Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява

52% смятат, че протестите са заради недоволството от цялостната политика
Обновена: 10 авг 2020 09:23 | 10 авг 2020 09:17, Камелия Цветанова
286
Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява
Снимка: АФИС

Протестите под прозорците на властта продължават вече повече от месец. Основните искания са оставка на изпълнителната власт, начело с премиера Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Оттам нататък протестът иска едновременно съдебна реформа, повече социална справедливост, нужда от промени в Конституцията и много други, все разнопосочни искания, които предстои да видим дали ще се оформят, канализират и намерят своето политическо представителство.

Още по темата

Проучване на агенция АФИС, проведено в началото на август сред 1200 души, показва, че за малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата“.

Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите.
С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто – близо двама от трима анкетирани.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите.

Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от „Политическите амбиции на опозицията“. Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните, посочват от АФИС.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Сред привържениците на националистите този дял е дори 40%..
За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, показва интересна динамика от началото на кабинета „Борисов 3“. Привържениците на управляващата коалиция в този й формат са намалели двойно, докато противниците й са се увеличили почти четири пъти, като значителна част от недоволните нарастват още към края на първата управленска година (лятото на 2018). Това изхабяване на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно управление.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо – привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
9
 
7
 
! Отговори
Хе хе хе преди 3 години
До Анонимен На село мечтаем да ни управлява МАФИЯТА .Та да ни избие и кокошките и ни отърве и от тях .А а ! И да ни остави без вода .
225
5
 
8
 
! Отговори
Свалянин преди 3 години
Като съм от село трева не пасем и луканка може да ядем.искаш и луканката ни от село да изядеш ,но твойта работа няма да стане.
224
8
 
15
 
! Отговори
Ким Филби преди 3 години
И аз искам избори - през март 2021.
223
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно си прав!Като минавам в затънтената провинция виждам например мъж пасе една крава или една коза?Значи той е слуга на една коза защото цял ден върви след нея?И този човек ,който нито се образова,нито чете а с години само на козата говори-гласува!И ми казва и аз да паса коза?!
222
11
 
14
 
! Отговори
Прости Селяко преди 3 години
До Бсп-протестигледай си животните на село и не се бъркай в неща дето не са за селската ти чутура !крайно време е да се определи образователен ценз за тези които да имат право да гласуват ...
221
20
 
29
 
! Отговори
Бсп-протести преди 3 години
Комунистически протести не подкрепяме! Долу Бсп! Импичмънт на Грипен Радефф !
220
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селата са изключително активни в изборната дейност защото са основно малцинства. В градовете са мислещи хора които не гласуват за кебапче и лимонада!
219
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управител и собственик на агенция "Афис"е Юрий Асланов, който е член на ръководството на БСП.На миналите избори са предрекли победа за БСП. Ха ха ха!
218
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това АФИС някаква агенцийка на Черепа ли е? 2/3 искали оставка, а на протестите по 100 души. От тях 50 пияни и 50 наркомани :)
217
5
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
А другата половина в градовете не искат избори, в селата - Борисов да управлява...
216
6
 
25
 
! Отговори
Джендър наОрлов мост преди 3 години
Само се чудя за партията на черепа ли да гласувам,Или за партията на Маджо ?Това е въпросът!
215
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой казва такива лъжи за селяните ? Те са най-ощетени във всяко едно отношение . Закриха училищата , няма автобуси да ходят на доктори и аптеки , няма къде да работят , всичко е оставено на доизживяване . От какво да са доволни , та да крепят още оялите се и осигурили поколенията си управници ? Всичко е стъкмено от мисирките на толупите , лъжа е !
214
13
 
29
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Единствената причина за протестите е да свалят ГЕРБ и БСП да вземе властта.Те скандират БСП , а не промяна , корупция и т.н.Работата е ясна.Олигарсите искат старото положение ,Престъпниците искат оставката на Гешев , Социалистите искат да папкат.Та такива ми ти работи.Лошото е че има млади заблудени хора на протестите, които се заблуждават че нещо ще се промени.Ако има промяна , тя ще е за лошо.
213
25
 
19
 
! Отговори
МЕНКО преди 3 години
Колкото по рано си замине тази крадлива ***,кръстила се Герб,ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!Нищо хубаво не видяхме от вас,знаем,че ще бъде трудно и след вас!Всичко е опоскано,изядени,изпито,вложено в крадливите ви лапи!Не ни плашете,достоен български материал има!ОСТАВКА!
212
23
 
16
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Оставка за крадливите ГЕРБ-аджии и нови избори.................веднага.....................след 3 месеца гербаджиите ще са скрили или унищожили всички доказателства за корупцията и кражбите си!!!
211
14
 
12
 
! Отговори
До без доказателства преди 3 години
Ами интелигентни са, защото са проумели че държавата не върви и искат да променят това. Същото казват и световни доклади. Лошото е, че тия дето не са интелигентни ни управляват, а това е така, защото същите *** си ги избират. Явно и ти си от тях.
210
20
 
11
 
! Отговори
- преди 3 години
Промяната е неизбежна! Важно е обаче да се направи веднага, след 6 или 9 месеца няма да е промяна а още от същото!Така че НЕЗАБАВНА оставка, и разплитане на паяжината!Прехода в България беше размит още 89 г и затова се влачи толкова десетилетия. Не бива да се допуска същото! Незабавно, бързо и ефикасно действие а не мотаене с изследвания, ама градове ама села ама така или онака!
209
5
 
6
 
! Отговори
До 202 преди 3 години
Алтернатива е младия премиер с харема, който говори повече от твойте 4 езика, направи му партия направи партия на безпартийните.
208
2
 
7
 
! Отговори
До 177 преди 3 години
Младия премиер с харема ще те оправи безпартиен е трябва да му направите партия с чалгаря и костовиста ще ви оправят и ще емигрирате ако искаш да емигрираш сложи ги тях ако искаш да те оправят сложи младия премиер с харема безпартиен направи му партия
207
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално - всеки предпочита равни му по акъл хора. Столичани и интелектуалци -интелигентно управление. По градовете - според зависи от големината на града и съставът на населението. За селяните - ясно.