Нямаше как да бъдат договорени повече пари за България от ЕС

Според Любов Панайотова следващият съвет ще е много важен
10 авг 2020 21:45, Красимир Ангелов
19

Лидерите на страните членки на ЕС постигнаха съгласие за бюджета на Общността в периода 2021-2027 година и плана за възстановяване на европейската икономика от кризата, предизвикана от пандемията. Същинските преговори между ЕС и ЕП ще започнат в края на август. Как лидерите ще разпределят европейските пари?

"След излизането на Великобритания балансът на европейския бюджет нямаше характерния консенсус. Благодарение на пестеливите страни процентът на кредитите се вдигна. Битката тепърва предстои, видяхме какво стана в Полша и Комисията блокира определени средства на градове", каза за "Денят ON AIR" директорът на фондация "Европейски институт" Любов Панайотова.

По думите ѝ около 25 хиляди евро са тези спрени пари за няколкото полски града.

"Нямаше как да бъдат договорени повече пари за България. Следващият съвет е много важен, там фокусът ще е при какви условия страни членки могат да блокират средства на други страни членки. За кохезионна подкрепа и изравняване на икономиките е този акцент и успеваемост от страна на България. Важното е колко бързо ще станат оперативните програми", коментира Панайотова.

Тя подчерта, че сега навлизаме в плановия период и от догодина тези пари от многогодишната финансова рамка, затова трябва да подготвим националните си документи. Любов Панайотова бе категорична, че при евентуален сценарий със служебен кабинет парите от Брюксел за България няма да бъдат спрени.

"Служебното правителство продължава активно да разговаря по програмите и плановете. По тези документи няма да имаме спиране. Народното събрание не гласува оперативно документите", подчерта директорът на фондация "Европейски институт" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея Турция се държи все по-предизвикателно както със страни от ЕС, така и със съюзници от Северноатлантическия съюз.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То Европа добре дава, ама по ред причини парите не се харчат ефективно, а ние сме малка държава, едни качественни реформи и всичко ще тръгне. Проблема е, че от старите партий, никой не иска.
13
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Няма и как да бъдат договорени от Нарциси и калинчовци, дето се интересуват само от тортата в ръцете си. Средствата бяха разпределени предварително без опция за предоговаряне.
12
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Гърция с 10 млн. население получава 70 милиарда помощ, а ние - със 7 млн. население - само 29.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как за Гърция можеше ,нали вожда тръбеше - гледайте гърците колко са зле а ние колко сме стабилни
10
1
 
6
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 1 месец
Aма на Кипър защо дадоха отделно пари от Гърция? Гърция взе толкова много ,а на нас трохите. Така ще да е с разваления английски на Бацето дето гушка мощно баби по балкански. Само с Конгратулейшънс не става. Да се радваме,че нещо са дали от Е.С на България, че такава държава все едно няма.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и тия договорените не са сигурни защото подлежат на условия. Ако Радьо или Нинкова дойдат на власт ще ги видите парите ама през халката СИ!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласен съм с нея.
Две седмици преди това да излезеш как се хвалиш, че гиебешс 200 и после да искаш от тях да ти дадат пари - не става.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди няколко години Гърция "кихна" два пъти, че ще излезе от ЕС и им
"наляха" 237 милиярда евро, а след "кризата" им простиха 50% от здълженията!
Ние също плащахме тогава там, а на нас сега - "един крив за 19 и нещо":)
6
1
 
2
 
! Отговори
Таа пъ преди 1 месец
Ама ти да не си Гуньо простия?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е нямаше как, все пак нашио не знае езика..
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Консенсус ,мунсенсус ,ама снимката с пълното чекмедже и златото ,оке.н.за процепа Та затова ,демократите от Брюксел ,са спуснали малко савака . Ама пак ще си делите ,не по равно ,а както се полага,на из.м.екяри и господари .
3
2
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 1 месец
...ha ha haa fondacia znachi " Evropeiski institute " ?!??!!??? Direktorat na fondaciata "Evropeiski institut " ….a zashto ne pitate direktora ...koi I kak I se fondira fondaciata I ot kogo ?!?? ...predi da redi glupotevini za "dogovariane " ot ES !!!
2
5
 
11
 
! Отговори
няма как ми преди 1 месец
като знаят как се краде като за световно - чекмедже до чекмедже
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви пари от ес и бг вън от Ес