на второто тримесечие средният лихвен процент по депозити за фирмите в левове намалява до -0,05% от 0,02%, колкото беше към 31 март 2020 г. По депозитите в евро за компаниите БНБ отчита средна стойност от 0,01% в края на юни 2020 г. спрямо -0,03% в края на март 2020 г.

За второто тримесечие на 2020 г. банковият сектор отчита нетна печалба в размер на 219 млн. лв., което представлява спад от 26% на тримесечна база. От асоциацията отчитат, че приходите им от лихви от кредити намаляват, докато разходите им за лихви по депозити се увеличават.

Приходите на банките от такси и комисиони също намаляват спрямо първото тримесечие и спрямо миналата година. Нетният доход от такси и комисиони формира 23% от общия оперативен нетен доход при 32% средно за Европа.

Банките у нас правят повече провизии спрямо голяма част от тези в други държави. Общата капиталова адекватност и базовият собствен капитал са много над изискуемите регулаторни равнища и над средната стойност на тези показатели в Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е видяхме едни спестявания в едно чекмедже това явно е достатъчно да се извади заключение за всеобщото ни благоденствие.
21
11
 
12
 
! Отговори
radost преди 3 години
аз теглих 100 000 потребителски кредит да изкарам задаващата се криза и се чувствам много добре.Ще ходя на Мавриции, но преди това ще си сложа цици.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВладиЧии пари бе? На програмистчетата, дето работят за компании, чиито свободнисредства са повече от БВП-то ни ли?
19
10
 
25
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
До Диана 7 Вярно българите сме спестовници. През соца спестявахме от мизерните си заплати , и какво стана ? Виденов и Гечев ни съсипаха спестяванията. Поне да ги бяха откраднали , а те просто ги съсипаха. С пари за апартамент си купих фризер на старо. Кажете ми как да гласувам за БСП ?
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На американеца му тежат два,три кредита на шията. А българина няма да дава ,няма и да взима.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Ххахаа! Преквалифицирай се, бе! Някой сме на по 40 години, имаме няколко от онова ... "вишуту", работили сме къде ли не, ама защото вииш ли, не искаме да ви мърсим въздуха в София, защото сме простовати селяни, живеем в малките градове и 1000 лева ги гледаме, като голяма заплата.
16
17
 
17
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Нали народът умираше от глад? Така твърдят ***, Радев и другите.Какви спестявания? Ето повод за пореден протест, че се увеличават парите на хората! Палатки пред банки!
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея богаташи бъгарите не ги е срам да живеят без кредити.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж ти, на българина му оставали повече пари и той си ги трупал в банката.Няма криза!
13
4
 
9
 
! Отговори
Баба Генка преди 3 години
Каквиз банки, каквиз банкомати,баба вярва само на Бурканбанк!
12
11
 
33
 
! Отговори
развивайте се преди 3 години
Хора, развивайте се. Само с мрънкане не става. Поемете лична отговорност, работете, излезте от зоната си на комфорт. И резултатите ще дойдат, ако имате някакъв потенциал. Ако нямате, приемете, че сте лимитирани и намалете очакванията си, за да бъдете доволни от живота.
11
6
 
19
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Не съм купувал с ипотека. Имах събрани пари и така решихме с жената. Грубо 5 бона годишно ми е печалбата. Признавам не съм финансов мозък, но в банки пари не вкарвам.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Въпреки жалките ти опити за сарказъм в писмена форма, ще ти кажа, че дли работиш вкъщи или в офиса, все има за какво да харчиш, а почивка в Швейцария, може би е било нещо скъпо в САЩ пред 50 години, но за нас е 200 лева билети и цени малко по-високи от родното черноморие, така че не е особено голям показател за "богатство".
9
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тулупа спестява най-много.
8
8
 
14
 
! Отговори
Да благодарим на НОЩ преди 3 години
Те от март до май ни обясниха за опасния вирус и затова станахме спестовни. ако беше кукуто Мангъров на тяхно място, щяхме да харчим по старому и септември да фалираме. Храна и дрехи щяха да са лукс. Хвала на щаба и ууу за ***.
7
5
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Българите винаги сме си били спестовници. Всеки е скътал някъде пари. Рядко в БГ банки. Затова и немогат да ни фалират защото имаме буркан банк.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под 'стиснатост' разбира ли се спестовност?
5
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът освен да връзва далавери и да дава акъли без да участва в тях, за друго не го бива.
4
19
 
18
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Да държиш пари в банки е малоумно. Инвестрайте. Аз лично купих апартамент и пускам наематели. Не хрснете тлъсти те банкери
3
17
 
44
 
! Отговори
Това шега ли е преди 3 години
Аз не познавам човек със спестявания. Заплатите едва стигат да изкараш месеца. Сигурно спестяват политиците и роднините им от държавни поръчки.