Служебното правителство - изкуствена конструкция ли е?

Купеният вот щял да потъне, ако има избирателна активност
106
Служебното правителство - изкуствена конструкция ли е?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Конституционната конструкция за служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата Конституция.

В момента виждаме, че това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите, каза проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на прехода, пред БНР.

Тя подчерта, че е убеден привърженик на парламентарната демокрация и парламентарното управление.

"Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът... Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми", смята Михайлова.

Още по темата
Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права - това на придвижване и това на събрание и манифестации.

"И двете права могат да бъдат ограничавани… Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго… В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора", обясни тя.

Михайлова не смята, че Конституцията е остаряла, но не означавало, че в нея всичко е съвършено. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“.

По повод процедурата по импийчмънт проф. Михайлова коментира, че "това е доста сложна и изисква високо мнозинство от 2/3 от народните представители да подкрепят такова искане“. По думите й процедурата може да стартира, но тя се съмнява, че ще приключи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
6
 
! Отговори
Изобщо преди 3 години
- Вие българин от имане видели ли сте някога?
41
0
 
10
 
! Отговори
Ингилизина преди 3 години
Когат има избори не си "подарявайте" гласа ,заден не видите после по площадите пак за подаяние!
40
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четири години ходиха по бутиците на София и Европа под ръчичка с женището си, а на петата всички сме мутри,ставайте за да седна! А бе слама от зелените ти чорапки се показва!
39
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** дето ги управлява банкянски комунист разсъждават на темата служебно правителство и демокрация щеше да смешно ако не беше тъжно
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво направи Радев за четири години управление на президентството? Ничево! На петата година дайте ми изпълнителната власт. От какъв зор бе батинка? Кой си и откъде идваш? Бос през просото. Е не става!
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 33 дни създаване на проблеми САМО за обикновените хора... би трябвало да има някакво осъзнаване от тези безделници по площадите, но май съм в грешка...
36
1
 
6
 
! Отговори
ДО 23 преди 3 години
БЕ ТИ СИ БОЛЕН БЕ!!!ПРЕМЕРИ СИ ТЕМПЕРАТУРАТА!!!ТЕСТВАЙ СЕ ЗА КОРОНАВИРУС - МОЖЕ ДА СИ ЗАРАЗЕН!!!КАРАНТИНИРАЙ СЕ!!!
35
2
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Няма по- удобно прикритие БСП да са на власт, а да си измиват ръцете, чрез Служебно или Експертно правителство. Хем ще си крадат милионите задкулисно, хем критика няма да отнасят за нищо, а при нужда ще заменят експертите. Дяволски хитро, типично по комунистически! Но този филм вече сме го гледали...
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради такива басове си беден като църковна мишка.
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Служебно одеало в Централния за Радев!
32
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ да оредява и да не оредява протеста,вече е решено,че ГЕРБ няма да спечелят изборите,ако някой не ми вярва, да се хванем на бас,поне да изкарам някой лев.
31
4
 
2
 
! Отговори
ДО 38 преди 3 години
ШЕ ВИДИШ ТИ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ!
30
0
 
17
 
! Отговори
МутриВън преди 3 години
Явно означава - Мутри, излезте на протест
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска му се на Пипи зеленото чорапче власт,правителство на русофили не щем. Тая руска попара я ядохме вече!
28
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само служебните вършат някаква работа. Като знаят, че няма да илядат там, министрите изкарват всички нередности наяве.
27
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо много взе да оредява протеста. Днес можеше да се кара колело между хората на площада, което някои правеха. Не са убедителни организаторите, един месец псувни и общи приказки, за на орлов какво става вечер да не говорим. Радев също, този човек изобщо не става за политик, някой му измисля речите, а той сякаш не разбира съвсем какво казва. И не подценявайте боко, не е толкова ***, колкото изглежда, щом от 12 години управлява с една прекъсване, а преди това беше кмет на София.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента да напусне Дондуков 2. Молим го с добро!
25
0
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
до 29 Къде ги видя пък тези дъртели. И как така ги познаваш?
24
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудите се какъв номер да извъртите ,за да отстраните Радев и след това да го смачкате тотално,когато няма власт,може това да коства дори живота на Радев!Не се опитвайте да мачкате Радев,защото това ще ви унищожи и ще унищожи собствената ви партия,защото хората масово подкрепят Радев.И не се чудете повече какви номера да извъртите,защото народа не ви диша и капката ще прелее чашата на търпението!Ако хвърляте оставката,Радев да състави кабинет и толкоз!
23
10
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Конкретно Екатерина Михайлова е една от най-последните, които имат право да дават наклон на държавата. Една неомъжена и бездетна жена да бъде издигната до конституционен съдия и да решава с гласа си съдбата на милиони майки и деца, е лудост и безумие.