Дянков предупреди: Чака ни тежка зима и без протести!

Да се мисли за специфична регионална политика, съветва ексминистърът
171
Дянков предупреди: Чака ни тежка зима и без протести!
Снимка: БГНЕС

Трябва да сме готови за социално много тежка есен и много тежка зима, дори без протестите, смята бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него, ако няма силна социална политика сега, кризата ще е много по-тежка, отколкото видяхме пролетта, защото хората нямат резерви.

Още по темата
Сега по думите му е моментът, вместо да се дава на всички по един и същ начин, да се мисли за специфична регионална политика.

"Вместо на всички на калпак да се дава, както беше 60/40, отсега трябва да се мисли на кой с предимство, по региони и по сектори“, каза бившият финансов министър пред БНР.

Това е такава голяма криза, че колкото по-рано можем да подпомогнем по-слабите социално и други сектори, толкова по-добре, аргументира се той.

Дянков съветва властта да работи в две насоки - големите обществени поръчки да станат малки и да се фокусират върху малките фирми и например вместо да се строят магистрали, да се строят тротоари в градовете, защото това се прави с повече работна ръка. И второ - да се дава там, където е най-необходимо и то преди тази необходимост да изникне.

Според Симеон Дянков положителните мерки, които се вземат, касаят предимно по-слаби социални групи. Той определи като положителна и сполучлива мярка дори даването на 50 лева на пенсионерите.

Голяма част от мерките обаче напълно липсват - това са мерките за защита на работните места, подчерта бившият министър. Той каза, че е изненадан, че правителството не върви натам.

"Досега са използвани под 60 милиона лева за мярката 60/40, а се говореше за над милиард. Това е доста малко след 5 месеца криза", заяви Дянков. По думите му липсва социален анализ в кои региони на страната и в кои сектори предстои голяма безработица.

"Голяма част от министрите са се снишили като по Живково време и не смеят да се покажат", посочи Симеон Дянков и препоръча по-голяма активност. Дянков е на мнение, че имаме достатъчно добре подготвени експерти в социалната сфера и ако управляващите не знаят какво да предприемат, то могат да използват чуждия опит. Румъния например днес е приела пакет с регионални мерки.

Според Симеон Дянков "такива политики трябва да се правят сега, а не после да се гони вятърът".

Като антикризисна мярка той вижда вдигането на прага за ДДС. В момента задължителният праг е 50 хиляди. За да се помогне на малкия бизнес да върти оборот, може да се вдигне на 75 или на 100 хиляди, съветва бившият финансов министър. Това по думите му помага на всички малки фирми.

Запитан как изглежда България от Вашингтон, Симеон Дянков обобщи, че "общо взето излизат лоши новини", а страната ни не стои в добра светлина навън. Светът е изцяло в криза, а в България освен с голямата криза покрай Covid-19, излизаме и "с нашата специфична криза, която явно от дълго време не сме решили".

Поне 2-3 години чуждите инвеститори ще стоят далеч от България, прогнозира Дянков. "И точно затова ни трябват тези регионални и секторни политики. Чуждите сме ги загубили за няколко години, въпросът е дали българските ще стоят при нас или ще изчакват по-добри времена, което ще е пагубно не само тази година, а и следващата, и по-следващата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Путин ви разказва играта, а стари демократчета. Лайте, лайте, продължавайте да лаете.
80
3
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Марсианец:Просто е като фасул - докато не се промени изибирателната система за парламента и се гласува за личности, а не за фюрери, нещата трудно ще се оправят, тъй като на депутатите, един път избрани, вече не им пука за избирателите. В Западна Европа гражданското общество се е градило от 600 години и затова горе-долу се справят, но пак (примерно) германците още търпят алчната за власт бабишкера Меркел, която за да остане на власт прави номерата на бoko с коронавируса.
79
3
 
1
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Handel, та КАК се облажи Русия от България по времето на икономическата криза? Дори някакво конспиративно предположение БЕЗ доказателства да споделиш?!ИЛИ руснаците видяха кадърния икономист и си го прибраха, щото кадърните хора са ценени от хората с разум?
78
2
 
