Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява

52% смятат, че протестите са заради недоволството от цялостната политика
Обновена: 10 авг 2020 09:23 | 10 авг 2020 09:17, Камелия Цветанова
286
Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява
Снимка: АФИС

Протестите под прозорците на властта продължават вече повече от месец. Основните искания са оставка на изпълнителната власт, начело с премиера Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Оттам нататък протестът иска едновременно съдебна реформа, повече социална справедливост, нужда от промени в Конституцията и много други, все разнопосочни искания, които предстои да видим дали ще се оформят, канализират и намерят своето политическо представителство.

Още по темата

Проучване на агенция АФИС, проведено в началото на август сред 1200 души, показва, че за малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата“.

Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите.
С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто – близо двама от трима анкетирани.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите.

Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от „Политическите амбиции на опозицията“. Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните, посочват от АФИС.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Сред привържениците на националистите този дял е дори 40%..
За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, показва интересна динамика от началото на кабинета „Борисов 3“. Привържениците на управляващата коалиция в този й формат са намалели двойно, докато противниците й са се увеличили почти четири пъти, като значителна част от недоволните нарастват още към края на първата управленска година (лятото на 2018). Това изхабяване на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно управление.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо – привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
11
 
16
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Ега ти тия как ЛЪЖАТ !!! Не познавам никой у село който да иска гнила Тиква да го управлява...
205
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо един протестър не каза кое точно не е наред с конституцията и какво да и се промени. Иначе 50℅ искали промяна. Със съдебната система същото. Иначе на бившите реформатори реформите в съдебната система, когато спонджа беше министър на правосъдието, бяха да си изпоназначи съпартийците на всякакви възможни постове. И не, те изобщо не са корумпирани.
204
9
 
16
 
! Отговори
без доказателства преди 3 години
До и без допитванеИ как стигна до извода, че протестиращите са по някакъв начин "интелигентни"?
203
1
 
1
 
! Отговори
дърт преди 3 години
До Анонимен 189Ако беше сложил "благославят" в кавички щеше да си много по-близо до истината.
202
14
 
10
 
! Отговори
и без допитване преди 3 години
си беше ясно кои подкрепят Борисов - достатъчно е човек да погледне интелигентните лица на протестиращите и, по метода на изключването, в подкрепа на Чекмедже ефенди остават най-семплите ни съграждани.
201
5
 
6
 
! Отговори
До анонимен 174 преди 3 години
Ти май си спомняш какво е било след турско робство ? И после след 1944 си спомняш какво е било. Колко пъти си платил рушвет и на кого ? Дай информация !
200
16
 
19
 
! Отговори
Както стана ясно преди 3 години
Ще се избира между партиите на Черепа и МаджоТова предлагат гейтаците на протестите сиМи не кефитеАре у левоМа вие и без това сте на левия бряг
199
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАха, ***. Разбира се. Жалко презряно човече, 10 поколения назад в рода ми няма човек без висше образование. Да подкрепяш ГЕРБ е диагноза и основание да се изкюпя с белина, след като съм погледнал гнилата ти снага и още по-разореното подобие на душица, което носиш. Можеш много да се биеш в гърдите с измислени постижения в днес.бг, но ти препоръчвам да не разгласяваш открито, че поддържаш СИК, ментално инсуфициентен ***. Целувай, докато има какво, че кранчето скоро спира.
198
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ винаги са били ***
197
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 208Съмнявай се колкото искаш. Последния път на един, който също така се "съмняваше" трябваше да му пиша на други езици, и бяха едни обяснения, ама "транслейтър" съм бил използвал, ама и той можел така и пр. смехории.Иначе аз съм сигурен, че не "познаваш". На първо място, защото явно не си питал, и на второ място, защото лумпе*ите си се намирате по пристрастия и си говорите само помежду си, за да не би някой да ви извади от фантазиите ви.
196
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управител и собственик на агенция "Афис"е Юрий Асланов, който е член на ръководството на БСП.Без коментар!
195
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В селата живеят само гласоподавателите на Герб - тези, които незаконно се настаняват в чужди имоти и ги плячкосват. А полицията, безсилна, вдига рамене.
194
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора това е агенцията на БСП.Пак ни правят на луди.
193
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото това изследване е поръчково с цел да подхранва метежниците.За какво са ни избори по време на пандемия!
192
5
 
11
 
! Отговори
как успяха пак преди 3 години
старите ВИС и СИК да са от двете страни на барикадите и опорочиха независимия протест
191
10
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименкойто каже:-"Чудя се защо Бойко не ни призове да се бориме за правата си и за бъдещето ни като европейск"..Какво има за чудене?..Та Тиквата с вродения си инстинкт за самосъхранение много добре знае,че една "армия" от охранени шкембаци-неговите държанки от Харема,не може да направи нищо.За това и не ви призовава!...Просто разчита на.."Секо чудо-за три дни"..ТОВА му е надеждата..
190
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 202На пък ми е странно това, което твърдиш. Също съм склонен обосновано да се съмнявам, че знаеш 4 езика. Живея в София, но не познавам нито един, буквално нито дори един човек, който да подкрепя или да е гласувал за ГЕРБ. Как става това? А пък че ти гласуваш за ГЕРБ и е твоя работа. Пределно ясно ми е, че сред електората на светеца от Банкя има хора, които гласуват за тоя субект от чисто нагаждачество. Оферта е да имаш партиен гръб, така че ти си знаеш.
189
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В село Банкя ли искат да ги управлява?Там можееее.
188
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да ходи да си управлява в някое село.Много ще му отива.И ромите даже ще се плашат от него,какъвто е бабаит,няма да посмеят и в една къща да влязат.
187
6
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
нормално е по-малко образованите да не разбират ситуацията...