Ангел Кунчев с надежда: Влизаме в ново плато, дано скоро има спад на заразените

Инфекцията от COVID-19 не може да бъде спряна, смята главният здравен инспектор
11 авг 2020 16:35, Нели Христова
85
Ангел Кунчев с надежда: Влизаме в ново плато, дано скоро има спад на заразените
Снимка: БГНЕС

"Тенденцията засега не е добра, но тя все още може да се обърне в следващите две - три седмици", заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на извънреден брифинг в Добрич.

"Цифрите са ясни. Те говорят достатъчно за ситуацията. През последните седмици сме свидетели на едно постепенно повишаване на заболеваемостта на Балканите, което засегна и България. Но въпреки високите цифри, като имаше дни в които регистрирахме над 300 заразени, на ниво балкански страни, само Гърция има по-малко случаи от нас", посочи специалистът.

По думите му ние не сме изолиран случай. "Вълната, която започна на Балканите, стигна и до други страни в Европа. Редица страни върнаха част от мерките", обясни той. Кунчев бе категоричен, че това, което се случва в Европа е "като детска игра" в сравнение с това, което се случва в САЩ, Южна Америка, Южна Африка и Индия.

"След значителния ръст в последните три седмици достигнахме едно плато. Това е доста обнадеждаващо, защото при заразните болести този цикличен характер винаги го има и обикновено, след достигане на върхови стойности, следва известно намаление. Надявам се тази тенденция да се запази и ако това е така - в следващата седмица може да има лек спад на заразените", допълни още д-р Кунчев.

Той обясни, че заболеваемостта в страната е много разнообразна, тъй като има общини с нито един случай и такива, в които ситуацията не е добра. Д-р Кунчев бе категоричен, че инфекцията е под контрол в домовете за възрастни хора, в които тя е успяла да пробие.

"При такава въздушно-капкова инфекция, какъвто е COVID-19, пълно спиране не може да има. Няма начин, измислен от хората, при който ние да прекратим напълно разпространяването на вируса. Това, което е достижимо, е да поставим инфекцията под контрол, за да не изпадне в колапс здравната система", каза още главният здравен инспектор.

Той заяви, че ситуацията в Добрич не е добра, но не е и драматична. По думите му значителният ръст на заболели е притеснителен, а вирусът вече се разпространява дифузно. Най-големият проблем е, че това се дължи и на факта, че самата болница е източник на заразата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Генерал Планета преди 3 години
Братя българи крийте се по бункерите. Останете си вкъщи. И си носете парцалите на остата, дори да сте сами. В паркове и планини не ходете, там е изключително опасно. Това е новото нормално!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво конкретно направи държавата за болниците ? Оставиха ги изцяло на самотек - да се справят с реорганизация, снабдяване с предпазни средства, без нужния персонал и от техния недостатъчен бюджет. А по телевизиите се говори, че всичко е наред. И ако наистина имаме пик на болни, ще разчитаме на голяяям късмет.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТатулАми като сте ***, ще ви карат като ***. Какво се оплакваш?
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте ся, планът е да се снишаваме докато не намерят ваксина. Ама американска! Ще я купим на тройна цена, след като те я надуят цената още 10 пъти. Идва заедно с изтребителте. Правим пачка, а пък вие сте спокойни.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз така и не разбрах, какъв е плана!Да не се зарази никой, чак до ваксина или да се заразят много хроа, за да има имунитет, като по-слабите се пазят?
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако намалите още броя на тестваните, платото ще стане като тава.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, кой ще спечели Шампионската лига?
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, Путин ни би с ваксината, де е МОЛЕКУЛАТА? Да забогатеем като нация ! Т'ва американци, индиийци - юруш на МОЛЕКУЛАТА!
55
0
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Този защо още не е арестуван за Държавната си Измяна?
54
4
 
6
 
! Отговори
ДУ КУНЧУ преди 3 години
КУНЧУ ЯЗЪК ЧИ НОСИШ ФАМИЛИЯТА НА ЛЕВСКИ ДОЛЕН РОДООТСТЪОНИК СИ И ГАД БЕЗРОДНА НЯМА КОРОНАВИРУС ЛЪЖЕЦ ГНУСЕН ПОДЛЕЦ !!!!!БЪЛГАРОМРАЗЕЦ!!!!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може освен да казва "дано", да направи някой молебен и да отиде на врачка да му излее куршум.
52
3
 
12
 
! Отговори
Tobi преди 3 години
Абе Кунчев, успокой се. Вече има ваксина. Путин я обяви. Можем да си отдъхнем и ти да спреш да ни баламосваш.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Абе ти да не си онова говедарче, дето пишеше ГОВЕДОООО? Сега мина на МИШКААА! Обогати ти се речникът, явно. Браво! Мисълта все още я няма, но тук надежди не храним. Айкюто си е по рождение, не мож го повиши - особено когато и образование липсва.
50
10
 
7
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Няма да спре платото. Имаме болни колеги. Днес ни закараха на тест. Като ***. В болницата ни събраха всики на едно и болни и здрави. Казвам болни, защото имаше колеги със симптоми. Имаме и доказани с ковид. Никакви мерки никаква дистанция, никакви предпазни мерки в болницата. Лаборантите бяха с най обикновена маска и къси ръкави екип. Освен това вируса си е реалност. Много се надявам да гепи тия дето само дрънкат , че няма и не спазват хигиена и дистанция.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Даже и шведът"Тия Шведи ги мислех за по-умни, а се оказа, че са въвели противоепидемични мерки.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са в някакъв постоянен филм. Пикове,спадове,плата..... чудят се каква глупост да измислят. Надявам се после да има сериозно разследване и всеки от тяй да си получи заслуженото. Начело с д-р Менгеле с военната униформа.
47
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
що стана със "женералгоджи" бре?..Да са не спомина?..Или Тиквата го прати на "дипломатическа мисия" некъде?
46
1
 
7
 
! Отговори
fF преди 3 години
Тиквена църква, тиквена държава, кво да прайш.Те набедили половината народ за апостоли и светци, само защото възкръснали някога. Най-вече в катастрофи.
45
1
 
4
 
! Отговори
fF преди 3 години
С надеждата най-после да отнемете книжките на дядо поповете от църквата , каращи дрогирани, защото се провъзгласили за богове и много ги умеели тия.