Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява

52% смятат, че протестите са заради недоволството от цялостната политика
Обновена: 10 авг 2020 09:23 | 10 авг 2020 09:17, Камелия Цветанова
286
Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява
Снимка: АФИС

Протестите под прозорците на властта продължават вече повече от месец. Основните искания са оставка на изпълнителната власт, начело с премиера Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Оттам нататък протестът иска едновременно съдебна реформа, повече социална справедливост, нужда от промени в Конституцията и много други, все разнопосочни искания, които предстои да видим дали ще се оформят, канализират и намерят своето политическо представителство.

Още по темата

Проучване на агенция АФИС, проведено в началото на август сред 1200 души, показва, че за малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата“.

Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите.
С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто – близо двама от трима анкетирани.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите.

Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от „Политическите амбиции на опозицията“. Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните, посочват от АФИС.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Сред привържениците на националистите този дял е дори 40%..
За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, показва интересна динамика от началото на кабинета „Борисов 3“. Привържениците на управляващата коалиция в този й формат са намалели двойно, докато противниците й са се увеличили почти четири пъти, като значителна част от недоволните нарастват още към края на първата управленска година (лятото на 2018). Това изхабяване на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно управление.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо – привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
4
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ Добрич преди 3 години
Ох мили ми Бобо,га яде добруджанска луканка ти бе гъсто,сега искаш и селяните да гласуваме за теб,не ни мисли за толкова прости, какво си ял и *** беше до сега.това че сме от село , трева не пасем,и ние суджук ядем.абе в община Тервел,са същите като теб.ти кмет,то там една фолиева порциите раздава.на края май и тя гладна ще умре.голямо крадене пада в тая община.нали са твоите хора.комисион майка.
185
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не познавам човек който да каже, че иска избори, това мога да го заявя навсякъде с името си, защото е самата истина! Тази изкуствено нагнетена атмосфера е дело на задкулисни и медийни кръгове, така си го обяснявам! Протестиращите нямат комуникация с обществото, те и не я търсят- не им е нужна, живеят си в своя свят, създаден от " лицата на преврата"! Ами ако народа се вдигне в подкрепа на Борисов и ОП? Чудя се защо Бойко не ни призове да се бориме за правата си и за бъдещето ни като европейск
184
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 200"Защото основния електорат на герб са или мъртъвци, които не подлежат на анкетиране по очевидни причини, или ромове, чиито речник на български се състои от около 45 думи."Интересно, защото аз когато и да заговоря някого, който скача "срещу ГЕРБ", повечето са напълно неграмотни и в буквалния и в преносния смисъл на думата. Гласувал съм за Борисов и знам 4 езика. И пак за него ще гласувам, защото също знам, че алтернативата е БСП.
183
7
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Много ми е интересно, как тези от селата за за бойко, като той им изби животните и то на два пъти за две години.
182
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само един въпрос да задам. От тия 1200 анкетирани, колко знаят значението и употребата на думи като възмущение, корупция, олигарси, опозиция и амбиции? Защото основния електорат на герб са или мъртъвци, които не подлежат на анкетиране по очевидни причини, или ромове, чиито речник на български се състои от около 45 думи.
181
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 192На никой вече не му пука какво иска Борисов , пътник е
180
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На агенцията,която предсказа победа на БСП на предните избори няма как да вярваме!Поредния компромат и опит за манипулация е това.Опитват да ни промият мозъците ама няма да стане.Никой не иска предсрочни избори.
179
3
 
21
 
! Отговори
Пак преди 3 години
Манипулации ! 1200 човека, но как са подбирани не се знае !
178
9
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен - А ти по колко ще им дадеш по 1000 лв. към пенсията ? Всеки взема проценти от това което е внасял. Бедна държава ниски пенсии това е положението след 1945 до сега.
177
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали просперираме, защо за трийсет години при капитализма и неговият стремителен напредък и резултат, не даде повишаване на пенсиите много повече отколкото преди 1989 година?
176
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов да остане да управлява селата.
175
6
 
18
 
! Отговори
Бивш счетоводител в преди 3 години
Ниските пенсии идват отпреди 1989г.Не лъжете.Моят тъст например взима само 450лв. ,като тракторист до 1990 гЗа 30г. това му е пенсията.Започнал е да блъска с машини от 1960г. Така, че не лъжете младите родени след 1990г.И много парици изчезнаха от пенс. фонд за банките към Австрия след 1990г.Така се изгубиха и доста долари към Австрия -спечелени от лекари, -строители в Либия, Тунис, Алжир.Това е истината.БКП-то не знам защо ,но обичаше Виена...
174
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестът разкри доста от слабостите на ГЕРБ и на Борисов.Партията му се състои от *** и кокошки и цял свят видя какви са избирателите на партията му.
173
8
 
14
 
! Отговори
до Анонимен 189 преди 3 години
така си е, но на пенсионерите по селата няма кой да им дава по 50 лева на ден за лежане по шезлонги и надуваеми дюшеци
172
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В селата живеят предимно пенсионери. Б.Б. им обеща по 50 лева към пенсиите и те го благославят. Не могат да разберат, че същия им дава по 250 мизерни лева, с които не могат да изкарат до следващата пенсия.
171
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ще ги бие с 200 % -благодарение на "протестиращите" и техните метори - Фигуранта предател и ненаяли се олигарси !
170
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка за крадливите гербаджии и нови избори, веднага!!!
169
4
 
28
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
А ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО ТОЧНО " ДНЕС" ПУБЛИКУВА ТОЧНО ТОВА " ИЗСЛЕДВАНЕ"????? ХА ХА ХА ХА. НЕМА ДА ВИ МИНЕ НОМЕРЪТ, АСЛАНОВЦИ.
168
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха, това е агенцията на БСП. Същата агенция даваше победа за БСП на предните избори. Смешници!
167
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управител и собственик на "Афис"е Юрий Асланов, който е член на ръководството на БСП.А сега кажете дали не е поръчково това изследване?