0
 
! Отговори
Търговец преди 3 години
До HandelАми те и българките в Амстердам на червените фенери сега хленчат че няма клиенти, и ти хленчиш че са ти високи цените, но мен това изобщо не ме интересува, пази си информацията за себе си, никой не те е молил да даваш сведения кой хленчи.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лаят за да питат такива като теб. Хайде почети малко, помисли и ще намериш отговора.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МарсианецИскаме ДПС и БСП да управляват,защото тогава беше най-спокойно в страната,ГЕРБ също може да са в парламента,те не са лоша партия,но се самозабравят когато вземат властта.
75
3
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
79, ясно ми е, че не го щете...народът ще избере бананите ПАК! Неграмотността управлява. Който не се е поучил от историята си, че продължи да я повтаря.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унищожиха всичко сега нямало пари и ни чакала тежка зима.Съд ,затвор,конфискация,Национализация.Всичко друго е една говорилня защото парите не растат по дърветата.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Русия като разгонят протестите защо старите демокрации лаят?
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Около нас старите демокрации - щатите, Германия, Франция - са брутално ясни по отношение на протестите: груба сила до възстановяване на законов ред и след това може и да преговаряме. Всички трябва да сме много благодарни на ББ, че се старае да опази социалния мир. Само дето демокрацията има инструментариум и държавата като такава, в опит да се самосъхрани, може да пренебрегне разпорежданията на овластена личност. Щото държавата не осигурява само социалния мир, но и среда за бизнес.
71
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Търговец 75: Те и мутрите от лайнеморието така приказваха и сега хленчат "ама що не идват туристи"
70
4
 
2
 
! Отговори
Lan преди 3 години
61, Та няма как хем да е кадърен икономистът, хем да ти говори това, което искаш да чуеш, хем да си свърши работата. Ако си поне средно икономически грамотен (както всички би трябвало да бъдат), нямаше да говориш глупости за Дянков...сега също не е късно да потърсиш икономическа информация от онзи период. Нищо чудно Дянков също да влезе в учебниците след време, точно както се изучава Орешарски...Образовайте се, българи! Спрете да чакате някой да "ни оправи"...
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LanНе му щем постната пица на тоя горе,а хората питат той защо не е в затвора?Такъв "икономист" е,че на хора им се изправят косите като го видят,защото винаго ги е водил към мизерия!
68
1
 
1
 
! Отговори
Марсианец преди 3 години
Еми от българите не искате никой от политическите партии, от чужбина никой не искате, а марсианци искате ли?
67
4
 
0
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Не знам дали знаете, но този, когато напусна министерскяи си пост преди няколко години, бе назначен за шредседател на някакъв руски комитет за дрън-дрън с ранг заместник-министър. Така че досетете си за кого е работил по времето когато е бил български министър.
66
0
 
2
 
! Отговори
Самозадоволяващ преди 3 години
Скъпи Българи, оправяйте се сами! Проблема ви е, че не можете да се самозадоволявате.
65
1
 
5
 
! Отговори
Търговец преди 3 години
Сега е капитализъм и демокрация и свободна пазарна икономика. На търговците никой не може да каже дали да дигат или да свалят освен пазара. Ако се търси на пазара дигам цената колкото може повече, ако не се купува - продавам на безценица да не се развали и да го изхвърла, а ако е трайно пазя го докато му се вдигне пак цената. Това е положението - ако не ви харесва оплачете се на арменския поп.
64
0
 
1
 
! Отговори
Мони, цункай Джиджи& преди 3 години
Монката е прав в случая но някой може ли да ме подсети защо Бойко го изгони от кабинета? Мисля, че беше нещо свързано с постни пици докато Бойко искаше и салам.
63
1
 
4
 
! Отговори
даа преди 3 години
Чакат ни тежки години, не тежка зима. Идва тоталния контрол на световното правителство. Ще изгубите правата си, работата си, ще продавате имуществото си за да оцелявате. Ковид е само измислена причина за налагането на Новия световен ред.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запитан как изглежда България отвън.... някой замислял ли се е над това? Аз живея навън от много години и освен с слънчевата и красива природа и чат пат някой прославил ни спортист в миналото се изчерпва всичко позитивно казано за нашата родина. Останалото за жалост е корупция, кражби на помощи и средства в огромни размери и никаква социална политика, не случайно си и имаме лепнат етикет, най бедни в ЕС. Жалко, за 30г. много от страните които бяха на нашият хал са вече много,много далеч пред нас